Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pagina „Muzeul Satului” trimite aici. Pentru alte instituții similare vedeți Muzeul Satului (dezambiguizare).

44°28′24.13″N 26°4′35.69″E

Muzeul Național al Satului
„Dimitrie Gusti”
Înființat  Modificați la Wikidata
LocațiaBucurești
Tipulmuzeu în aer liber
Numărul vizitatorilorpână pe 1 noiembrie 2011, 246.372 de persoane
DirectorPaula Popoiu
Prezență online
muzeul-satului.ro
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” — monument istoric cu codul B-II-a-A-18994[1]

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este denumirea atribuită prin Hotărârea Guvernului României nr. 742/2003, art. 18 lit. instituției ce purta numele de Muzeul Satului, o creație a folcloristului și sociologului Dimitrie Gusti. Muzeul a fost inaugurat la 10 mai 1936, în prezența regelui Carol al II-lea al României, iar pentru public, pe 17 mai 1936,[2] fiind în prezent una dintre cele mai mari atracții turistice ale Bucureștiului.

Planurile de amplasament au fost executate de scriitorul, dramaturgul, regizorul și scenograful Victor Ion Popa, iar fondurile financiare necesare au fost puse la dispoziție de Fundația Culturală Regală.

Placa memorială de la Muzeul Satului, care amintește de crearea Parcului Herăstrău, sub domnia MS Regelui Carol al II-lea.

La intrarea în Muzeul Satului, o placă memorială amintește de marile lucrări hidrotehnice care s-au făcut, sub domnia Majestății Sale Regelui Carol al II-lea al României, pentru crearea Parcului Herăstrău și a întregii zone verzi din nordul Capitalei, în anii 1932-1937, sub conducerea inginerului Nicolae Caranfil. Textul spune: „Sub domnia Regelui nostru Carol II, Primarii Capitalei fiind Dem Dobrescu, Al. Donescu, în anii 1932-1937 s’a făcut asanarea mlaștinelor Colentinei, înfăptuindu-se lacurile Băneasa, Herăstrău, Floreasca, prin mari lucrări la Buftea, precum și derivarea de ape din râul Ialomița la Bilciurești, ca să însănătoșească Capitala Țării și să o înfrumosețeze. Această lucrare a fost făcută de Uzinele Comunale București, Director Gen. fiind ing. Nicolae Caranfil.”

Viața în mediul rural și obiceiurile rurale au o însemnătate majoră în istoria României. În primele secole ale acestei ere, colonizarea romană a trebuit să aibă un caracter rural, iar înainte de prima jumătate a secolului trecut, XX, mare parte din populația României trăia la sat. Comunitățile rurale erau organizate în așa fel încât să satisfacă toate nevoile zilnice. Hainele erau făcute manual. Pentru a construi Muzeul Satului pe care Dimitrie Gusti obișnuia să îl numească „sunetul trist al clopotelor istoriei României”, casele au fost dezasamblate, bucată cu bucată, transportate cu trenul, căruța sau cu barca până la București unde au fost asamblate la loc pe suprafața muzeului de astăzi aflată pe malul lacului Herăstrău. Cea mai veche casă este construită în secolul al XVII-lea, iar cea mai recentă aparține secolului al XIX-lea. Casele din regiunile de deal și din regiunile de munte sunt deosebite de cele din zona de câmpie prin fundația înaltă, cele de la șes fiind majoritatea cu fundații joase, cele provenite din zonele unde invadau dușmanii des fiind jumătate îngropate în pământ.

Istoria muzeului[modificare | modificare sursă]

Istoria Muzeului Național al Satului este o istorie a satelor răspândite pe teritoriul României care s-au format și s-au dezvoltat până în prezent.[3]

Primele semne[modificare | modificare sursă]

Academicianul Dimitrie Gusti.

În România, ideea creării unui muzeu în aer liber se înfiripă încă din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În 1867, Alexandru Odobescu, eminent om de cultură, propune prezentarea, în cadrul Expoziției Universale de la Paris, într-un pavilion special amenajat, a unor monumente de arhitectură populară. Ceva mai târziu, savantul Alexandru Tzigara-Samurcaș avea să preconizeze aducerea în Muzeul Etnografic, de Artă Națională, Artă Decorativă și Artă Industrială din București, înființat de el în 1906, a unor „gospodării autentice și complete din toate regiunile mai însemnate locuite de români”. Proiectul său se va concretiza prin expunerea, în 1909, în acest muzeu, a casei „Ceauru”, adevărata bijuterie arhitectonică în lemn, din zona Gorj. Toate aceste inițiative au constituit premisele întemeierii celor dintâi muzee etnografice în aer liber de la noi: Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Parcul Hoia, de la Cluj, cu specific regional, și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, cu caracter național.

