National Socialist black metal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
National Socialist black metal
Origini stilistice Black metal, Rock Against Communism
Origini culturale Începutul anilor 1990, Europa, Scandinavia, Germania, Norvegia, Ucraina, Polonia, Grecia, Franța
Instrumente tipice Vocal, chitară electrică, chitară bas, baterie
Popularitate Underground
Scene regionale
Europa - Germania
Alte subiecte
Black metal

National Socialist black metal (abreviat NSBM), este un curent muzical de black metal ce a apărut în Europa la începutul anilor 1990. Prin versurile sale el promovează neonazismul sau ideologii similare ca fascismul, supremația albilor, antisemitismul, homofobia. Black metalul național socialist nu este văzut drept un gen distinct, ci mai degrabă o mișcare neo-volkisch sau o subcultură a genului. Varg Vikernes este intermediarul introducerii elementelor de extremă dreaptă pe scena black metal, deși actualmente declară că acceptarea păgânismului și sprijinul acordat credinței de către neo-naziști l-au implicat în mișcarea nazistă.[1] Scena nu-i consideră naziști pe cei care se autocaracterizează astfel, dar nu-și expun opiniile în versuri; acest lucru este portretizat în general de mass-media.[2]

Istoria[modificare | modificare sursă]

În perioada anilor 80, termenul de „€œblack metal” era etichetat formațiilor de heavy metal cu imagistică și versuri așa-zis satanice. În tarziul anilor 90, scena black metalului din Norvegia a ajuns la apogeu, dezvoltând un nou stil distinct, stil care avea să devină originalul gen de black metal. Membrii acesteia erau mari opozanți ai creștinismului și ai celorlalte religii, și se prezentau drept mizantropi, respectiv adepți ai Diavolului care doreau să răspândească ura, durerea și răul. Totuși, unele formații (care nu s-au intitulat niciodată „€œblack metal” pentru că nu aveau legături cu satanismul) cântau despre mitologie și despre perioada pre-creștină a scandinaviei. În 1992, mai mult componenți ai scenei au început să incendieze numeroase biserici. În luna august a aceluiași an, Faust, membru Emperor, a înjunghiat mortal un homosexual în Lillehammer după ce acesta i-ar fi cerut să întrețină relații sexuale, iar în august 1993, liderul formației Burzum, Varg Vikernes l-a ucis pe chitaristul formației Mayhem, Euronymous, o figură cheie a scenei norvegiene, fiind arestat imediat după eveniment. Vikernes este văzut drept principalul personaj care a introdus național socialismul în black metal[3][4]. În ciuda faptului că muzica sa este apolitica, și-a exprimă credințele în scris și în interviurile ulterioare arestării sale. Conform unui interviu din revista Blood & Honour, a intrat în contact cu organizația neo-nazistă Zorn 88 (mai târziu numită Mișcarea Național Socialistă din Norvegia) în 1992[4] și s-a alăturat celor din Rezistența Arienilor după omuciderea lui Euronymous[5]. Acesta din urmă era de orientare comunistă, însă Vikernes nu cofirma ideea că l-ar fi ucis din motive politice. Cât timp a fost închis, Vikernes și-a structurat o ideologie naționalistă[6], inspirată de credințele strămoșilor, și a scris un manifesto numit Vargsmal. Acesta a devenit disponibil pe internet pentru scurt timp în 1996[7], iar în 1997 a fost transcris de către un publicist norvegian. Deși scena norvegiană nu a exprimat idei naziste, Vikernes a declarat că totul a început ca a€œo revoltă anti-creștină, rasistă și nationalista”, distrusă însă de către „€œindustria muzicală dominată de evrei”. Acesta din urmă afirmă că industria a devenit o armă de distrugere a Europei, promovând formații care se centrează „€œin jurul a tot ce-i bolnav și anti-european pe planetă, de la pornografie și desfrânare la droguri și homosexualism”[8]. Hendrix Mobus din Absurd vedere o a€œconcluzie logica” a mișcării norvegiene în black metalul național socialist și interpretează incendierea bisericilor drept un „€œatavism cultural”[9].

