Colegiul Agricol din Târgu Mureș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Colegiul Agricol din Târgu Mureș (în maghiară Marosvásárhelyi Mezőgazdasági Kollégium) este una din cele mai însemnate unități de învățământ agricol din România. Insitituția funcționează într-o clădire istorică construită după planurile transilvaniste ale lui Károly Kós. În anul școlar 1992-1993, a fost sărbătorit semicentenarul școlii.

Inițial, colegiul a fost înființat în 1942 ca “Școală medie de agricultură”.

În 1945 s-a transformat în "Liceul Tehnic Agricol Tg. Mureș", pentru ca în anii să se numească 1946 – 1947 Școala Medie de Agricultură.

În anii 1947 – 1948 a funcționat ca "Școala Medie Tehnică Agricolă", denumire dată în urma reformei învățământului din 1948, care a pregătit tehnicieni agronomi, funcționând cu 8 clase.

Dinn 1950, pe lângă Școala Tehnică Agricolă Tg. Mureș a început să funcționeze și un nou profil, cel de școală tehnică zootehnică.

În 1952 devine "Grup Școlar Agricol", pregătind elevi în profilurile: agricol, zootehnic și veterinar.

În 1955 s-a transformat în "Centrul Școlar Agricol Tg. Mureș" care includea și "Școala Profesională" cu diferite profile, precum și "Școala Tehnică de Maiștri Zootehniști și Veterinari".

În 1956 s-a transferat la Tg. Mureș și "Școala Profesională" din Miercurea Ciuc, astfel că în 1956, pe lângă profilele existente, s-a mai înființat și cel de mecanici agricoli.

În 1962 instituția revine la veche denumire de "Școală Tehnică Agricolă" – cu durata studiilor de 4 ani având profilele: agricol, horticol, veterinar și contabilitate agricolă, unde se pregăteau numai cadre tehnice.

Din 1966 funcționează sub titulatura "Liceul Agricol Tg. Mureș" cu specialitățile: agronomie, veterinar, zootehnie și contabilitate agricolă, precum și merceologie.

Legături externe[modificare | modificare sursă]