Proiect:Formula 1

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Comenzi rapide:
WP:F1
WP:FORMULA1
WP:Formula 1
Primul tur al unui Mare Premiu de Formula 1

Bun venit pe WikiProiectul Formula 1! Scopul nostru este de a crea, extinde, actualiza și standardiza articole de pe Wikipedia legate de Formula 1.

Proiectul[modificare sursă]

WikiProiectul Formula 1 a fost creat pentru a se concentra pe articolele ce au ca subiect Formula 1. Această pagină conține sugestii, recomandări pe această temă și sperăm, de asemenea, că va ajuta alți wikipediști interesați de Formula 1. Dacă doriți să ajutați, fiți bineveniți să vă înscrieți în lista cu participanți. Dacă aveți întrebări, le puteți adresa pe pagina de discuții a proiectului.

Scopuri[modificare sursă]

 1. Scopul principal al acestui proiect este crearea de noi articole despre Formula 1 și îmbunătățirea celor existente.
 2. Adunarea de informații complete și exacte în toate articolele legate de Formula 1.
 3. Standardizarea aspectului paginilor legate de F1, cum ar fi articole despre Marile Premii, piloți și constructori, precum și rapoarte de curse și rezumate de sezon.

Cum puteți ajuta[modificare sursă]

Dacă vrei să știi de unde să începi:

Tipuri de articole[modificare sursă]

Formula 1 și cele asemănătoare[modificare sursă]

 • Formula 1 este articolul principal pentru acest sport, inclusiv informații generale; rezumate ale articolelor despre istorie, mașini și curse; secțiuni generale despre piloți/constructori, Mari Premii și circuite; o secțiune care menționează oamenii importanți din istoria Formulei 1.
  • Istoria Formulei 1 - istoria sportului, în detaliu. Aceasta ar trebui să includă schimbări majore de reglementare, progrese tehnice majore și cei mai importanți factori și constructori din fiecare perioadă.
  • Regulamentul Formulei 1 - atât informații actuale, cât și istorice privind reglementările tehnice și sportive ale FIA.
  • Mașini de Formula 1 - o descriere detaliată a monopostului modern de Formula 1. Informațiile despre mașinile istorice aparțin articolului de Istorie.
  • Pneuri de Formula 1 - atât informații actuale, cât și istorice privind anvelopele utilizate de mașinile de Formula 1.

Toate cele cinci articole ar trebui să includă formatul {{Formula 1}} în partea de sus.

Liste[modificare sursă]

În prezent, există nouăsprezece liste legate de Formula 1. Acestea ar trebui să fie complete din punct de vedere istoric și să includă formatul {{Formula 1}}. Fiecare, atunci când este actualizat, ar trebui, de asemenea, să fie marcat „Actualizat după Marele Premiu al X din anul curent.” sau „Actualizat la data de X.”, pentru a ajuta viitorii editori.

Rapoarte de cursă[modificare sursă]

Un obiectiv pe termen lung al acestui proiect este acela de a crea articole care conțin un rezumat al fiecărei curse de Campionat Mondial de la înființarea sportului în 1950. Formatul de infocasetă utilizat pentru fiecare articol este {{Cursă F1}}.

Fiecare articol despre un raport de cursă are următorul format de denumire: „[Numele cursei] din [An]”. Exemplu: Marele Premiu al Braziliei din 2018, Marele Premiu de la Abu Dhabi din 2019.

Sezoane[modificare sursă]

Toate articolele sumare ale unui sezon de Formula 1 trebuie să conțină, cel puțin:

 • o prezentare generală a sezonului
 • un tabel cu participanții
 • un tabel cu clasamentul Campionatului la Piloți
 • un tabel cu clasamentul Campionatului la Constructori (începând cu 1958)

Articolele despre sezoanele mai recente conțin informații suplimentare. Ca regulă generală, articolul sezonului curent este în format „ideal”; articolele sumare ale sezonului viitor ar trebui să utilizeze același format.