Vikernes a scris unele versuri de pe albumul Transilvanian Hunger De darkthrone, altă formație importantă a scenei norvegiene. A fost lansat în 1994 cu textul „Norsk Arisk Black Metal”(Black Metal Norvegio-arian) imprimat pe spatele copertei, lucru care a cauzat multă controversă. În schimb, Darkthrone a oferit o explicație și a declarat că „nu sunt o formație naizsta și nici politică”[10]. Aproape în aceeași perioadă alți artiști ai scenei norvegiene de black au făcut afirmații rasiste. Toboșarul Mayhem, HellHammer, a spus despre legătura genului cu fascismul că „€œeste astfel, noi nu prea agreăm oameni de culoare pe aici. Black metalul este pentru albi”[11]. Totuși, în alt interviu a menționat că nu-l interesează dacă fanii sunt albi, negri, verzi, galbeni sau albaștri, muzica și politica nefiind compatibile din punctul sau de vedere[12]. Alt foarte cunoscut muzician, Gaahl, fostul vocalist al Gorgoroth, i-a descris pe „cioroi” și pe „€œmulatri” drept a„suboameni”, recunoscându-și susținerea față de Vikernes și Adolf Hitler[12]. Credințele sale s-au schimbat însă odată cu trecerea timpului[13]. Conform autorului Lords of Chaos, în 1995, trei membri ai scenei suedeze (inclusiv Mika Belfagod” Hakola” din Nefandus) au mers la „o vânătoare nocturnă de negri” în Linkoping. Înarmați cu un  topor și două macete, aceștia au terorizat un bărbat de culoare.[14] Nefandus au fost considerați mai târziu drept „€œsimpatizanti ai nazistilor”, chiar dacă Belfagor a explicat că „acest lucru nu este departe de adevăr, dar cred că are de-a face cu unele afirmații controversate pe care le-am făcut în timpul tinereții când aspiram la ideea de a cântă în cea mai urâtă formație din lume. Foloseam un limbaj foarte vulgar în acea perioadă. Dar va spun scurt și la obiect:  mă asociez cu persoane de toate credințele și rasele [...] Deci, să fiu caracterizat drept nazist sau rasist este foarte jignitor pentru mine".[15] În același an, formația germană Absurd a lansat demoul Thuringian Păgân Madness. A fost înregistrat în perioada când membrii erau închiși pentru omuciderea unui băiat. Pe copertă apare mormântul sau și afirmații pro-naziste[16]. După acest eveniment, Absurd a devenit unul din pionierii black metalului național socialist. Alte formații considerate ca fiind importante pentru scena târzie este Graveland și Veles (Polonia), Hate Forest (Ucraina) și Spear of Longinus (Australia).

Una dintre primele materiale național socialiste lansate a fost demoul formației de origine poloneză Lord of Evil din 1994, având o svastică deformată drept copertă[17], grupul fiind influențat de Satanic Warmaster. În anii 90, unele formații de origine americană - Grand Beliala€™s Key sau Judas Iscariot -€“ s-au alăturat unei organizații internaționale a black metalului național socialist numită Păgân Front, deși singurul membru al formației, Akhenaten, părăsise organizația. Thelemnar, toboșarul formației de origine germană Secrets of the Moon, a declarat că l-a cunoscut în calitate de „€œpersoana inteligentă și în niciun caz nazist”[18]. Vikernes s-a distanța de scena BMNS, și, chiar dacă are aceleași credințe, se consideră drept un odalist și nu un fascist[19].

