Sari la conținut

Bastionul blănarilor și lăcătușilor din Târgu Mureș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bastionul blănarilor și lăcătușilor
Poziționare
LocalitateTârgu Mureș
AdresaPiața Bernády György (Centru)
Edificare
Data începerii construcției1629
Clasificare
Cod LMIMS-II-a-A-15475

Bastionul blănarilor și lăcătușilor (în maghiară Szücsök és lakatosok bástyája) face parte din sistemul de fortificație a cetății medievale din Târgu Mureș fiind construită și administrată de breslele orașului liber regesc. Breslele au fost asociațile profesionale si voluntare de meșteșugari aparținând unei meserii care au apărut în Evul Mediu după modelul localităților din Transilvania și au funcționat în incinta cetății până la ocuparea de armata austriacă.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Bastionul blănarilor și lăcătușilor este o construcție de fuziune între două turnuri aflate în administrarea breslelor respective pe latura sudică a cetății medievale din Târgu Mureș. Bastionul blănarilor a fost construit probabil în 1629. În aceeași perioadă în Bastionul lăcătușilor, care aparținea incintei din secolul al XV-lea și se afla în fața turnului nou, spre interior, s-a amenajat o scară de acces.[1]

Imagini[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Incinta fortificată cu bastioanele porții, măcelarilor, dogarilor, blănarilor, cizmarilor Arhivat în , la Wayback Machine., Klára P. Kovács, Enciclopedia Virtuală (accesat în 8 mai 2020)

Legături externe[modificare | modificare sursă]