Leonor, Prințesă de Asturia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Infanta Leonor a Spaniei)
Jump to navigation Jump to search
Prințesa Leonor
Prințesă de Asturia, Prințesă de Girona, Prințesă de Viana, Ducesă de Montblanc, Contesă de Cervera și Nobilă de Balaguer.[1]
Imposición del Toisón de Oro a la princesa de Asturias 04.jpg
Infanta Leonor a Spaniei
Date personale
Nume la naștereLeonor de Todos los Santos
Născută (13 ani)
Madrid, Spania
PărințiFelipe al VI-lea
Letizia, Prințesă de Asturia Modificați la Wikidata
Frați și suroriInfanta Sofía a Spaniei Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Spain.svg Spania Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Romano-Catolică Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriASR Prințesa Leonor de Asturia
Familie nobiliarăCasa de Bourbon
Prințesă de Asturia
Domnie19 iunie 2014 - prezent
Semnătură
Leonor spain sig.svg

Leonor, Prințesă de Asturia (Leonor de Todos los Santos de Borbón Ortiz[2], n. 31 octombrie 2005) este primul copil al Regelui Felipe al VI-lea și al soției lui, Regina Letizia a Spaniei, și deci prima în ordinea succesiunii la tronul Spaniei. Ca moștenitoare a tronului, a primit titlul de Alteța Sa Regală, Prințesă de Asturia. Are o soră mai mică, Infanta Sofía.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Infanta Leonor s-a născut prin cezariană pe 31 octombrie 2005, la ora 01:46, la Clinica Internațională Ruber din Madrid . La naștere a cântărit 3,5 kg și a avut 47 cm lungime. Nașterea ei a fost anunțată de familia regală presei prin SMS. Leonor a părăsit clinica Ruber cu părinții ei la 7 noiembrie 2005.

A fost botezată la Palatul Zarzuela de arhiepiscopul Madridului, Antonio Rouco Varela, la 14 ianuarie 2006. Ca și tatăl ei în 1968, Leonor a fost botezată în apă din râul Iordanului, potrivit tradiției familiei regale spaniole. Nașii ei au fost bunicii paterni, regele Juan Carlos și regina Sofia a Spaniei.

Educație și rol regal[modificare | modificare sursă]

Infanta Leonor, precum și sora ei mai mică, Sofía, studiază în prezent la școala Santa María de los Rosales din Aravaca, lângă Madrid, unde a învățat și tatăl lor.

La 18 iunie 2014, regele Juan Carlos I al Spaniei a semnat actul de abdicare care a intrat în vigoare la 19 iunie 2014. Tatăl Infantei Leonor, Prințul Felipe de Asturia, a devenit astfel regele Felipe al VI-lea al Spaniei, iar Leonor a devenit moștenitoarea tronului și Prințesă de Asturia.

La nașterea Infantei Leonor au existat discuții în Spania despre schimbarea prevederilor constituționale privind succesiunea la tron, pentru a se elimina sistemul primogeniturii cognatice cu preferință masculină (potrivit căruia bărbații au prioritate față de surorile lor în ordinea succesiunii). Nu s-a luat însă nicio măsură concretă în acest sens, iar după ce s-a născut Infanta Sofía, discuțiile au stagnat.

Cu toate acestea, potrivit art. 57.2. al Constituției din 1978, moștenitorul tronului, odată ce a fost desemnat Prinț de Asturia, nu își va mai pierde această poziție indiferent dacă se nasc alți descendenți care s-ar situa mai sus în ordinea succesiunii[3]. Astfel, din momentul în care a devenit Prințesă de Asturia în 2014, Infanta Leonor nu mai poate fi surclasată în ordinea succesiunii la tron, chiar dacă va avea un frate mai mic.

Dacă Leonor va urca pe tron, cum este de așteptat, va fi prima regină domnitoare de la Isabela a II-a, care a domnit în perioada 1833-1868. Cu o zi înainte de a împlini 10 ani, tatăl ei i-a acordat Ordinul Lâna de Aur.[4][5][6]

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.casareal.es/ES/FamiliaReal/PrincesaLeonor/Paginas/subhome.aspx http://web.archive.org/web/20161219110847/http://www.casareal.es/ES/FamiliaReal/PrincesaLeonor/Paginas/subhome.aspx, accesat 8 febr 2017
  2. ^ Royal family official website - Third paragraph fourth line.
  3. ^ La abdicación asegura a Leonor como princesa de Asturias | Diario Público
  4. ^ „El Rey concede el Toisón de Oro a Leonor por su décimo cumpleaños”. El País (în Spanish). . Accesat în . 
  5. ^ Remírez, Carmen (). „El Rey Felipe VI concede a la Princesa de Asturias el Toisón de Oro”. El Mundo (în Spanish). Accesat în . 
  6. ^ Real Decreto 978/2015 Boletín Oficial del Estado (BOE)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Leonor, Prințesă de Asturia
Naștere: 31 octombrie 2005
Regalitate spaniolă
Vacant
Ultimul titlu deținut de
Felipe al VI-lea
Prințesă de Asturia
2014 - prezent
Prima în ordinea succesiunii Ordinea succesiunii la tronul Spaniei
Prima poziție
Succesor:
Infanta Sofía