Mari Premii (articole de curse titulare, nu rapoarte individuale de curse)[modificare sursă]

Ar trebui să existe un articol complet despre fiecare titlu de cursă care a făcut parte din Formula 1/calendarul Campionatului Mondial de la începerea seriei în 1950 (vezi Lista Marilor Premii din Formula 1). Rețineți că termenii „Mare Premiu de Formula 1”, „cursă de Formula 1” și „cursă de Campionat Mondial” nu au fost întotdeauna sinonimi. Dacă o cursă cu un titlu anume dat s-a desfășurat o singură dată, articolul cursei titulare ar trebui să redirecționeze către articolul cursei individuale, iar articolul ar trebui structurat ca un raport al cursei.

În limba română, titlul dat unui Mare Premiu de Formula 1 diferă față de cel din limba engleză. În general, există două reguli de bază:

Piloți[modificare sursă]

Toate articolele despre piloții de Formula 1 ar trebui să facă parte din subcategoria națională relevantă din Categorie:Piloți de Formula 1 și ar trebui să conțină infocaseta {{Infocaseta Pilot de Formula 1}}.

Constructori și echipe[modificare sursă]

Toate articolele despre constructorii și echipele de Formula 1 ar trebui să facă parte din Categorie:Constructori de Formula 1, respectiv Categorie:Echipe de Formula 1. Constructorii actuali ar trebui să conțină infocaseta {{Infocaseta Echipă de Formula 1}}, iar cei care nu mai activează în prezent {{Infocaseta Fostă Echipă de Formula 1}}.

Formate[modificare sursă]

Formatele ar trebui inserate folosind sintaxa {{Formula 1}}.

 • Formate de navigare:
 • Formate personalizate:
 • Altele:
  • {{F1 MP}} - generează o sintaxă de Mare Premiu. Ex: {{F1 MP|Monaco}} generează Marele Premiu al Principatului Monaco.
  • {{Legendă rezultate piloți F1}} - pentru a însoți tabelele cu clasamentul Campionatului Mondial În articole pentru piloți și echipe de F1.
  • {{F1 race position}} - pentru a completa tabelele ce conțin clasamentul Campionatului Mondial cu pozițiile aferente.
   • {{F1 race position 1950}} - pentru a completa tabelele ce conțin clasamentul Campionatului Mondial cu pozițiile aferente (Între 1950 și 1959).
   • {{F1 race position 1960}} - pentru a completa tabelele ce conțin clasamentul Campionatului Mondial cu pozițiile aferente (Între 1960 și 2002).
   • {{F1 race position 2003}} - pentru a completa tabelele ce conțin clasamentul Campionatului Mondial cu pozițiile aferente (Între 2003 și 2009).
   • {{F1 race position 2010}} - pentru a completa tabelele ce conțin clasamentul Campionatului Mondial cu pozițiile aferente (Între 2010 și 2020).
   • {{F1 race position 2021}} - pentru a completa tabelele ce conțin clasamentul Campionatului Mondial cu pozițiile aferente (Între 2021 și prezent).
  • {{Proiect Formula 1}}/{{Proiect F1}} - pentru acest Wikiproiect; aparține în partea de sus a paginii de discuții a fiecărui articol legat de Formula 1.
  • {{Utilizator Proiect Formula 1}} - casetă de utilizator.

Participanți[modificare sursă]

Vă puteți declara interesul față de acest proiect înscriindu-vă semnătura în lista următoare:

 •  APOPHIS  XEIcon xi-message.svg 27 mai 2022 19:40 (EEST)

Sumar articole[modificare sursă]

Vă rugăm să actualizați acest tabel de fiecare dată când clasificați un articol. Puteți face acest lucru apăsând aici.

Articole despre Formula 1 după calitate și importanță
Calitate Importanță
Top Mare Medie Mică NC Total
✓ AC 0
✓Liste 4
Articol bun AB 0
B 15
C 19
Început 155
Ciot 252
Listă 16
Categorie 2
Portal 0
Format 30
Neclasificate 0
Total 59 73 122 239 0 493