Elisabeta de Valois

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Elisabeta de Valois

Elisabeta de Valois, de Sofonisba Anguissola, 1565
Date personale
Nume la naștereÉlisabeth de Valois Modificați la Wikidata
Născută2 aprilie 1545(1545-04-02)
Castelul Fontainebleau, Franța
Decedată (23 de ani)
Aranjuez, Spania[1] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăPanteón de Infantes[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiPielonefrită Modificați la Wikidata
PărințiHenric al II-lea al Franței
Caterina de Medici
Frați și suroriJoan of Valois[*][[Joan of Valois (French princess)|​]]
Diane de France
Victoire de Valois[*][[Victoire de Valois (French princess)|​]]
Margareta de Valois[2]
Claude de Valois
Luis al Franței[*]
Francisc al II-lea al Franței[2]
Carol al IX-lea al Franței[2]
Henri d'Angoulême[*][[Henri d'Angoulême (Governor of Provence)|​]]
François, Duce de Anjou
Henric al III-lea al Franței[2] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFilip al II-lea al Spaniei
CopiiInfanta Isabela Clara Eugenia a Spaniei
Caterina Michelle a Spaniei
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce de Burgundia[*]
reina consorte de España[*][[reina consorte de España (Title held by the wife of the King of Spain)|​]]
Familie nobiliarăCasa de Valois
Regină consort a Spaniei
Domnie22 iunie 1559 – 3 octombrie 1568

Elisabeta de Valois (n. 2 aprilie 1545 – d. 3 octombrie 1568) cunoscută și sub numele de Elisabeta a Franței (franceză Élisabeth de France) a fost fiica cea mare a regelui Henric al II-lea al Franței și a Caterinei de Medici.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Castelul Fontainebleau din Franța. Copilăria și-a petrecut-o la curtea Franței unde tatăl ei a insistat ca ea să împartă dormitorul cu viitoarea cumnată, Maria Stuart, care avea aproape aceeași vârstă cu ea. Elisabeta chiar a trebuit să-i acorde prioritate în rang Mariei (Maria a devenit regină); cele două au rămas prietene apropiate pentru restul vieții lor.

Deși este recunoscut faptul că sora ei Margareta și viitoarea ei cumnată Maria au fost mai frumoase decât ea, Elisabeta a fost una dintre fiicele atractive ale Ecaterinei. Ea a fost descrisă ca fiind timidă și având o mare venerație față de formidabila ei mamă.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Elisabeta a Franței

Elisabeta s-a căsătorit în 1559 cu regele Filip al II-lea al Spaniei ("Filip Catolicul"), fiul împăratului Carol Quintul și a Isabelei a Portugaliei. Inițial, căsătoria s-a făcut prin procură la Notre Dame (Ducele de Alba l-a reprezentat pe Filip), apoi după părăsirea Franței, ceremonia a avut loc la Guadalajara, Spania. A doua soție a lui Filip, Maria I a Angliei, murise recent iar Elisabeta, în vârstă de 14 ani, a devenit cea de-a treia soție a regelui Filip al II-lea care avea 32 de ani.

La nuntă ea l-a cunoscut pe faimosul pictor Sofonisba Anguissola și pe prințesa Ana de Mendoza care va locui cu ea pentru tot restul vieții ei.[3] Elisabeta era un pictor amator însă Anguissola a ajutat-o să-și îmbunătățească tehnica.

Filip era complet încântat de tânăra lui mireasă și pentru o scurtă perioadă de timp a renunțat la metrese. În ciuda diferenței semnificative de vârstă dintre cei doi, Elisabeta era de asemenea încântată de soțul ei; în scrisorile către mama ei ea s-a proclamat norocoasă să se căsătorească cu un așa prinț fermecător. Filip a găzduit turniruri cavalerești pentru a-și distra soția. Elisabeta a jucat rol de mamă pentru trei tineri prinți de la curtea Spaniei: Carlos, Prinț de Asturia (fiul cel mare al lui Filip al II-lea), Ioan de Austria (fiul nelegitim al lui Carol al V-lea) și Alexandru Farnese, Duce de Parma (fiul fiicei nelegitime a lui Carol al V-lea, Margareta)

Inițial, Elisabeta a fost logodită cu fiul lui Filip, Carlos, Prinț de Asturia, însă complicații politice neașteptate au dus necesitat căsătoria cu Filip. Relația ei cu tulburele fiu vitreg Carlos a fost călduroasă și amicală. În ciuda rapoartelor despre comportamentul lui bizar, întotdeauna Carlos a fost bun și blând cu Elisabeta.

Filip a fost foarte atașat de Elisabeta; a stat lângă ea chiar și atunci când ea a fost bolnavă de variolă. Prima sarcină a Elisabetei în 1564 a sfârșit printr-un avort a două fete gemene. Mai târziu, ea a născut-o pe infanta Isabella Clara Eugenia a Spaniei la 12 august 1566, apoi la 10 octombrie 1567 pe infanta Catalina Micaela a Spaniei. Elisabeta a mai avut un avort la 3 octombrie 1568 și a murit în aceeași zi împreună cu fiul ei nenăscut.

După decesul Elisabetei, Caterina de Medici a oferit-o pe fiica ei mai mică, Margareta, ca mireasă pentru Filip al II-lea. Filip a refuzat deoarece a crezut că era împotriva legii biblice și a canonului să se căsătorească cu sora soției decedate.

Copii[modificare | modificare sursă]

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Elisabeta de Valois”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Kindred Britain 
  3. ^ Nader. p. 1.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Elisabeta de Valois
  • Martha Walker Freer: Elizabeth de Valois — Queen of Spain and the Court of Philip II. Bd. 1 und 2. London 1857, (PDF; 10,6 MB).