Ducând mai departe această idee, între anii 1925-1935, Universitatea din București, Catedra de sociologie, a organizat o serie de cercetări monografice interdisciplinare în sate din diferite regiuni ale țării, încheiate de fiecare dată cu o expoziție temporară: 1925 Goicea-Dolj, 1926 Rușețu-Brăila, 1927 Nereju-Vrancea, 1928 Fundu Moldovei, 1929, 1932 Drăguș-Făgăraș, 1930 Runcu-Gorj, 1931 Cornova-Basarabia. Pe măsura obținerii de noi rezultate în cercetare, prof. Dimitrie Gusti și-a dat seama că expozițiile temporare organizate la seminarul de sociologie aveau un caracter de improvizație care nu serveau la demonstrarea ideilor sale, și a propus organizarea Muzeului Satului Românesc din București.

Deschiderea oficială a muzeului[modificare | modificare sursă]

La înfăptuirea și concretizarea acestei idei și-a adus contribuția un grup de mari specialiști care au coordonat cercetările monografice: Henri H. Stahl, Victor Ion Popa, Mihai Pop, Mac Constantinescu, Traian Herseni etc.. Preocupat de găsirea unui teren potrivit pentru organizarea viitorului muzeu, profesorul Dimitrie Gusti și colaboratorii săi apropiați au acceptat propunerea primăriei Municipiului București de a-l organiza în Parcul Național Carol al II-lea (Parcul Herăstrău), pe o suprafață de 4.500 de metri pătrați, la marginea Lacului Băneasa. Lucrările pentru amenajarea terenului au început în luna martie a anului 1936.

Fundația Culturală Regală „Principele Carol” a susținut moral și material proiectul. Pe parcursul lucrărilor, regele vizitează de patru ori șantierul, fiind dornic ca deschiderea Muzeului să aibă loc la data stabilită când se sărbătorea și împlinirea a 70 de ani de la întemeierea dinastiei de Hohenzollern în România. Construcțiile selectate în timpul cercetărilor după criteriul reprezentativității, au fost demontate și aduse la București în 56 de vagoane de tren. Odată cu materialele de construcție, au sosit și 130 de meșteri, cunoscători ai tehnicilor tradiționale de lucru, care urmau să refacă monumentele într-un timp record.

Deschiderea oficială a Muzeului Satului a avut loc la 10 mai 1936, în prezența regelui Carol al II-lea, iar pentru public, cu o săptămână mai târziu, pe 17 mai 1936.

Muzeul Satului a fost conceput ca un muzeu social și nu ca unul etnografic. Dimitrie Gusti a declarat:[4]

„El [muzeul] este în stare să oglindească mai bine decât orice altceva bogăția și varietatea de viață țărănească, ideile de atâtea ori adânci, de stil arhitectonic țărănesc, marea știință a adaptării la mediu și a prelucrării mediului, originalitatea în împodobire și siguranța instinctivă sau chibzuită a folosirii spațiului mai larg pentru oameni, vite și lucruri; arta și tehnica românească de la brazdă își dau mâna.”

În discursul inaugural, Dimitrie Gusti precizează că nu i-au fost sursă de inspirație muzeele în aer liber din țările nordice. Muzeele din Skansen, Bigdo, Lillehammer erau, după părerea sa, prea romantice și etnografice, preocupate mai mult de piesele muzeale și mai puțin de problemele omului contemporan, de mediul și faptele acestuia.[5] Noul muzeu trebuia „să placă nu numai ochiului, ci și să înfățișeze lucruri adevarate”, el fiind, în viziunea sa „un muzeu sociologic al satului românesc de azi”, „un sat-muzeu”, sinteză a tuturor satelor din întreaga Românie. Totodată, după cum preciza Henry H. Stahl, muzeul urma să-și exercite și funcția de principal mijloc „... de acțiune al pedagogiei sociale”.