Scena actuală[modificare | modificare sursă]

Valul de formații reprezentative pentru acest gen au influențat puternic apariția altor formații imens acuzate de sentimente naționaliste și rasiste, precum Satanic Warmaster[20][21], Goatmoon[22], Drowning the Light (acuzați din cauza demoului Defenders of the Aryan Race)[23], Nekrokrist SS[24]etc. Chiar dacă unele dintre ele, precum Satanic Warmaster[25] și Drowning the Light nu au recunoscut că se asociază cu ideologiile respective, există suficiente formații care acceptă etichetarea. Amploarea genului este legată și de problema curentelor de extremă dreaptă care revin în atenția publică în cel de-al doilea deceniu al secolului XXI.[26][27][28] De exemplu, situația din Federația Rusă se prezintă drept teritoriul cu cel mai mare extremism rasial din zonă, cele mai multe formații de black metal național socialist fiind de origine rusă, lucru care reflectă atitudinea populației cu privire la rase[29]. Centrul Drepturilor Omului din Moscova menționează că în vara anului 2007, ca urmare a atacurile neo-naziștilor 137 de persoane au fost rănite, 18 dintre ele fiind ucise.[29][30] În iulie 2013, liderul formației Burzum, Varg Vikernes, stabilit în momentul de față în Franța[31], a fost arestat alături de soția sa, fiind suspectat de plănuirea unui "€œmasacru”. Vikernes este cunoscut drept un militant rasist și un susținător al Frontului Național Francez.[32] Revista International Business Times a precizat că Varg Vikernes va fi judecat pentru acțiunile sale în luna iulie[33]. Blogul acestuia este extrem de bogat în articole, unele dintre ele rasiste și antisemite, lucru care i-a creat probleme liderului Burzum[34], acesta fiind pasibil de cinci ani de închisoare în cazul în care va fi găsit vinovat.[32] Pe data de 9 iulie, tribunalul francez l-a găsit vinovat pe Vikernes de incitare la ură rasială, primind o pedeapsă de șase luni cu suspendare și o amendă de 6,400 lire sterline. În luna august, procurorii au început să pregătească cel de-al doilea proces legat de ura rasială. Vikernes a declarat pentru o televiziune norvegiană că toate dovezile sunt fabricate de statul francez și va denunța orice acuzație.[35] La începutul anului 2014, pe majoritatea publicatilor de specialitate din mediul online a circulat știrea că formația Inquisition de origine columbiană, dar stabilită din 1996 în Statele Unite, ar fi o formație de black metal național socialist.[36][37] Sursa acestei știri a fost un individ pe nume Daniel Gallant, fost neo-nazist. Acesta a relatat despre perioada în care era șoferul autocarului celor de la Inquisition în cadrul unui turneu alături de Gyibaaw. Pe parcursul călătoriei, Gallant și-a dat jos tricoul, iar imensul tatuaj de pe piept cu svastica nazistă i-a încântat pe amândoi. Membrii Inquisition au început să vorbească despre admirația lor față de Hitler, despre cum îndrăgesc mișcarea naționalistă albă etc. Vocalistul Dagoon afirma chiar că adoră să-și imagineze că trăiește în epoca nazistă și că și-ar fi dorit ca acest lucru să fi avut loc în Statele Unite.[37] Alte dovezi au fost unele melodii, precum Crush the Jewish Prophet de pe albumul Magnificent Glorification of Lucifer lansat în 2004. Ultimele două LP și un extended play au fost lansate de către casa de discuri No Colours Records care se specializează în formații neo-naziste, lucru care i-a obligat pe cei de la Inquisition să-și anuleze concertul din Austria din 21 februarie 2014.[37][38] Albumul lansat în 2010 conține un artwork realizat de Antichrist Kramer, un susținător al supremației rasiale, respectiv chitaristul Jason Weirbach din Inquisition are un alt proiect numit 88MM, 88 reprezentând pentru neo-naziști literele HH de la Heil Hitler.[39] Într-un interviu ulterior acestor afirmații, Dagon a respins toate acuzațiile spunând că „€œnu este nazist și nu susține persecuția unei rase particulare sau a oricărei rase, fie ea albă sau nu”.[40]

Ideologia[modificare | modificare sursă]

