Pilastru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pilaster am County Courthouse in Sidney, Ohio (USA)

Pilastrul (von latină pila, pilă) este un element de construcție, parte a sistemului portant al unei construcții, alcătuit dintr-un stâlp de piatră sau de zidărie încastrat într-un zid, pe care îl întărește în zona în care se află punctele de descărcare ale bolții, plafonului, cornișei etc.[1] Are formă de coloană cu profil transversal poligonal sau circular.

Fiind prevăzut de obicei cu o bază și un capitel[2], poate avea și numai scop decorativ[3].

Apare frecvent în exteriorul unor construcții, cum sunt bisericile din Moldova, înălțate sub domniile lui Petru Rareș (1457–1504) și Vlaicu Vodă (1634–1653).

Distanțele dintre pilaștri sunt mai mici decât în cazul contraforților, deoarece sunt mai subțiri, scoțând în evidență mai mult aspectul estetic.

Partea superioară a coloanei pilastrului, pe care se sprijină tavanul orizontal, poartă denumirea de coronament[4].

Exemple[modificare | modificare sursă]

Sala de Marmură de la parterul Palatului Băncii Naționale a României, fostă sală a ghișeelor, prezintă o succesiune de pilaștri masivi de zidărie, între care erau amenajate odinioară ghișeele pentru lucrul cu publicul. În fiecare pilastru este încastrată câte o casă de bani, pe care funcționarii băncii o foloseau pentru activitatea curentă.[5]

Note[modificare | modificare sursă]