URSS și Gheorghe Focșa[modificare | modificare sursă]

În 1940, ca urmare a înglobării Basarabiei, Bucovinei și a unei părți a Ținutului Herței și Bucovinei în Uniunea Sovietică, municipalitatea Bucureștiului a hotărât ca în unele gospodării din muzeu să fie găzduite familii de refugiați bucovineni și basarăbeni. Adăpostirea refugiaților în muzeu a avut un impact negativ asupra patrimoniului și a scopurilor pentru care a fost creat, ceea ce a determinat solicitarea eliberarării construcțiilor în 1942. După terminarea războiului, în anul 1948, este numit director Gheorghe Focșa, participant la cercetările monografice, fost asistent al profesorului Dimitrie Gusti. Numirea lui marchează începerea unei noi etape în dezvoltarea muzeului și transformarea definitivă a acestuia dintr-un muzeu sociologic într-unul etnografic. Din anul 1948, au reînceput cercetările de teren pentru refacerea și realizarea muzeului etnografic în aer liber pe principii științifice. Au fost organizate campanii de cercetare în cele mai importante zone etnografice ale țării, în vederea completării expoziției cu monumente reprezentative, a recompunerii interioarelor deteriorate și a creșterii patrimoniului. Se poate afirma că după ani de activitate, muzeul s-a dezvoltat considerabil, a devenit una din cel mai importante și reprezentative instituții culturale din București și din țară. Mai mult, Muzeul Satului a fost luat ca model de multe țări care începeau să organizeze după război muzee în aer liber.

Din 1950 până în prezent[modificare | modificare sursă]

Perioada cuprinsă între anii 1950-1970 a fost benefică: s-a constituit un corp de specialiști, s-au efectuat campanii ample de cercetare pe teren soldate cu identificarea de noi monumente și cresterea patrimoniului, s-a început organizarea evidenței științifice, au fost publicate ghiduri și lucrări de specialitate etc.. În anul 1978, Muzeul Satului fuzionează cu Muzeul de Artă Populară al R.S.R., sub titulatura de Muzeul Satului și de Artă Populară al R. S. R.. El va funcționa ca atare până în martie 1990. A urmat o perioadă dificilă, care a durat până în anul 1990 când, Muzeul Satului s-a aflat din nou în dificultate, din cauza ideii conducerii României, că satul reprezintă un stadiu de înapoiere și, ca atare, Muzeul trebuie desființat. Din fericire, un număr însemnat de oameni de cultură, specialiști din diferite domenii și chiar politicieni, precum și personalul muzeului, au făcut tot ceea ce le-a stat în putere pentru a tergiversa desființarea.

Anul 1990 marchează o nouă etapă în dezvoltarea Muzeului Satului caracterizată prin extinderea teritoriului, efectuarea de restaurări masive, completarea patrimoniului cu noi monumente valoroase, organizarea de expoziții, publicarea de studii etc.. Într-un incendiu care a avut loc pe 5 septembrie 1997 au fost distruse gospodării din totalul de 42 ale muzeului. Atunci au ars gospodării din secolele XVI-XVIII din satele Berbești-Maramureș (secolul XVIII), Șurdești-Maramureș (secol XVIII), Chereluș-Arad (secol XVIII), Drăguș-Brașov și Dumitra-Alba (ambele secolul XVI).[6]

Conducerea actuală[7]
Tipul de director Numele directorului
Director General [Conf. univ. dr.] Paula Popoiu[8]
Director Patrimoniu [Dr.] Vivian Dragomir
Director Cercetare și Programe Culturale [Dr.] Corina Mihăescu
Director Economic [Ec.] Virginia Goean

Pe 20 februarie 2002, după amiaza, în jurul orei 15:30, la Muzeul Satului din București a izbucnit un incendiu devastator, care s-a extins rapid din cauza vântului extrem de puternic și a secetei, afectând obiective etnografice de mare valoare din zona de nord a muzeului, la limita dintre sectoarele dedicate zonelor etnografice Moldova și Dobrogea.[9] Peste 70 de pompieri militari din cadrul Brigăzii „Dealul Spirii” au intervenit, fiind alertați în jurul orei 15:40. Deși au acționat cu 15 mașini de luptă, pompierii au reușit să stingă incendiul după mai bine de o oră, din cauza vântului puternic și a lemnului uscat.[10] Prin eforturile întregului colectiv al muzeului, prin sprijinul unor muzee din țară și prin susținerea financiară a Ministerului Culturii și Cultelor precum și a unor sponsori, lucrările de restaurare, efectuate la construcțiile care au avut de suferit de pe urma dezastrului, au fost finalizate într-un termen relativ scurt, iar o parte dintre monumente au fost redate circuitului de vizitare. Campaniile de cercetare și achiziții din ultimii ani au dus la creșterea patrimoniului din expoziția in aer liber și din colecții. În prezent, expoziția permanentă cuprinde peste 300 de monumente.

