Regiunea autonomă Tibet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Regiunea autonomă Tibet
Regiunea Autonomă Tibet
西藏自治区
(Xīzàng Zìzhìqū)
Imn
Tibetan National Anthem[*][[Tibetan National Anthem (national anthem)|​]]
Locația Tibetului în China.
Locația Tibetului în China.
Locația Tibetului în China.
Geografie
Suprafață 
 - totală1.228.400 km²
Cel mai înalt punctEverest (8.848,86 m) Modificați la Wikidata
Cel mai mare orașLhasa
VeciniSichuan
Yunnan
Xinjiang
Qinghai
Nepal
Himachal Pradesh
Uttarakhand
Sikkim
Bhutan
Arunachal Pradesh
Statul Kachin Modificați la Wikidata
Fus orarUTC + 8
Ora de varăUTC + 9
Populație
Populație 
 - Recensământ 20103.002.166
Densitate2,2 loc/km²
Limbi oficialeTibetană, Mandarină
Guvernare
Sistem politicregiune autonomă
GuvernatorLosang Jamcan
LegislativTibet Autonomous Regional People's Congress⁠(d) Modificați la Wikidata
CapitalaLhasa
Istorie
Regiune autonomă
acord semnat1965
Economie
PIB (PPC) 
 - Total$9,6 miliarde
 - Pe cap de locuitor$2.558
PIB (nominal)
 - Total190.270.000.000 de Yuan renminbii[1] Modificați la Wikidata
MonedăYuan chinezesc
Coduri și identificatori
Domeniu Internet.cn (parte din China)
Prezență online
site web oficial

Regiunea Autonomă Tibet (limba tibetană: བོད་ Bod, se pronunță „Pö“; chineză: 西藏, Xīzàng) este o regiune de podiș înalt ocupată în anul 1951 de Republica Populară Chineză, unde trăiesc 44,81 % din cele 6 milioane de locuitori ai Tibetului. Regiunea autonomă este situată în sudul platoului Tibet și cuprinde circa o jumătate din teritoriul cultural al Tibetului. În regiunea de nord a platoului se află provinciile chineze Qinghai, Gansu, Sichuan și Yunnan. În limba mandarină oficială există și în prezent termenul englez „Xizang 西藏” (Teritoriul autonom Tibet).

Înainte de 1950 era o entitate, având o cultură și religie budistă proprie, dorind să stea izolată de restul lumii. Este cea mai înaltă regiune populată din lume, la 4.900 m deasupra nivelului mării. Este înconjurată de Munții Kunlun și Munții Himalaya. La granița cu Nepal se află Vârful Everest. Tibetul s-a dezvoltat ca un regat budist puternic în sec. VII-VIII e.n. A fost condus de mongoli în sec. XIII și de dinastia Manchu din sec. XVIII. După Revoluția Chineză din 1911-1912 a devenit regiune independentă aflată sub influența britanică. Comuniștii chinezi au invadat și ocupat regiunea în 1951. În 1965 a devenit oficial regiune autonomă în cadrul Chinei comuniste.

Orașe[modificare | modificare sursă]

Începând cu anul 2006, 280.000 de tibetani care locuiau în sate tradiționale, au fost mutați în orașe lângă drumuri naționale, având apă curată și canalizare. În aceste zone au fost construite, iar cele vechi au fost reabilitate pentru a ajuta 2 milioane de oameni. Cei care locuiau în case sub standardele țării au fost obligați să le modernizeze, acest lucru întâmplându-se în mare parte prin împrumuturi bancare. Acest program care a fost prima dată implementat în Qinghai, se numește "Case confortabile" și face din programul "Construiți noi sate socialiste". Cultura tibetană și grupuri ale drepturilor omului au criticat acest proiect.[2] În 2011, a fost anunțat că 20.000 de politicieni din Partidul Comunist Chinez vor fi mutați în aceste orașe.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Muntele Everest
Palatul Potala din Lhasa.

Regiunea Autonomă Tibet se găsește pe platoul Tibet, cea mai înaltă regiune de pe glob. În nordul Tibetului media altitudinii este de 4.572 metri, Muntele Everest aflându-se la granița cu Nepal. Republica Populară Chineză are dispute cu India pentru regiunile Aksai Chin și Arunachal Pradesh, cunoscută și ca Tibetul de Sud.

Fizic, regiunea este împărțită în "regiunea lacurilor" în nord și vest, și "regiunea râurilor" în sud și est. În ambele regiuni sunt precipitații foarte mari datorită Munților Himalaya, totuși acest lucru face solul arabil în regiunea râurilor.[3] În parte sudică izvorăsc fluviile Indus, Brahmaputra, Mekong și Yangtze.

Transport[modificare | modificare sursă]

Aeroporturi[modificare | modificare sursă]

În Regiunea Autonomă Tibet există 5 aeroporturi internaționale și unul în construcție. Cel mai important dintre ele este Aeroportul Lhasa Gonggar,[4] iar celelalte sunt Aeroportul Qamdo Bangda, Aeroportul Nyingchi și Aeroportul Gunsa. Al cincilea aeroport al Tibetului, Aeroportul Păcii Shigatse, a fost deschis pe 30 octombrie 2010.

