Monumentul Secuilor Martiri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Monumentul Secuilor Martiri
Székely vértanúk emlékműve
Vederea generală
Vederea generală
Poziționare
CoordonateStrada Secuilor Martiri
LocalitateTârgu Mureș
JudețMureș
ȚaraRomânia
AdresaCalea Secuilor Martiri
Edificare
ArtistZsigmond Aradi
Data finalizării1875
Înălțime8 m
Materialegranit
Clasificare
Cod LMIMS-III-m-A-16077

Monumentul Secuilor Martiri sau Obeliscul Secuilor Martiri (în maghiară Székely vértanúk emlékműve) a fost dezvelit în anul 1875 în Postarét (așa se numea capătul străzii Secuilor Martiri) din Târgu Mureș pentru a aduce omagiu revoluționarilor complotului anti-habsburgic executați în 1854 (Mihály Gálffy, Károly Horváth, János Bágyi Török, Ferenc Bartalis, József Várady). Monumentul a devenit de-a lungul timpului unul din semnele distinctive ale orașului.

Istoric[modificare | modificare sursă]

După înfrângerea Revoluției Maghiare din 1848–49 personajele emigrate, care au participat în mod activ la întâmplările revoluției, au încercat să organizeze un complot anti-habsburgic. Datorită spionului Mihály Bíró, autoritățile austriece au descoperit inițiativa și pe baza unor documente găsite în casa lui József Makk din București, au putut demara ancheta. În urma anchetei cinci persoane au fost condamnați la moarte, dintre care Mihály Gálffy, Károly Horváth și János Bágyi Török au fost executați în date de 10 martie 1854 la marginea orașului Târgu Mureș la locul numit Postarét, iar Ferenc Bartalis și József Várady la Sfântu Gheorghe în data de 24 aprilie 1854.[1]

În anii 1870 locuitorii urbei au început strângerea de fonduri pentru marcarea locului unde cele trei târgumureșeni au fost executați și pentru acest scop au organizat o comisie. La data de 10 august 1873 sculptorul Zsigmond Aradi a acceptat propunerea venită din partea comisiei de a crea monumentul secuilor martiri. În cadrul unui festivitate obeliscul înalt de 6 m a fost dezvelit în 27 iunie 1875.[2]

Descrierea[modificare | modificare sursă]

Inscripția de pe obelisc a fost scris de Mór Jókai: „Szent hely ez óh vándor! Egy nemzet tette e jelt itt leghűbb gyermekei végzetes sírja fölé!” („Sfânt este locul acesta, o călătorule! O națiune a pus aici un semn peste mormântul celor mai fideli copii ai săi!”)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Székely vértanúk 1854. Válogatta, bevezető tanulmánnyal és jegyzetekkel ellátta Károlyi Dénes. Bukarest: Kriterion Könyvkiadó. 1975.
  2. ^ Erdély története. III. kötet. Szerk. Szász Zoltán. Budapest: Akadémiai. 1988. ISBN 963 05 4886 0

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Monumentul Secuilor Martiri