Localizare, acces și performanțe[modificare | modificare sursă]

Ceea ce este surprinzător este că Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” se află în București, în pofida specificului său. Astfel, Muzeul Satului este una din principalele atracții ale capitalei României, cunoscută fiind chiar și peste hotare.[11] El este amplasat într-o admirabilă zonă verde, pe malul lacului Herăstrău, adresa sa fiind: Șoseaua Kiseleff nr. 28-30, sector 1, București. Din Parcul Herăstrău există o poartă de acces în muzeu, Poarta Miorița.[12]

Situat ca o „insulă” în interiorul Muzeului Satului (dar pe o proprietate separată) se găsește Palatul Elisabeta - în prezent, singura reședință din București a Majestății Sale Margareta și a întregii Familii Regale a României.

Atmosfera se aseamănă mai mult cu cea a unui parc natural decât cu cea a unui muzeu, fiind reconstruite aproximativ toate elementele ce puteau aduce aminte de vremurile de demult și de atmosfera pitorească.[11] În muzeu există o umiditate ridicată de peste 80% și o temperatură care variază. Pe de altă parte există și riscul permanent al atacului biologic, cel mai periculos fiind constituit de Merulius lacrymans pentru monumentele din lemn, dar și numeroase tipuri de insecte cum ar fi coleopterele pentru lemn și moliile pentru textile și blănuri.[13]

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și-a obișnuit publicul vizitator cu noutăți în diferite segmente ale activității sale complexe, bogate și variate. Muzeul își anunță o nouă performanță, înscriindu-se în fruntea muzeelor în aer liber din țară, care au implementat noul și modernul sistem de supraveghere video, ceea ce conferă patrimoniului său, cuprins în expoziția în aer liber de arhitectură populară și în colecții, un plus de siguranță și securitate.[14] Fotografierea și filmările profesionale în Muzeul Satului se realizează pe bază de programare prealabilă cu cel puțin o săptămână înaintea termenului solicitat, pe baza unui contract pus la dispoziție de muzeu. Conform art. 8, din Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, sunt interzise filmările în interiorul monumentelor din expoziția permanentă în aer liber de arhitectură vernaculară.[15]

Muzeul Satului este amplasat pe malul lacului Herăstrău.

Exponate[modificare | modificare sursă]

Oglindirea vieții de țăran[modificare | modificare sursă]

Gospodărie din Dumbrăveni, județul Suceava.

Monumentele, cu totul originale, oglindesc fidel viața tradițională românească, constituind și concepția muzeologică și de prezervare a patrimoniului construit; ele ilustrează traseul parcurs de la primele cercetări coordonate de Dimitrie Gusti până în prezent, drum presărat cu încă 18 muzee, care l-au luat ca punct de reper.[16] Aici au fost aduse din locurile de origine construcții țărănești. Interioarele construcțiilor au fost reconstituite și dotate cu obiecte autentice, specifice fiecărei zone etnografice și epoci de proveniență a monumentelor.[17]

Viața în mediul rural și obiceiurile rurale au o însemnătate majoră în istoria României. În primele secole ale acestei ere, colonizarea romană a trebuit să aibă un caracter rural, iar înainte de prima jumătate a secolului trecut, XX, mare parte din populația României trăia la sat. Comunitățile rurale erau organizate în așa fel încât să satisfacă toate nevoile zilnice. Hainele erau făcute manual.[17] Urmărind să ofere o imagine cât mai concludentă a vieții țăranilor, a spiritului lor de inventivitate, remarcabilului lor simț artistic, Muzeul Satului încearcă să reconstituie, într-un cadru natural generos, ambianța intimă a fiecărei locuințe și reușește acest lucru aducând, în jurul fiecărei gospodării, hambarele, grajdurile și celelalte acareturi, gardurile lucrate din lemn, nuiele sau chirpici, porțile modeste sau impunătoare, interioarele cu mobilierul specific, uneltele de munca, vasele, covoarele și alte țesături etc.[18]

