Nicolas Poussin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Nicolas Poussin
Nicolas Poussin 079.jpg
Nicolas Poussin
Date personale
Născutiunie 1594[2] Modificați la Wikidata
Les Andelys, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani)[3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15] Modificați la Wikidata
Roma, Statele Papale[1] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSan Lorenzo in Lucina[*][16] Modificați la Wikidata
CetățenieRoyal Standard of the King of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpictură  Modificați la Wikidata
PregătireQuentin Varin[*], Ferdinand Elle[*][1], Noël Jouvenet[*][1], Georges Lallemand[*][1]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruGaspard Dughet[*], Charles Le Brun, Pierre Le Tellier[*]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăclasicism  Modificați la Wikidata
Opere importanteEt in Arcadia ego[*], The Inspiration of the Poet[*], Landscape during a Thunderstorm with Pyramus and Thisbe[*], The Four Seasons[*], Seven Sacraments[*], The Victory of Joshua over the Amorites[*]  Modificați la Wikidata
Influențat deQuentin Varin[*], Domenichino[*]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Poussin autograph.png

Nicolas Poussin (n. iunie 1594,[2] Les Andelys, Franța – d. ,[3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15] Roma, Statele Papale[1]) a fost un pictor francez din perioada clasicismului baroc.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Poussin s-a născut într-o familie modestă, a unui fost soldat din armata regală franceză. A învățat pictura între anii 1612 - 1621 în Rouen și Paris. Primele impulsuri în domeniul picturii le are deja în școala din Fontainebleau. Prima lucrare a lui mai importantă este realizată în palatul „Palais du Luxembourg” din Paris, unde a pictat împreună cu „Philippe de Champaigne ”. În Paris Nicolas Poussin va cunoaște pe poetul Marino, care-l va iniția în mitologia greacă și romană, el va ilustra mai târziu prin schițe epopea lui Marino despre Venus și Adonis.

Ajunge în Roma în anul 1624, unde Marină îl va recomanda cardinalului „Giulio Sacchetti” și lui „Francesco Barberini” nepotul papei Urban VIII. In Roma va cunoaște pe pictorii Jacques Stella, Joachim Sandrart și Claude Lorrain. În anul 1630 se va căsători cu Anne Marie Dughet, fica unui bucătar francez din Roma.

Poussin are greutăți de a găsi în Roma de lucru, papa însărcinează numai pictorii consacrați italieni Guido Reni, Pietro da Cortona sau Carracci. În 1627 el va fi recomandat de pictorul Gian Lorenzo Bernini și prin intermediul cardinalului Barberini, va fi însărcinat să picteze „Moartea lui Germanicus” sau o pictură de altar „Martiriul Sfântului Erasmus”. Pictura va fi apreciată dar Poussin nu va mai primi de lucru. În 1631 este luat în universitatea de artă „Accademia di San Luca”. Aici se va preocupa mai mult de picturi cu teme religioase sau mitologice în format mai mic. Prin intermediul prietenului și mentorului său Pozzo reușește să-și vândă picturile. Astfel el va picta portrete a lui Leonardo da Vinci care vor fi tipografiate în tratatul „Trattato della Pittura” unde sunt descrise diferite tehnici utilizate în pictură.

Se va reîntoarce în 1641 la cererea regelui Ludovic al XIII-lea al Franței și presiunea cardinalului Richelieu la Paris. Regele îl va numi director al construcțiilor regale și-l însărcinează să picteze „Grande Salle” (Sala mare) din Louvre. Între Poussin și pictorii francezi consacrați apar tensiuni cauzate de succesul său. În 1642 părăsește Parisul întorcându-se definitiv la Roma, în 1643 moare Richelieu, astfel că Poussin poate să lucreze liniștit mai departe în Roma. Aici va picta în continuare diferite teme religioase sau mitologice în formate mici, având ca și cumpărători un cerc restrâns de iubitori de artă ca Antonio Rospigliosi, Gian Maria Roscioli cancelarul papei Clemens VII, Duc de Créqui și Henri Valencay consuli francezi în Vatican, ca și mai târziu bancherul francez Jean Pointel care a cumpărat peste 20 de picturi ale lui. Printre operele lui mai importante se numără:

 • Cele șapte sacramente
 • Cele patru anotimpuri
 • Et in Arcadia ego (Păstorii din Arcadia)

Ca o recunoaștere târzie a meritelor sale, în 1665 Ludovic al XIV-lea al Franței îl numește primul pictor al Franței. Poussin moare la 19 noiembrie 1665 fiind înmormântat la biserica San Lorenzo din Lucina. Mormântul lui cu bustul pictorului a fost construit după planurile aritectului francez Léon Vaudoyer (1803-1872).

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d e http://arts-graphiques.louvre.fr/detail/artistes/1/2141-POUSSIN-Nicolas, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ a b Benezit Dictionary of Artists[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 3. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 4. ^ a b Nicolas Poussin, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
 5. ^ a b Nicolas Poussin, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 6. ^ a b Nicolas Poussin, SNAC, accesat în  
 7. ^ a b Nicolas Poussin, Find a Grave, accesat în  
 8. ^ a b Nicolas Poussin, Internet Speculative Fiction Database, accesat în  
 9. ^ a b Web umenia, accesat în  
 10. ^ a b Nicolas Poussin, RKDartists, accesat în  
 11. ^ a b Nicolas Poussin, Discogs, accesat în  
 12. ^ a b Nicolas Poussin, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
 13. ^ a b Nicolas Poussin, Grove Dictionary of Art Online 
 14. ^ a b Nicolas Poussin, Gran Enciclopèdia Catalana 
 15. ^ a b Nicolas Poussin, Roglo 
 16. ^ https://www.academia.edu/33993312/La_mémoire_funèbre_de_Nicolas_Poussin_Volonté_du_peintre_et_initiatives_concurrentes_avant_Chateaubriand_in_Histoire_monde_et_cultures_religieuses_2016_4_n_40._DEMO_  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Nicolas Poussin