Gautama Siddhartha

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Statuia lui Buddha Shakyamuni (Gautama Siddhartha), Templul Mahabodhil din Bodh Gaya.
Gautama Siddhartha meditând sub un smochin.

Gautama Siddartha a fost un lider spiritual indian fondator al Budismului. Nu se știe exact când a trăit, unele variante fiind că ar fi trăit între 563 î.Hr. și 483 î.Hr.,[1] între 463 î.Hr. și 383 î.Hr.,[2] între 560 î.Hr. și 480 î.Hr.,[3] sau între 624 î.Hr. și 544 î.Hr..[4] Mai este cunoscut și ca Shakyamuni sau Sakyamuni (trad. Înțeleptul clanului Shakya).

Viața lui Gautama Siddhartha[modificare | modificare sursă]

Se crede că Gautama Siddhartha s-a născut în Lumbini[5] (un oraș Himalayan situat lângă granița actuală a Nepalului), în clanul Shakyas. Se spune că înainte de naștere mama sa a avut o viziune cu el în forma unui elefant alb, ce ținea în trompă o floare de lotus.

La 29 de ani, Siddhartha era nesatisfăcut de viața sa. În timpul unei ieșiri s-a întâlnit cu cele patru imagini: un bătrân suferind, un om bolnav, un cadavru în descompunere și un ascet. Acesta este momentul în care el decide să-și părăsească familia, să renunțe la lume și să caute o cale de eliberare de suferință. După o perioadă de ascetism de 6 ani, Gautama a descoperit cele 4 adevăruri (nașterea, bătrânețea, boala și moartea) pentru eliberarea de suferință și calea spre Nirvana (eternitatea). Acest lucru s-a petrecut după o noapte întreagă de meditație la umbra unui smochin din Bodh Gaya, timp în care a făcut față încercărilor la care l-a supus demonul Mara. După aflarea celor 4 adevăruri atinge Nirvana sau Bodhi (iluminarea) și devine cunoscut sub numele de Buddha, în limba sanscrită înseamnă cel luminat. Buddha a predicat timp de 40 de ani, prima dată la Sarnath, iar ultima dată la Kushinagar unde intrat în Parinirvana (s-a stins).

Buddha în Hinduism[modificare | modificare sursă]

În Hinduism, Buddha este recunoscut ca unul dintre avatarele zeului Vishnu. Conform legendelor hinduse, se spune că odată demonii au furat poțiuniile de sacrificiu ale zeilor, folosindu-le în practicile lor de ascetism, devenind atât de puternici încât zeii nu i-au mai putut înfrânge. Astfel, Vishnu s-a încarnat într-un om (Buddha) și a început să predice învățături false cum ar fi faptul că zeii sunt muritori sau că nu există rai și iad, sau că moartea poate fi înfrântă, pentru ai păcăli pe demoni. Demonii au devenit budiști lepădându-se de adevăratele învățături vedice și fiind în cele din urmă uciși de către zei.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://indology.info/papers/cousins/node1/
  2. ^ http://www.enotes.com/science-religion-encyclopedia/buddhism-history-science-religion
  3. ^ http://www.buddhamind.info/leftside/arty/his-life/buddhalife.htm
  4. ^ http://buddhismteachings.net/25/buddhas-teachings-and-its-economic.html
  5. ^ http://whc.unesco.org/en/list/666

Legături externe[modificare | modificare sursă]