Aeroportul Nagqu Dagring, care se așteaptă să fie deschis în anul 2014, va deveni cel mai înalt aeroport din lume. Acesta se va afla la 4.436 metri deasupra nivelului mării.

Cale ferată[modificare | modificare sursă]

Calea ferată Lhasa de 1.956 km, care leagă orașul Golmud de Lhasa a fost terminată pe 12 octombrie 2005. Cinci perechi de trenuri de pasageri circulă pe această rută, având de asemenea legături și cu orașele Beijing, Chengdu, Guangzhou, Shanghai și Lanzhou. Calea ferată include și pasajul Tanggula, care este la 5.072 m deasupra nivelului mării, făcând-o cea mai înaltă cale ferată din lume.

Guvernul[modificare | modificare sursă]

Regiunea Autonomă Tibet este o entitate a Republicii Populare Chineze. Este guvernat de Guvernul Poporului, printr-un guvernator, care este condus de un secretar de la Partidul Comunist Chinez. Guvernatorul a fost mereu tibetan, iar secretarul nu. Actualul guvernator este Losang Jamcan și actual secretar, Chen Quanguo. India a încercat să deschidă un consulat la Lhasa, dar nu a fost lăsată, oferindu-i-se în loc Chengdu, capitala provinciei Sichuan. China nu dorește consulate în Lhasa, unde doar Nepalul are.[5]

Diviziuni administrative[modificare | modificare sursă]

Regiunea Autonomă Tibet este divizată într-un oraș de nivel prefectură și șase orașe prefecturi. Acestea sunt subdivizate în 71 de județe, un district (Chengguan) și un oraș-județ, Xigazê.

Hartă
# Convențional[6] Locație Scris tibetan Populație (2010)
— Oraș de nivel prefectură —
5 Lhasa Districtul Chengguan lha-sa grong-khyer
Lhasa Chongkyir
559.423
— Prefecturi —
1 Prefectura Ngari Județul Gar mnga'-ris sa-khul
Ngari Sakü
95.465
2 Prefectura Nagqu Județul Nagqu nag-chu sa-khul
Nagqu Sakü
462.382
3 Prefectura Chamdo Județul Chamdo chab-mdo sa-khul
Qamdo Sakü
657.505
4 Prefectura Shigatse Județul Shigatse gzhis-ka-rtse sa-khul
Xigazê Sakü
703.292
6 Prefectura Shannan Județul Nêdong lho-kha sa-khul
Lhoka Sakü
328.990
7 Prefectura Nyingchi Județul Nyingchi nying-khri sa-khul
Nyingchi Sakü
195.109

Controverse[modificare | modificare sursă]

Pe plan internațional este controversată administrația chineză în Tibet. În 1959 în Tibet a avut loc o mare revoltă împotriva administrației chineze,[7] în urma căreia Dalai Lama a trebuit să se refugieze și să formeze un guvern în exil, actual la Dharamsalla, în nordul Indiei.[7]

În luna martie 2008 au avut loc mari proteste ale tibetanilor, inclusiv în regiuni din China care nu fac parte din Tibet,[8][9] proteste care vizează independența regiunii, deși Dalai Lama afirmă că acest lucru nu este vizat în mod necesar.[7] Protestele cer ca lui Dalai Lama să i se permită să revină în Tibet.[8] Se propune ca Tibetului să i se acorde cel puțin o autonomie sporită, sub conducerea lui Dalai Lama, asemănătoare cu cea din anii 1950, înainte ca el să se refugeze în exil.[8] Însă autoritățile din China nu sunt de acord cu concesiile politice, și au concentrat forțe polițienești pentru ținerea situației sub control[9] și afirmă că tulburările se datorează exclusiv lui Dalai Lama.[9]

Protestatarii au considerat Jocurile Olimpice de vară din 2008 care au avut loc la Beijing ca o bună ocazie de a-și face cunoscute revendicările. Protestele au început chiar de la aprinderea flăcării olimpice,[10] și au continuat de-a lungul întregii competiții.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://data.stats.gov.cn/english/easyquery.htm?cn=E0103  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ "They Say We Should Be Grateful": Mass Rehousing and Relocation Programs in Tibetan Areas of China” (PDF). Human Rights Watch. . Accesat în . 
  3. ^ „Tibet: Agricultural Regions”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Gongkhar Airport in Tibet enters digital communication age”. Xinhua News Agency. . Accesat în . 
  5. ^ „China says no to Indian consulate in Tibetan capital”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Zhōngguó dìmínglù 中国地名录 (Beijing, Zhōngguó dìtú chūbǎnshè 中国地图出版社 1997); ISBN 7-5031-1718-4.
  7. ^ a b c Dalai Lama despre tulburările din Tibet BBC, 17 martie 2008
  8. ^ a b c Ce variante de schimbare ar exista? BBC, 20 martie 2008
  9. ^ a b c Situația din Tibet și recția autorităților din China BBC, 20 martie 2008
  10. ^ aprinderea torței olimpice BBC, 24 martie 2008