În general, black metalul național socialist combină credințele neo-naziste, cum ar fi fascismul, supremația rasială, separatismul rasial, antisemitismul, xenofobia, homofobia) cu ostilitatea față de religiile „€œ€œstraine”, precum creștinismul, iudaismul, islamul etc. Formațiile promovează păgânismul etnic european, ocultismul și satanismul. Hendrik Mobus din Absurd a descris nazismul drept „€œ€œcea mai perfectă și realistă sinteză a conceptului satanist de „€œ€œvointa de putere”, a darwinismului social elitist, legat de păgânismul arian germanic[41]. Membrii formației Der Stumer (numită după un ziar antisemit editat de Julius Streicher) sunt simpatizanți ai hitlerismului ezoteric, inspirându-se din lucrările lui Julius Evola și Savitri Devi[42]. Conform autorului Benjamin Noys, „Dacă ar fi să definim orientările politice infiltrare în scena black metal, atunci le-am putea caracteriza drept un amalgan de egoism specific lui Max Stirner și aristocratism nitzschean: un individualism radical, ostil tuturor ideologiilor care doresc ordine socială. [...] uneori apar elemente de extremă dreaptă, nazism, fascism și ultra-naționalism”.[43]  În ciuda faptului că black metalul național socialist este compatibil cu păgânismul, satanismul și naționalismul, conotațiile politice înfiltrate în gen atacă nucleul individualismului și independenței specifice acestei muzici. Olson menționează că, deși simbolurile black metalului vor fi în continuare asociate cu extrema dreaptă, BMNS ca fenomen va rămâne unul marginal.[44]

Anticreștinism și antisemitism[modificare | modificare sursă]

Formațiile național socialist văd de obicei creștinismul ca pe un produs al conspirației evreiești, cu scopul de a distruge bazele rasei ariene, eliminându-le artglaubenul și „cultura” originală[41]. Acești artiști resping în general legitimitatea antisemitismului creștin, respectiv pe cea a mișcării creștine germane care promovează și glorifică ideologia nazistă în cadrul unei teologii creștine neortodoxe. Hjarulv Henker din formația Der Stürmer a afirmat:

€œ„Nu cred că o dogmă identică creștinismului are loc în entitatea ariană. Nu se poate asimila în credința supraomului. Creștinismul te învață să fii modest, să-ți pierzi identitatea natioanal și rasială, și egalitatea, lucruri contrare teoriei noastre. Nu-l poți combină pe Iisus prin caractere specifice etniei ariene. [...] Creștinismul este creștinism și  este de origine iudaică, structurat încât să devină un instrument de dominație mondială".[42]

Supremația rasială[modificare | modificare sursă]

Membrii scenei îi văd pe europenii albi drept superiori celorlalte rase. Doresc să-și păstreze puritatea rasei albe și culturile tradiționale ale albilor europeni. Aceștia consideră că de-a lungul secolelor culturile au început să degenereze din cauza amestecului rasial[45]. Credințele menționate sunt compatibile cu cele găsite în capitolul „Volk und Rasse” în Mein Kampf. Chiar dacă liderii naziști au avut idei slavofobice și de reîntregire a entității statale ariene (naziștii văzându-i pe slavi drept un popor needucat și inferior), scena național socialistă a black metaluluii își are activiștii de origine germană și poloneză care lucrează împreună de la bun început, deși între Germania și Polonia au avut existat conflicte de-a lungul istoriei. Această contradicție este fie mascată, fie relativizată sau denotata drept greșeală istorică. O teorie a conspirației relatează ideea că evreii au întrerupt o posibilă alianță între Germania Nazistă și statele Europei de Est[46]. Knjaz Varggoth, chitaristul și vocalistul formației Nokturnal Mortum, oferă următoarea explicație pentru contradicție: „€œGoruth din formația rusă Temnozor îi vede pe slavi și pe germani că făcând parte din rasă ariană hiperboreană, azi fiind diferiți din cauza degenerarii".[47] Para Bellum din Blackdeath vede războiul Germaniei Naziste împotriva Rusiei drept „€œsingura greșeală a lui Hitler”.[48]