Descrierea exponatelor[modificare | modificare sursă]

Echipele de specialiști și studenți, conduse de profesorii D. Gusti și H.H. Stahl, au achiziționat din satele cercetate construcții țărănești (case, anexe gospodărești, biserici, instalații tehnice) și obiecte de interior (mobilier, ceramică, țesături, unelte etc.), considerate ca reprezentative pentru locurile lor de origine.[19]

Organizarea expoziției în aer liber conferă prin gruparea monumentelor după principiul geografic al provinciilor istorice (Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova), o foarte bună analiză comparativă a arhitecturii tradiționale românești. Pe aproximativ 20% din suprafața muzeului sunt amplasate anexe gospodărești, ateliere, biserici, mori, instalații tehnice, fântâni, un scrânciob precum și multe alte ustensile tradiționale adunate din gospodării provenind din diverse provincii ale României.[20]

Vezi și secțiunea „Museum vivium” a articolului Biserica de lemn din Turea.

Dintre gospodăriile dobrogene atrag atenția casa din Ostrov cu prispa susținută de stâlpi frumos ornamentați, gospodăria lipovenească (1898) și cherhanaua, ambele din Jurilovca. Arhitectura populară din Muntenia este ilustrată, printre altele, de frumoasa gospodărie din Chiojdu, construită din bolovani și având un foișor cu stâlpi ciopliți și balustrada din scândura traforată. Din Oltenia au fost aduse două locuințe arhaice (bordeiele din Drăghiceni și Castranova[21]), dar pe lângă alte gospodării din această parte a țării se impune casa din Curtișoara (inc. sec. XIX-lea), tipică pentru așezările zonei de deal.[22][23] Transilvania ne oferă o mare diversitate de construcții: casa din Sălciua (Țara Moților) cu un acoperiș enorm din paie, modesta casă din nuiele lipite cu lut din Dumitra, casa din Drăguș, cu un exterior extrem de bogat in ornamente. Dintre instalațiile tehnice aflate în muzeu menționăm moara de vânt din Dobrogea, atelierul de olărie din Horezu, pive și vâltori acționate de apă.[22][23]

Casele din regiunile de deal și din regiunile de munte sunt deosebite de cele din zona de câmpie prin fundația înaltă, cele de la șes fiind majoritatea cu fundații joase, cele provenite din zonele unde invadau dușmanii des fiind jumătate îngropate în pământ.[17]

Prispa este un element specific arhitecturii românești, ea fiind o terasă susținută de stâlpi; se poate să o găsim pe toate laturile casei. În timpurile moderne casei țărănești i-a fost adăugată o cameră de oaspeți unde țăranul își ținea toate lucrurile de preț: carpetele, covoarele, vasele din lut, icoanele (pictate pe lemn în Țara Românească și Moldova și pe sticlă în Transilvania), cuferele de zestre, etc..[17]

Muzeul are în colecțiile sale și locuințe ale minorităților etnice ceea ce aduce o mai bună înțelegere a diferențelor etnice dar și a interferenței acestora cu cultura populară românească (gospodăria secuilor din Bancu, Harghita și gospodăria lipovenilor din Jurilovca, Tulcea).[24]

Alte obiecte[modificare | modificare sursă]

Fond documentar[modificare | modificare sursă]

Pe lângă patrimoniul din expoziția în aer liber și din colecții, muzeul deține și un bogat fond documentar de o inestimabilă valoare istorico-etnografică alcătuit din colecții de manuscrise, studii, schițe, desene, relevee, planșe, clișee pe sticlă, filme, negative alb-negru și color, fotografii, ce provin atât din cercetările pe teren ale echipelor de monografiști care au contribuit la fondarea Muzeului Satului cât și din investigațiile ulterioare.[2] Acest fond este alcătuit din colecții de manuscrise, studii, schițe, desene, relevee, planșe, clișee pe sticlă, filme, negative alb-negru și color, fotografii, ce provin atât din cercetările pe teren ale echipelor de monografiști care au contribuit la fondarea muzeului, cât și din investigațiile ulterioare.[25]

Vânzări[26][modificare | modificare sursă]

