Hainan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Hainan ( chineză :海南, literal " La sud de Marea [ strâmtoarea Qiongzhou ] " ) este provincia cea mai mică și mai sudica a Republica Populară Chineză ( RPC ) . Numele de " Hainan " , de asemenea, se referă la Hainan Island (海南岛, Hǎinán Dǎo ) , principala insulă a provinciei . Hainan se află în Marea Chinei de Sud , separat de Peninsula Guangdong Leizhou la nord de îngusta strâmtoare Qiongzhou .

Timp de secole, Insula Hainan a făcut parte din provincia Guangdong , dar în 1988, insula a devenit parte a nou creat provincia Hainan (海南 省, Hǎinán sheng ) .

Provincia are o suprafata de 33,920 kilometri pătrați și este cea mai sudica provincie a Chinei . Deși acesta cuprinde vreo două sute de insule împrăștiate printre cele trei arhipelaguri de pe coasta de sud , 32,900 kilometri pătrați ,97 % din masa de teren este Insula Hainan , din care provincia își ia numele . Guvernul RPC pretinde teritorii ale provinciei extinse la sud Insulele Spratly , Insulele Paracel , și alte teritorii marine disputate .

Provincia Hainan este cea mai mare zona economică specială prevăzute de lider chinez Deng Xiaoping la sfârșitul anilor 1980 .

Există un total de opt orase mari si zece judete din provincia Hainan . Haikou pe coasta de nord a insula Hainan este capitala în timp ce Sanya este o destinație turistică bine-cunoscute de pe coasta de sud . Alte orașe importante sunt Wenchang , Qionghai , Wanning , Wuzhishan , Dongfang și Danzhou .

Hainan , separata prin strâmtoarea Qiongzhou din Peninsula Leizhou de Guangdong , este cea mai mare insula administrata de către Republica Populară Chineză . Suprafata insulei Hainan ( 32,900 km2), 97 % dinprovincie , este similară cu cea a Belgiei . In vestul insula Hainan este Golful Tonkin . Wuzhi Mountain ( 1840 m ) este cel mai înalt munte de pe insula .

Hainan Island măsoară 155 km lungime și 169 km lățime .

Râuri și lacuri Cele mai multe râuri din Hainan provin din zona centrala a insulei și curg radial , în direcții diferite . Râul Wanning în partea de sud a insulei este cel mai mare fluviu din Hainan . Acesta are lungimea de 350 km . Râul Nandu în partea de nord a insulei are lungimea de 314 km , și afluentul acestuia , râul Xinwu , are lungimea de 109 km . Râul Changhua în partea de vest are lungimea de 230 km , și râul Wanquan în partea de est are lungimea de 162 km . Evaporare în timpul sezonului uscat, în jurul zonelor de coastă reduce semnificativ debitul râurilor . Există foarte puține lacuri naturale din Hainan . Există un rezervor de apa artificial bine-cunoscut ,Songtao , în zona central- nord .

Mediu Comparativ cu cele mai multe din China continentală , calitatea aerului din Hainan este mult mai buna . De-a lungul anului 2012 , Hainan a avut cea mai bună calitate a aerului în țară pentru 351 zile .

Guvernul provinciei a promovat o campanie de protectie a mediului inconjurator , a luat măsuri împotriva unui număr de activitati poluatoare . În cursul anului 2012 , unor activitati de producție învechite le-au fost revocate autorizatiile de functionare , iar 175 de cazuri legate de deversare a apelor uzate ilegal au fost oprite .

Totalul emisiilor de dioxid de sulf in provincie au fost 34000 de tone în 2012 , o reducere de 3 la sută de la an la an. În 2011 , emisiile de smog s-au redus cu 6,3 la sută până la 15.000 de tone .

Clima Hainan are un climat tropical monsoonal umed . Schimbarea anuală a temperaturii este într-un interval mai mic de 15 ° C . Cele mai reci luni sunt ianuarie și februarie, când temperatura scade la 16-21 ° C , cele mai calde luni sunt iulie și august , iar temperaturile sunt de 25 la 29 ° C . Cu excepția regiunilor muntoase , în partea centrală a insulei , temperatura medie zilnică în Hainan este de peste 10 ° C . Vară în partea de nord este foarte cald și , pentru mai mult de 20 de zile într-un an , temperatura poate fi mai mare de 35 ° C . Media anuală a precipitațiilor este de 1.500 până la 2.000 mm și pot fi intre 2.400 mm în zonele centrale și de est , și 900 de milimetri în zonele de coastă din sud-vest . Partea de est a Hainan se află în calea taifunurilor , și 70 % din precipitațiile anuale este derivat din taifunuri și sezonul ploios de vara . Inundații majore apar ca urmare a taifunului care poate provoca multe probleme pentru localnici .

Ceață anual In ianuarie-februarie , insula Hainan este afectată de ceață densă , în special în zonele de coastă și partea de nord a insulei . Acest lucru este cauzat de aerul rece de iarnă din nord care vine în contact cu marea calda , provocând umezeala , care se evaporă din mare si se transforma în ceață . Ceața rămâne zi si noapte , și este distribuita uniform . Vizibilitatea poate fi redusă la 50 de metri multe zile la rand . În această perioadă , în mod normal rezidenții trebuie sa țină ferestrele închise . Umezeala din aer este atât de extremă încât pereții din case "plâng" , și podelele pot acumula adesea un strat de apă de mai multe milimetri in adâncime .

Insulele din apropiere Exista mai multe insule mici în jurul insulei principale, Hainan Island :

Dazhou Island este situat la aproximativ 5 km în largul coastei Wanning
Haidian Island , pe coasta de nord , este o parte din Haikou City
Nanwan Monkey Island , în realitate acum este o peninsulă
Phoenix Island este o insula statiune artificială , în prezent în construcție în Sanya Bay .
Wuzhizhou Island este situat în Haitang Bay
Xinbu Island este situat direct la est de Haidian Island

Datorită apropierii lor de aproape de insula principală , flora , fauna , și condițiile climatice sunt foarte asemănătoare .Orașe[modificare | modificare sursă]