Păgânismul național socialist[modificare | modificare sursă]

Varg Vikernes este considerat de majoritatea artiștilor drept prima persoană care a introdus elemente de extremă dreaptă în black metal

Că parte a ideilor de inspirație anticreștină, antisemitismul și ideea că albii europeni ar trebui să se reîntoarcă la origini, majoritatea formațiilor promovează păgânismul etnic european. Hendrik Mobus interpretează astfel increndierea bisericilor din Norvegia: a€œun atavism cultural, o reîntoarcere inexplicabilă și bruscă la condițiile medievale, pre-creștine. Psihologul elvețian Carl Gustav Jung ar caracterizat aceste evenimente drept izbucniri ale arhetipului primordial din inconștientul coleciv a€“ unde acesta se dezvoltă continuu. Adolescenții afectați se trezesc într-o stare mintală arhaică și, asemenea unei isterii colective, își transmit condiția spre alții”.[49] Mai târziu va menționa că cei aflați în această stare vor realiza semnificația emoțiilor, se vor identifica cu păgânismul și se vor implică a€œin politici naționaliste destinate conservării și cultivării mostenirii”[49]. Bookletul de pe albumul Asgardsrei al celor din Absurd conține imaginea unui templier, unui cavaler teuton și a unui membru Waffen-SS în calitate de luptători ai Asgardsrei, termen pe care formația îl folosește pentru a denumi luptătorii bunii germani. Varg Vikernes, de asemenea, l-a numit pe Adolf Hitler un luptător al Asgardsrei.[50]

Satanismul național socialist[modificare | modificare sursă]

Pe lângă credințele păgâne, o parte din scena BMNS se asociază cu o interpretare subiectivă a satanismului, văzând în Satan un arian antic, adversar al lui YHWH, dumnezeul evreilor și al creștinilor. această credință este caracterizată drept „€œsatanism volkisch”[51] sau „€œsatanism arian”. Chraesvelgoron din The True Frost vede nazismul ca o aparență politică a satanismului și o glorificare colectivă a omului în calitate de animal social, că divinitate în loc de umanitate.[52][53] Colegul său Sadorass numește aceeași ideologie drept o dezvoltare a sângelui și a solului, dintr-o perspectivă volkisch, diverse învățături oculte și idei nitzscheene legate de teoria evoluționistă a lui Darwin[54]. Muzicianul de origine greacă, Magus Wampyr Daoloth, din Necromanția și Thou Art Lord, declara într-un interviu pentru Lords of Chaos că „€œdaca consideri că fascismul și satanismul au multe în comun, ambele teorii militând pentru excelență fizică, spirituală și putere, responsabilitate, supraviețuirea celui mai adaptat, elitism etc., atunci este logic că unele formații vor aspira la amandoua”.[55] Totuși, multe formații păgâne și de extremă dreaptă văd în satanism o parte din creștinism sau iudaism. În același timp, unii reprezentanți sataniști și apolitici ai scenei nu văd în formațiile păgâne nimic legat de black metal, deoarece versurile și ideologia nu includ și satanismul.[56]

BMNS  și mișcarea naționalistă albă[modificare | modificare sursă]

