Bastionul tăbăcarilor din Târgu Mureș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bastionul tăbăcarilor
Poziționare
LocalitateTârgu Mureș
MunicipiuTârgu Mureș
AdresaPiața Bernády György (Centru)
Edificare
Data începerii construcției1620
Clasificare
Cod LMIMS-II-a-A-15475

Bastionul tăbăcarilor (în maghiară Vargák bástyája) face parte din sistemul de fortificație a cetății medievale din Târgu Mureș fiind construită și administrată de breslele orașului liber regesc. Breslele au fost asociațiile profesionale și voluntare de meșteșugari aparținând unei meserii care au apărut în Evul Mediu după modelul localităților din Transilvania și au funcționat în incinta cetății până la ocuparea de armata austriacă.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Faptul că Cetatea medievală din Târgu Mureș devenise garnizoană militară a determinat modificarea treptată a bastioanelor, potrivit noilor cerințe militare. În cazul bastionului tăbăcarilor, transformările au dus la pierderea ultimului nivel de guri de tragere, ele fiind refăcute cu ocazia restaurărilor din anii 1963-1976. Pierzându-și rolul defensiv, bastionul a primit funcția de închisoare, fantele de tragere fiind înlocuite cu ferestre. Cu ocazia amenajării bastioanelor tăbăcarilor subsolul acestora era boltit cu cărămidă, înlocuind vechile planșee din lemn. La rândul lor, curtinele au fost neglijate, drumurile de strajă aproape desființate, astfel încât zidurile de apărare mai sunt folosite doar ca împrejmuire sau ca perete exterior la noile construcții adosate acestora.[1]

În urma anchetei în legătura cu un complotul anti-habsburgic, cinci persoane au fost condamnați la moarte, dintre care Mihály Gálffy, Károly Horváth și János Bágyi Török au fost executați în date de 10 martie 1854 la marginea orașului Târgu Mureș la locul numit Postarét, iar Ferenc Bartalis și József Várady la Sfântu Gheorghe în data de 24 aprilie 1854.[2] Persoanele executate la Târgu Mureș și-au petrecut ultima noapte din viață în bastionul tăbăcarilor.[3]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Man, Ioan Eugen (). Târgu-Mureș, istorie urbană de la începuturi până în anul 1850, Volumul 1 (PDF). Nico. p. 198. ISBN 978-973-88074-8-8. Accesat în . 
  2. ^ Székely vértanúk 1854. Válogatta, bevezető tanulmánnyal és jegyzetekkel ellátta Károlyi Dénes. Bukarest: Kriterion Könyvkiadó. 1975.
  3. ^ A marosvásárhelyi vár (Cetatea din Târgu Mureș), dr. Csaba Flórián, Erdélyweb.hu (accesat în 8 mai 2020)

Legături externe[modificare | modificare sursă]