Maria Mercedes de Bourbon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Prințesa María Mercedes de Bourbon
Contesă de Barcelona
María de las Mercedes de Borbón y Orleans - 001.jpg
María de las Mercedes
Date personale
Nume la naștereMaría de las Mercedes Cristina Genara Isabel Luísa Carolina Victoria
Născută23 decembrie 1910(1910-12-23)
Madrid, Spania
Decedată (89 de ani)
Lanzarote, Spania
ÎnmormântatăEl Escorial
PărințiPrințul Carlos de Bourbon-Două Sicilii
Prințesa Louise de Orléans Modificați la Wikidata
Frați și suroriInfantele Alfonso
Infante Ferdinand of Spain[*]
Princess Isabel Alfonsa of Bourbon-Two Sicilies[*]
Princess Maria de los Dolores of Bourbon-Two Sicilies[*]
Princess Maria de la Esperanza of Bourbon-Two Sicilies[*]
Carlo di Borbone-Due Sicilie Orleans[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuJuan de Bourbon
CopiiInfanta Pilar, Ducesă de Badajoz
Juan Carlos I
Infanta Margarita, Ducesă de Soria
Infantele Alfonso
CetățenieFlag of Spain.svg Spania Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Bourbon

Prințesa María Mercedes de Bourbon (n. 23 decembrie 1910, Madrid – d. 2 ianuarie 2000, Lanzarote) a fost mama fostului rege Juan Carlos I al Spaniei și bunica actualului rege al Spaniei Felipe al VI-lea. În Spania este cunoscută ca Doña María de las Mercedes de Borbón-Dos Sicilias y Orléans.

María s-a născut la Madrid. Tatăl ei a fost Prințul Carlos de Bourbon-Două Sicilii, infante al Spaniei, nepot al regelui Ferdinand al II-lea al Celor Două Sicilii. Mama ei a fost Prințesa Louise de Orléans, fiica lui Filip, Conte de Paris, pretendent la tronul Franței. Familia ei s-a mutat la Sevillia când tatăl ei a fost numit căpitan al provinciei. Când Spania a devenit republică au plecat în exil la Cannes și mai târziu la Paris unde a studiat arta la Louvre.[1]

La 14 ianuarie 1935, la nunta infantei Beatriz a Spaniei, fiica regelui Alfonso al XIII-lea al Spaniei, la Roma, l-a întâlnit pe vărul ei îndepărtat și viitorul soț, infantele Juan de Bourbon, al patrulea fiu și moștenitor al regelui Alfonso XIII. S-au căsătorit la Roma la 12 octombrie 1935. În 1942, soțul ei a luat titlul de Conte de Barcelona iar María a devenit Contesă de Barcelona.

Au trăit la Cannes și Roma și, odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, s-au mutat la Lausanne pentru a locui cu regina Victoria Eugenie, mama infantelui Juan. Ulterior, au locuit la Estoril în Portugalia.

În 1976, la un an după ce monarhia a fost restaurată în Spania, s-a întors în țara pe care o părăsise cu 40 de ani în urmă. Ea a fost cea care a mediat discuțiile dinter soțul și fiul ei după ce Juan Carlos a fost desemnat moștenitor de Franco. În 1977, Juan a renunțat la drepturile lui în favoarea lui Juan Carlos.

După ce și-a rupt șoldul în 1982 și femurul piciorului stâng în 1985 a utilizat un cărucior cu rotile toată viața. A rămas văduvă în 1993. A murit de atac de cord la reședința regală de la La Mareta, Lanzarote unde familia regală sărbătorea Anul Nou.[2]. A fost înmormântată la El Escorial, în apropierea Madridului.

Note[modificare | modificare sursă]