Numeroși naționaliști albi au acceptat scena național socialistă a black metalului datorită idealurilor și temelor pe care le abordează; bineînțeles, există și persoane care i-au respins datorită stilului muzical.[57] Totuși, în Lords of Chaos se precizează că alcoolul și drogurile ilegale n-au contribuit cu nimic pentru gen.[58] Alții resping muzica deoarece artiștii și fanii au părul lung, asociindu-i cu mișcarea hippie și cu cea de stânga.[57] William Luther Pierce, fondatorul mișcării naționaliste National Alliance, încearcă să promoveze BMNS și alte genuri care se centrează pe naționalismul alb prin studioul de înregistrări Résistance Records. Acesta crede că muzica îi va ajuta să se îmbogățească și să transmită mai departe mesaju.l[59] Este cunoscut și pentru faptul că l-a ajutat pe Hendrik Mobus să fugă în Statele Unite pentru a scăpa de autoritățile germane. Deși Pierce aprecia ideologia BMNS și Resistance Records, nu era un fan al muzicii, atacând sloganul „€œsex, droguri și rock '€˜n'€™ roll”, respectiv influențele persoanelor de culoare.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ A Burzum Story: Part VII - The Nazi Ghosthttp://www.burzum.org/eng/library/a_burzum_story07.shtml
 2. ^ SO 36 Pagan Metal Festival 01
 3. ^ Michael Moynihan, Didrik Søderlind: Lords of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground. Los Angeles, Feral House Books, 1998, p. 303.
 4. ^ a b Unheilige Allianzen, p. 277.
 5. ^ Berliner Zeitung article from 1996
 6. ^ Goodrick-Clarke, p. 204.
 7. ^ Lords of Chaos, p. 159.
 8. ^ Vikernes, Varg. "How to revolt in practise II". Thulean Perspective. 7 March 2013.
 9. ^ Hendrik Möbus: National Socialist Black Metal, mirrored on Archive.org.
 10. ^ "MusicMight :: Artists :: Darkthrone". MusicMight. Retrieved 23 September 2012.
 11. ^ Lords of Chaos, p. 351.
 12. ^ a b "ThyDoom.com". ThyDoom.com. Retrieved 2011-10-06.
 13. ^ "BLABBERMOUTH.NET – GORGOROTH Frontman Opens Up About His Sexual Orientation: 'I've Never Made Any Secret About It'". Roadrunnerrecords.com. Retrieved 2012-02-10.
 14. ^ Lords of Chaos, pp. 308–309
 15. ^ Terry Demeter: OfermodBreath of the Dragon. In:Unrestrained Magazine, no. 39, p. 74.
 16. ^ Nicholas Goodrick-Clarke: Black Sun: Aryan Cults, Esoteric Nazism, and the Politics of Identity. NYU Press, 2003. p. 206.
 17. ^ Lord of Evil - Satan's Soldiers - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives
 18. ^ Gunnar Sauermann: Special: Black Metal in den USASchwarzes Amerika. In: Metal Hammer, August 2007, p. 88.
 19. ^ Varg Vikernes – A Burzum Story: Part VII – The Nazi Ghost
 20. ^ Finnish Black Metallers Satanic Warmaster Booted from Hellfest, Controversy Ensues (01.02.2011)
 21. ^ Satanic Warmaster Speak Cryptically About National Socialist Leanings (08.11.2010)

 22. ^ Goatmoon pe metal-archives.com
 23. ^ Drowning the Light - Defenders of the Aryan race
 24. ^ Nekrokrist SS
 25. ^ Post Facebook pe profilul Satanic Warmaster (20.07.2014)
 26. ^ EU Elections 2014: the rise of the new European Right
 27. ^ The European far right is on the rise, again. Here's how to tackle it (13.02.2014)
 28. ^ Antisemitism on rise across Europe 'in worst times since the Nazis'
 29. ^ a b David Murphy, At the Heart of Europe: The Limits of Expression in Extreme Right Wing Music Scenes, pg. 8
 30. ^ Galina Kozhevnikova. Radical Nationalism and Efforts to Counteract It in 2007 (14.03.2008)
 31. ^ BURZUM's VARG VIKERNES Found Guilty Of Hate Crime In France
  Read more at http://www.blabbermouth.net/news/burzums-varg-vikernes-guilty-of-hate-crime-in-france/#Gm6tXyV70ILc0gWu.99
 32. ^ a b Burzum’s Varg Vikernes to Stand Trial for Inciting Racial Hatred + Glorifying War Crimes