Facilități:
Autoghid;
Ghid în limba română;
Ghid în limbi străine: engleză, franceză, spaniolă, italiană, rusă;
Magazin de suveniruri.

ro Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. infotravelguide.ro. Accesat la 8 decembrie 2011.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” dincolo de patrimoniul de excepție cuprins în expoziția permanentă de arhitectură vernaculară, aduce mereu în actualitate mărturii ale creației populare, ilustrate cu ajutorul unor țărani anonimi, meșteri populari, care prin tehnica tradițională și cu unelte specifice genului creației pe care îl reprezintă, demonstrează modul de devenire al obiectelor de altădată. Muzeul mai are și o galerie de artă populară contemporană care reunește în expoziția permanentă cu vânzare, obiecte realizate de creatori populari contemporani, de artiști plastici, de mici societăți profilate pe domeniul artei populare. Obiectele prezente ilustrează bogăția genurilor creației populare - ceramică, textile, împletituri, lemn, ouă încondeiate, icoane pe lemn și pe sticlă, scoarțe populare, jucării, mobilier, măști, podoabe populare, piese de port, cojoace, pielărie. Există și o librărie a muzeului ce cuprinde o importantă ofertă de publicații de cercetare - volume de studii ale celor mai prestigioși specialiști în domeniul etnologiei, etnografiei, muzeologiei, publicații de promovare a patrimoniului muzeal - pliante, ghiduri, albume, cărți de buzunar și publicații pentru turism. Printre facilitățile muzeului se numără și un bogat material pe suport electronic - CD, DVD, casete audio și video.

Principii de organizare[modificare | modificare sursă]

Principiile care au stat la baza organizării expoziției în aer liber au fost următoarele:[27]

 • Principiul istoric. Se reprezintă habitatul tradițional în dezvoltarea sa spațială, între sec. al XVII-lea și începutul sec. al XX-lea;
 • Principiul geografic. Traseul pentru vizitarea muzeului permite cunoașterea comparativă a arhitecturii tradiționale. În acest scop, monumentele sunt grupate pe provincii istorice;
 • Principiul autenticității. Toate construcțiile sunt originale, desfăcute piesă cu piesă, transportate în condiții deosebite și remontate în muzeu. Reconstrucția interioarelor respectă, în general, o viziune de sinteză, specifică secolului al XIX-lea.

Muzeul Național al Satului a rămas singura instituție rezultată din strădaniile Școlii Sociologice de la București, care se bucură de apreciere și succes. Emoțiile stârnite în toată țara în urma ultimului incendiu, manifestările de simpatie, ajutoarele materiale venite de la instituții sau de la persoane anonime, dovedesc că ideea înființării unui muzeu în aer liber a fost inspirată și continuă să fie viabilă. În prezent, în cadrul muzeului, se organizează evenimente ce se pliază perfect pe acest specific. Aceste evenimente au o frecvență mare și includ expoziții de obiecte artizanale, expoziții de fotografie și tot ce ar putea avea legătură cu prezervarea patrimoniului și reconstituirea unei lumi rurale.[11]

Rezultate[modificare | modificare sursă]

Venituri[28][modificare | modificare sursă]

Femei dansând în cadrul unui eveniment desfășurat la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Cheltuielile de funcționare și de capital ale muzeului sunt finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat. Veniturile proprii se realizează din: tarife intrare muzeu, taxe fotografiere/filmare, comercializarea produselor de factură țărănească prin Galeria de Artă Țărănească, comercializarea de suveniruri privind Muzeul sau alte obiective culturale în cadrul Galeriei de Artă Țărănească etc..[29]

Pentru anul 2010, bugetul este de 17.000 €, fără a cuprinde diferite sponsorizări. În prima decadă a anului 2010 Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție publică cu finanțare de la Bugetul de Stat și din venituri proprii,[29] a înregistrat încasări totale de 748.474 lei din care:

 • 97,26 % adică 728.000 lei subvenție de la ordonatorul principal de credite Ministerul Culturii și Patrimoniului Național;
 • 2,74 % adică 20.474 lei venituri proprii.

