Gautama Siddhartha

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

A nu se confunda cu Gautama Siddha, om de știință din secolul al VIII-lea!

Statuia lui Buddha Shakyamuni (Gautama Siddhartha), Templul Mahabodhil din Bodh Gaya.
Gautama Siddhartha meditând sub un smochin.

Gautama Siddartha a fost un lider spiritual indian fondator al Budismului. Nu se știe exact când a trăit, unele variante fiind că ar fi trăit între 563 î.Hr. și 483 î.Hr.,[1] între 463 î.Hr. și 383 î.Hr.,[2] între 560 î.Hr. și 480 î.Hr.,[3] sau între 624 î.Hr. și 544 î.Hr..[4] Mai este cunoscut și ca Shakyamuni sau Sakyamuni (trad. Înțeleptul clanului Shakya).

Viața lui Gautama Siddhartha[modificare | modificare sursă]

Se crede că Gautama Siddhartha s-a născut în Lumbini[5] (un oraș Himalayan situat lângă granița actuală a Nepalului), în clanul Shakyas. Se spune că înainte de naștere mama sa a avut o viziune cu el în forma unui elefant alb, ce ținea în trompă o floare de lotus.

La 29 de ani, Siddhartha era nesatisfăcut de viața sa. În timpul unei ieșiri s-a întâlnit cu cele patru imagini: un bătrân suferind, un om bolnav, un cadavru în descompunere și un ascet. Acesta este momentul în care el decide să-și părăsească familia, să renunțe la lume și să caute o cale de eliberare de suferință. După o perioadă de ascetism de 6 ani, Gautama a descoperit cele 4 adevăruri (nașterea, bătrânețea, boala și moartea) pentru eliberarea de suferință și calea spre Nirvana (eternitatea). Acest lucru s-a petrecut după o noapte întreagă de meditație la umbra unui smochin din Bodh Gaya, timp în care a făcut față încercărilor la care l-a supus demonul Mara. După aflarea celor 4 adevăruri atinge Nirvana sau Bodhi (iluminarea) și devine cunoscut sub numele de Buddha, în limba sanscrită înseamnă cel luminat. Buddha a predicat timp de 40 de ani, prima dată la Sarnath, iar ultima dată la Kushinagar unde intrat în Parinirvana (s-a stins).

Buddha în Hinduism[modificare | modificare sursă]

În Hinduism, Buddha este recunoscut ca unul dintre avatarele zeului Vishnu. Conform legendelor hinduse, se spune că odată demonii au furat poțiunile de sacrificiu ale zeilor, folosindu-le în practicile lor de ascetism, devenind atât de puternici încât zeii nu i-au mai putut înfrânge. Astfel, Vishnu s-a încarnat într-un om (Buddha) și a început să predice învățături false cum ar fi faptul că zeii sunt muritori, că nu există rai și iad, sau că moartea poate fi înfrântă, pentru a-i păcăli pe demoni. Demonii au devenit budiști lepădându-se de adevăratele învățături vedice și fiind în cele din urmă uciși de către zei.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ INDOLOGY - Contents
  2. ^ http://www.enotes.com/science-religion-encyclopedia/buddhism-history-science-religion
  3. ^ Buddha's Life told in brief
  4. ^ http://buddhismteachings.net/25/buddhas-teachings-and-its-economic.html
  5. ^ Lumbini, the Birthplace of the Lord Buddha - UNESCO World Heritage Centre

Legături externe[modificare | modificare sursă]