  Read More: Burzum's Varg Vikernes to Stand Trial for Inciting Racial Hatred | http://loudwire.com/burzum-varg-vikernes-stand-trial-inciting-racial-hatred/?trackback=tsmclip
 33. ^ Norwegian Neo-Nazi Black Metal Musician Kristian 'Varg' Vikernes on Trial in Francehttp://www.ibtimes.co.uk/norwegian-neo-nazi-metal-musician-kristian-varg-514669
 34. ^ Burzum and Varg Vikernes news and updates
 35. ^ Kristian 'Varg' Vikernes guilty of inciting racial hatred, French court rules (09.07.2014)
 36. ^ Inquisition and black metal’s fascism problemhttp://shamelessnavelgazing.wordpress.com/2014/04/28/inquisition-and-black-metals-fascism-problem/
 37. ^ a b c Black Metal Band INQUISITION Are Probably Nazishttp://www.metalinjection.net/latest-news/rumors/black-metal-band-inquisition-are-probably-nazis
 38. ^ Post Facebook pe Pagina Inquisition (02.02.2014)https://www.facebook.com/inquisition.official/posts/710733832293146?stream_ref=10
 39. ^ 88MM pe discogs.com
 40. ^ Inquisition frontman Dagon: “I’m not a Nazi.” (01.05.2014)
 41. ^ a b Stormblast, Nr. 2-3, 1999, citation taken from ak – analyse & kritik – zeitung für linke Debatte und Praxis / Nr. 428 / 8.7.1999
 42. ^ a b http://www.thepaganfront.com/dersturmer/interviews/LEGEONES.html
 43. ^ Noys, Benjamin, and Carl Schmitt. "‘Remain true to the earth!’: remarks on the politics of Black Metal." Hideous Gnosis: Black Metal Theory Symposium 1. Glossator, 2010, pg. 105
 44. ^ Hjelm, Titus, Keith Kahn-Harris, and Mark LeVine. "Heavy metal as controversy and counterculture." Popular Music History 6.1 (2012): pg. 16
 45. ^ Interview with Varg Vikernes (12.08.2004), by BGhttp://www.burzum.org/eng/library/2004_interview_bg.shtml
 46. ^ Unheilige Allianzen, page 239
 47. ^ Unheilige Allianzen, page 250
 48. ^ Medieval Tortures, No. 3, published around 2000, p. 39. Citation taken from Unheilige Allianzen, page 250
 49. ^ a b Hendrik Möbus: National Socialist Black Metal, mirrored on Archive.org.
 50. ^ Varg Vikernes interview in Greek Metal Hammer
 51. ^ Wintry Night Nonstop/Aenaon Skotos Anosion, published around 2000: Frost/Sadorass [Interview with Sadorass]. Citation taken from Unheilige Allianzen, page 202
 52. ^ Szene-Almanach 1998, page 48
 53. ^ Strength through War, issue 4, Summer 2003, o.S.: Frost. Interview answered by Chraesvelgoron. Citation taken from Unheilige Allianzen, page 202
 54. ^ Flagellation, No. 2, 2001, page 29. Citation taken from Unheilige Allianzen, page 203
 55. ^ Lords of Chaos, p. 308.
 56. ^ Gammadion, No. 1, 1997, o.S.: Capricornus. Citation taken from Unheilige Allianzen, page 241
 57. ^ a b Unheilige Allianzen, p.280
 58. ^ Lords of Chaos, p.327
 59. ^ William Pierce – Obituaries, News – The Independent

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Engleză[modificare | modificare sursă]

Germană[modificare | modificare sursă]

 • Christian Dornbusch, Hans-Peter Killguss: Unheilige Allianzen. Black Metal zwischen Satanismus, Heidentum und Neonazismus. Münster, Unrast Verlag, 2005, ISBN 3-89771-817-0
 • Johannes Lohmann, Hans Wanders: Evolas Jünger und Odins Krieger - Extrem rechte Ideologien in der Dark-Wave- und Black-Metal-Szene in: Christian Dornbusch, Jan Raabe: RechtsRock - Bestandsaufnahme und Gegenstrategien. (p. 287-311) Hamburg/Münster, Unrast Verlag, 2002, ISBN 3-89771-808-1.