În totalul veniturilor proprii încasate de 20.474 lei (100 %) structura în lei și procente a fost:

 • venituri din taxe intrare 6.750 lei adică 32,96 %;
 • venituri din vânzarea produselor de artă populară în regim de consignația 13.724 lei adică 67,04 %.[30]

Vizitatori[modificare | modificare sursă]

Până în 2009, muzeul era vizitat anual de aproximativ 350.000 de persoane.[31] În 2009, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, a adunat 284.600 vizitatori.[32] El a avut în 2010 303.296 de vizitatori - 180.000 străini (cei mai mulți, germani, americani și spanioli) și restul români.[33]

În 2010, Paula Popoiu a declarat:[34]

„Stăm bine. Spre uimirea mea, în anul de criză care a trecut am depășit numărul de 300.000, vârful fiind de 350.000 de vizitatori. Peste 180.000 au fost turiști străini, iar acum, de la începutul anului, dacă veniți în muzeu o să auziți vorbindu-se italiană, rusă, germană. De curând, am avut bucuria ca un șef de stat să ceară el însuși să viziteze muzeul nostru, este vorba de președintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdimuhamedov. Dar nu este prima dată, la noi au fost regele Qatarului, altețele imperiale japoneze, regina Belgiei. Nu mai spun de Laura Bush, soția fostului președinte al Statelor Unite ale Amercii, George W. Bush. Muzeul Satului este, ca să spun așa, un fel de ambasador al României.”

Până la 1 noiembrie 2011, 246.372 de persoane au vizitat muzeul (dintre care 120.300 străini). Reprezentanții instituției au declarat că estimează ca numărul vizitatorilor Muzeului Satului să ajungă la 300.000 până la sfârșitul anului, dat fiind faptul că în luna decembrie muzeul a organizat o serie de evenimente dedicate sărbătorilor de iarnă.[35]

Colaborare și sprijin[modificare | modificare sursă]

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a reușit să fie un partener activ în relația cu diferite instituții cu vocație similară cu a sa, din Europa și din alte colțuri ale lumii. Dovada o constituie atât prezența specialiștilor străini la colocviile cu caracter internațional organizate de muzeu sub genericul „Satul european azi”, la sesiunile Asociației Muzeelor în Aer Liber , cât și participarea cercetătorilor și muzeografilor instituției la manifestările științifice realizate de instituțiile de profil din alte țări, ca și colaborările pe linie de cercetare cu diferiți parteneri europeni.[36] De-a lungul anilor, instituția a acordat sprijin pentru organizarea unor noi muzee și sectii de etnografie din țară (Secția de etnografie a Muzeului din Alexandria, a Muzeului Unirii din Alba Iulia etc.). Ea a avut un rol fundamental și în dezvoltarea rețelei muzeelor în aer liber din România precum și in realizarea primului muzeu de același profil din Republica Moldova (Chișinău).[37]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Bibliografie suplimentară[modificare | modificare sursă]

