Sediul Breslei Cizmarilor

46°32′41″N 24°33′44″E (Sediul Breslei Cizmarilor) / 46.54477°N 24.56217°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sediul Breslei Cizmarilor
Csizmakészítő ipartársulat székháza
Poziționare
Coordonate46°32′41″N 24°33′44″E ({{PAGENAME}}) / 46.54477°N 24.56217°E
LocalitateTârgu Mureș
JudețMureș
Țara România
AdresaPiața Trandafirilor, 49.
Adăposteștesediu, birouri, cafenele
Edificare
Data finalizării1890
BeneficiarMarosvásárhelyi Csizmakészítő Ipartársulat
(Asociața Breslei Cizmarilor din Târgu Mureș)
Clasificare
LMIMS-II-m-B-15559

Sediul Breslei Cizmarilor (în maghiară Csizmakészítő ipartársulat székháza) este o clădire construită în 1888 în stil eclectic după planurile arhitectului Győző Nagy pe Piața Trandafirilor din Târgu Mureș. Se figurează pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: MS-II-m-B-15559.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Breslele au fost asociațiile profesionale și voluntare de meșteșugari aparținând unei meserii care au apărut la Târgu Mureș în Evul Mediu după modelul localităților din Transilvania și au funcționat în incinta cetății până la ocuparea de armata austriacă, de aici provine denumirea Bastionului tăbăcarilor.

La sfârșitul secolului al XIX-lea sistemul breslelor a fost desființat, în locul lor au fost înființate asociații ale meșteșugarilor. După organizarea acesteia, cizmarii au început lucrările pentru construirea unui sediu. Proiectarea a fost făcută de arhitectul Győző Nagy, care a realizat și planurile Sediului Breslei Măcelarilor din Târgu Mureș, iar lucrările au fost realizate de Pál Soós. Sediul, după mărturia tăbliței de la intrare, a fost terminat în 1890. Încăperile de la etaj găzduiau birourile asociației, iar în odăile de la parter găzuiau Hotelul și Restaurantul Central (în maghiară Központi Szálloda és Étterem).[1]

După naționalizare, în clădire a fost amenajat un cinematograf și în locul magazinului de textile a fost inagurată o cofetărie. În 1982 a fost renovată clădirea redobîndindu-și astfel rafinamentul și frumusețea inițială.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Főtér épületei (Clădirile din centru), dr. Csaba Flórián, Erdélyweb (accesat în 14 mai 2020)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]