Sari la conținut

Proiect:Minorități

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Țel: Promovarea mai bunei cunoașteri și a toleranței printr-o includere de conținut despre comunitățile etnice și religioase, precum despre diferitele orientări sexuale. Acest proiect privește pentru moment îmbunătățirea paginilor existente despre minorități și redactarea paginilor noi despre aceste subiecte.

Minorități etnice

[modificare sursă]

Minoritatile etnice au reprezentat intotdeauna un procent semnificativ din populatia Romaniei. In anul 1930, populatia Romaniei Mari era putin peste 18 milioane de locuitori. Romanii reprezentau 73% dupa limba materna si 71,9% dupa etnie, din populatia tarii. Peste sase decenii, conform ultimului recensamint, procentul minoritatilor din totalul populatiei Romaniei (de circa 22 milioane de locuitori) reprezinta circa 12%.

Minoritățile etnice cele mai importante au fost - si sint si acum - cele reprezentate de maghiari, romi, germani, ucraineni, ruși lipoveni, evrei, turci, tatari, armeni, bulgari, sirbi si croați, cehi si slovaci, polonezi, greci, albanezi, italieni. La ora actuală în România sunt recunoscute oficial 18 minorități etnice, fiecare dintre acestea (cu excepția celei maghiare) fiind reprezentate automat în Parlamentul României. Lor li se mai adăuga organizații deja constituite ale slavilor macedoneni (de asemenea, cu un reprezentant in Camera Deputaților), ale rutenilor etc.

In general, cu unele exceptii tragice, minoritatile etnice s-au bucurat in Romania moderna de drepturi si libertati care le-au permis sa-si conserve si promoveze specificul etnic sau cultural. Nu trebuiesc trecute totusi cu vederea unele momente triste din istorie precum perioada de robie a rromilor, masacrarea a numerosi evrei si tigani in anii '40, politicile de deznationalizare a maghiarilor sau cele de favorizare a plecarii din tara a germanilor si evreilor in timpul regimului comunist.

Dupa 1990, chestiunea ocrotirii minoritatilor s-a pus cu mai multa pregnanta. Crearea si mentinerea conditiilor pentru pastrarea, dezvoltarea si afirmarea identitatii minoritatilor nationale au devenit - din pacate, uneori doar la nivel retoric - politici de stat. Principala idee care ramine este ca minoritatile nationale, prin contributia lor la viata culturala, stiintifica si economica a tarii, prin spiritul de convietuire si acceptare reciproca pe care-l genereaza, reprezinta un atu si o bogatie pentru Romania. In acest context, protectia si valorizarea lor poate insemna o indatorire.

Clasamentul
articolelor
Importanță
Top Mare Medie Mică Neclasificate Total
Calitate
✓ AC
A 1 1
Articol bun AB 1 1 2
B 5 5
C 8 8
Început 3 11 14
Ciot 2 2
Listă
✓Liste
Portal
Format 2 2
Viitor
Neclasificate
Total 1 4 29 34

Pagini de creat - generale

[modificare sursă]

IMPORTANT: Numirea articolelor - se poate folosi ori formatul „Minoritatea x din România” ori „x în România” (adică Turci în România, Evrei în România etc.) Trebuie să convenim asupra unei norme înainte de a crea articolele de mai jos.


Pagini de creat - altele

[modificare sursă]

Minorități religioase

[modificare sursă]

Minorități sexuale

[modificare sursă]

Pagini generale

[modificare sursă]

Alte pagini

[modificare sursă]

Participanți

[modificare sursă]