 • Muzeul Satului, 1936-2003, Ioan Godea, Editura Coresi, 2004

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ ro Ministerul Culturii Și Cultelor - Institutul Național Al Monumentelor Istorice. „LISTA MONUMENTELOR ISTORICE 2004 - Municipiul București” (PDF). Accesat în .  line feed character în |autor= la poziția 34 (ajutor) Publicat pe pmb.ro. Căutați codul B-II-a-A-18994 la pagina 101.
  1281
  B-II-a-A-18994
  Ansamblul Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
  prima jum. sec. XX
 2. ^ a b ro „Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti". bucuresti.romaniaexplorer.com. Accesat în . 
 3. ^ Muzeul Satului - Dimitrie Gusti. crestinortodox.ro.
 4. ^ Dimitrie Gusti și Muzeul Național al Satului. management.ase.ro. „166 > Varia”.
 5. ^ Dimitrie Gusti și Muzeul Național al Satului. management.ase.ro. „Varia < 165”.
 6. ^ ro „Un incendiu de proporții a izbucnit la Muzeul Satului”. apropo.ro. . Accesat în . 
 7. ^ ro „CONDUCERE”. muzeul-satului.ro. Accesat în .  Pagina conține și alte funcții în cadrul muzeului.
 8. ^ Paula Popoiu, directorul general al instituției, s-a născut pe 5 februarie 1955 la Roșiorii de Vede, județul Teleorman. A urmat mai multe studii de specializare și postuniversitare, iar din anul 2000 este doctor în istorie. Din anul 2002 este director cercetare-dezvoltare la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Din luna mai 2005 este director general al instituției.
  Sursă: ro „Dr. Paula Popoiu: „Muzeul Satului a depășit Peleșul și Branul". ziarultimpul.ro. Accesat în . 
 9. ^ ro Irina Oberländer-Târnoveanu. „Despre incendiul de la Muzeul Satului”. cimec.ro. Accesat în . 
 10. ^ ro „19 case țărănești de la Muzeul Satului - distruse de un incendiu devastator”. adevarul.ro. 21 FEBRUARIE 2002. Accesat în 9 decembrie 2011.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
 11. ^ a b c ro „Muzeul Satului”. turistderomania.ro. Accesat în .  Din categoria Muzee.
 12. ^ ro „Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti". turistik.ro. . Accesat în . 
 13. ^ ro „Laboratorul zonal de conservare-restaurare”. muzeul-satului.ro. Accesat în . 
 14. ^ ro „Program de vizitare”. muzeul-satului.ro. Accesat în .  A se oberva textul de sub imaginea din partea stângă a paginii pe care scrie „AREAL SUPRAVEGHEAT VIDEO — AREAL VIDEO SURVEILLANCE”.
 15. ^ ro „Pagină principală”. muzeul-satului.ro. Accesat în .  A se oberva textul de sub tabelul din partea stângă a paginii.
 16. ^ ro „Muzeul satului”. infoghidromania.com. Accesat în . 
 17. ^ a b c d ro „Muzeul Satului București”. locuri-unice.ro. . Accesat în . 
 18. ^ ro „Muzeul Satului din Muntenia, Muzee România”. inromania.info. Accesat în .  Articol în categoria Muzee.
 19. ^ ro „Muzeul Satului București”. 1lastminute.ro. Accesat în . 
 20. ^ ro „Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti". bucuresti.tourneo.ro. . Accesat în . 
 21. ^ ro „Castranova și Drăghiceni-Dolj”. patrimoniu-etnologic.ro. Accesat în . 
 22. ^ a b ro „Muzeul Satului”. misiuneacasa.ro. Accesat în . 
 23. ^ a b ro „Muzeul Satului — Expoziția permanentă”. muzeul-satului.ro. Accesat în . 
 24. ^ ro „Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti”. looms.ro. Accesat în . 
 25. ^ Muzeul Satului — ISTORIC. muzeulsatului.ro.
 26. ^ ro „Muzeul Satului - Magazin”. muzeu.cloudapp.net. Accesat în . 
 27. ^ ro „Muzeul Satului: Prezentare”. muzeulsatului.ro. Accesat în . 
 28. ^ Pentru secțiunea „Venituri” se spune cum sunt finanțate cheltuielile de funcționare și de capital ale muzeului și se dă un de raport economic („Pentru anul 2010, bugetul este de...”).
 29. ^ a b ro Icons-mini-file acrobat.gif PDF „PLAN DE CAMPANIE DE RELAȚII PUBLICE — VALORIFICAREA ȘI CONSERVAREA PATRIMONIULUI NAȚIONAL”. scribd.com. . Accesat în . 
 30. ^ ro „Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti — IANUARIE 2010” (PDF). cultura.ro. Accesat în . 
 31. ^ ro Catalin Pruteanu (). „Aniversare la Muzeul Satului”. jurnalul.ro. Accesat în . 
 32. ^ ro „Top 10 muzee din România”. romanialibera.ro. . Accesat în . 
 33. ^ ro Aura Clara Marinescu (27 ianuarie 2011 12:20). „TOP Peste 300.000 de oaspeți a primit Muzeul Satului în 2010”. adevarul.ro. Accesat în 8 decembrie 2011.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
 34. ^ ro „Paula Popoiu: Muzeul Satului reprezintă memoria conservată a poporului român - interviu — Directorul general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti", Paula Popoiu, a acordat un interviu AGERPRES în care a vorbit despre semnificația împlinirii marți, a 75 de ani de la inaugurarea oficială, la 10 mai 1936, a instituției pe care o conduce”. agerpres.ro. . Accesat în . 
 35. ^ ro Mădălina Cerban și Laura Mitran (). „Care sunt cele mai vizitate muzee din România în 2011 - FOTO”. mediafax.ro. Accesat în . 
 36. ^ Muzeul Satului — ISTORIC. muzeulsatului.ro. Antepenultimul paragraf.
 37. ^ Muzeul Satului — ISTORIC. muzeulsatului.ro. Penultimul paragraf.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]