Feston

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Feston arhitectural de pe Panthéonul din Paris
Consolă decorată cu un feston, pozată din trei unghiuri diferite, din București

Un feston (plural festoane; de la francezul feston, italianul festone, de la latinescul târziu festo, la origine o ghirlandă sărbătorească) e o ghirlandă care atârnă din două puncte, iar în arhitectură, de obicei, un ornament sculptat înfățișând aranjamente de flori, frunze sau fructe legate între ele și suspendate de panglici. Motivul este uneori cunoscut în engleză sub numele de „swag” atunci când înfățișează o țesătură, care în română se cheamă „feston de draperie”.[1][2]

În engleza modernă, formele verbale, în special „festooned with”, sunt adesea folosite foarte vag sau la figurat pentru a însemna orice tip de decorare sau acoperire de lux.

Origini și design[modificare | modificare sursă]

Originea sa se datorează probabil reprezentării în piatră a ghirlandelor de flori naturale, etc., care erau agățate deasupra ușilor și intrărilor în zilele de sărbătoare sau suspendate în jurul altarelor.

Designul a fost folosit în mare parte atât de grecii antici cât și de romani și a format decorația principală a altarelor, frizelor și panourilor decorative. Motivul a fost mai târziu folosit atât în arhitectura renascentistă, barocă și neoclasică, cât și în arta decorativă, în special la argintărie, mobilă și ceramică. Variațiile privind designul exact sunt abundente; de exemplu, panglicile pot să fie suspendate fie de un nod decorat, fie ținute în guri de lei, fie suspendate de bucranii.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Fleming, John; Honour, Hugh; Pevsner, Nikolaus () [1966]. Dictionary of Architecture (ed. 3). Penguin Books Ltd. p. 114. ISBN 0-14-051013-3. 
  2. ^ Sturgis, pp. 22-23

Lecturi suplimentare[modificare | modificare sursă]

  • Lewis, Philippa; G. Darley (). Dictionary of Ornament. New York: Pantheon. ISBN 0-394-50931-5. 
  • Sturgis, Russell (). A Dictionary of Architecture and Building, Volume II. New York: Macmillan. 
Atribuire

Legături externe[modificare | modificare sursă]