Ordinul corintic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Templul lui Zeus Olimpicul din Atena

Ordinul corintic este unul din stilurile clasice ale arhitecturii grecești și romane, alături de cel doric și cel ionic.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Capitel corintic

Coloana este mai zveltă și are capitelul ornat cu frunze de acant.

Soclul coloanei[modificare | modificare sursă]

Soclul (fundația) este alcătuit din: stereobat (baza) și krepis (trepte). Fundația are o parte vizibilă, numită euthynerie. Treapta superioară se numește stylobat și reprezintă fundamentul pe care stau coloanele.

Coloana[modificare | modificare sursă]

Fusul coloanei este asemănător cu cel ionic, dar ceva mai zvelt. Ceea ce oferă particularitate coloanei corintice este capitelul. Acesta prezintă ornamentul numit acantă, preluat ulterior și de capitelurile compozite.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Ordinul corintic este cel mai nou dintre cele trei ordine de arhitectură ale antichității grecești. Evoluția sa începe în jurul anului 400 î.Hr. dar abia peste trei secole ajunge la forma sa canonică.

Cel mai vechi edificiu cu capiteluri corintice este Templul lui Apollo din Bassai (c. 400 î.Hr.). Alte edificii construite ulterior conțin fie elemente corintice în arhitectura interioară (Tholos din Delphi, Tholos din Epidauros, Templul Atenei din Tegea), fie doar detalii ornamentale (Monumentul lui Lysicrate, Ptolemaion din Samotrace, Mausoleul din Belevi).

Începând din secolul al III-lea î.Hr. capitelul corintic este tot mai prezent în arhitectura monumentală a templelor. Un exemplu elocvent îl constituie Olympieion-ul din Atena (174 - 164 î.Hr.).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]