Prințesa Anne, Ducesă de Calabria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Prințesa Anne
Ducesă de Calabria
Coat of arms of Princess Anne, Dowager Duchess of Calabria.svg
Stema Ducesei de Calabria
Date personale
Nume la naștereAnne Marguerite Brigitte Mari
Născută (81 de ani)
Woluwe-Saint-Pierre, Belgia
PărințiPrințul Henri, Conte de Paris[1]
Isabela, contesă de Paris[1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriDiane d'Orléans[*]
Princess Claude of Orléans[*]
Prince Jacques, Duke of Orléans[*]
Michel, conte d'Evreux
Prince Thibaut, Count of La Marche[*]
Henri, Conte de Paris, Duce de Franța Modificați la Wikidata
Căsătorită cuInfantele Carlos, Duce de Calabria
CopiiPrințesa Cristina
Arhiducesa María
Prințul Pedro
Prințesa Inés
Prințesa Victoria
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDuchess of Calabria[*]
prințesă
Familie nobiliarăCasa de Orléans
Casa de Bourbon-Două Sicilii

Prințesa Anne de Bourbon-Două Sicilii, Ducesă de Calabria[2] (născută Prințesa Anne de Orléans; n. 4 decembrie 1938, Woluwe-Saint-Pierre, Belgia.[2]) este soția Infantelui Carlos, Duce de Calabria.[2] Prințesa Anne este a treia fiică și al cincilea copil din cei unsprezece[2] ai pretendentului la tronul Franței,[3] Prințul Henri, Conte de Paris (1908–1999) și ai soției acestuia, Isabela, contesă de Paris (1911–2003).[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Anne d'Orléans și-a petrecut primii ani ai vieții în exil în Belgia, Maroc, Spania și Portugalia. Adolescentă fiind i s-a permis să studieze în Franța unde și-a luat bacalaureatul.[4].

În 1960, Anne d'Orléans a intrat într-o poveste de dragoste cu vărul ei, regele în exil Simeon al II-lea al Bulgariei. Vaticanul a refuzat dreptul de a se căsători cu un non-catolic și tatăl ei a pus capăt relației dintre doi tineri.[5].

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

La 12 mai 1965, la Dreux, Franța, Prințesa Anne s-a căsătorit cu Carlos de Bourbon-Două Sicilii, Duce de Calabria, unul dintre cei doi pretendenți la șefia casei regale a celor Două Sicilii.[2][6] Prințul Carlos este fiul lui Alfonso de Bourbon-Două Sicilii, Duce de Calabria (1901–1964) și a Prințesei Alice de Bourbon-Parma (n. 1917). Deși s-au cunoscut reciproc încă din copilărie, relația lor romantică a început la Atena în 1962, la nunta viitorului rege Juan Carlos al Spaniei și a Prințesei Sofía a Greciei.[6] Ducele și Ducesa de Calabria au decis să trăiască în Spania.[6]

Anne și Carlos au cinci copii:

 • Prințesa Cristina de Bourbon-Două Sicilii (n. 1966 la Madrid), căsătorită în 1994 la Ciudad Real cu Pedro López-Quesada y Fernández Urrutia (n. 1964). Au doi copii
 • Prințesa María de Bourbon-Două Sicilii (n. 1967 la Madrid), căsătorită în 1996 la Ciudad Real cu Arhiducele Simeon de Austria (n. 1958), un nepot al împăratului Carol I al Austriei. Au cinci copii.
 • Prințul Pedro de Bourbon-Două Sicilii, Duce de Noto (n. 1968 la Madrid), căsătorit morganatic cu Sofia Landaluce y Melgarejo (n. 1973) în 2001 la Madrid. S-a căsătorit fără consimțământul dinastic al tatălui și copii săi nu se bucură de drepturile sau titlurile dinastice. Au șase copii.
 • Prințesa Inés María de Bourbon-Două Sicilii (n. 1971 la Madrid), căsătorită în 2001 la Toledo Napolitan cu aristocratul Michele Carrelli Palombi dei Marchesi di Raiano (n. 1965). Au doi copii.
 • Prințesa Victoria de Bourbon-Două Sicilii (n. 1976 la Madrid), căsătorită cu armatorul grec Markos Nomikos (n. 1965) în 2003. Au trei copii.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b The Peerage 
 2. ^ a b c d e f Darryl Lundy (). „Anne Maruerite Brigitte Marie d'Orléans, Princesse d'Orléans”. thePeerage.com. Accesat în .  Legătură externa în |publisher= (ajutor)
 3. ^ „Milestones: 21 mai 1965”. Time. . Accesat în . Married. Princess Anne of France, 26, daughter of the Count of Paris, Bourbon pretender to the French throne; and Prince Carlos de Bourbon, 27, man-about-Madrid, her tenth cousin, himself a disputed minor pretender to the Spanish throne; in Dreux, France. 
 4. ^ Isabelle d’Orléans, comtesse de Paris, Tout m’est bonheur (t. 1 & 2), Éditions Robert Laffont, Paris 1978 et 1981.
 5. ^ Philippe de Montjouvent, Le Comte de Paris et sa descendance, Du Chaney Eds, Paris, 1998, p. 250-251.
 6. ^ a b c Kamm, Henry (), „French Princess Wed To Spaniard”, The New York Times, Dreux