Qufu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Qufu
—  county-level city[*][[county-level city (People's Republic of China county-level subdivision)|​]]  —

Map
Qufu (China)
Poziția geografică în Republica Populară Chineză
Coordonate: 35°36′00″N 116°59′00″E ({{PAGENAME}}) / 35.6°N 116.98333333333°E

Țară Republica Populară Chineză
ProvincieShandong
Oraș la nivel de prefectură[*]Jining[*][[Jining (prefecture-level city in Shandong, China)|​]]

Suprafață
 - Total814,75 km²
Altitudine65 m.d.m.

Populație (2010)
 - Total640.498 locuitori

Fus orarUTC+8
Cod poștal273100

Localități înfrățite
 - DavisStatele Unite ale Americii
 - Santiago de CompostelaSpania
 - Comuna UmeåSuedia

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Localisation dans la préfecture de Jining.
Localisation dans la préfecture de Jining.
Localisation dans la préfecture de Jining.

Qufu (chineză simplificată: 曲阜, pronounțat [tɕʰy.fu]) este un oraș din provincia Shandong, estul Chinei. Acesta este situat la aproximativ 130 km la sud de capitala provinciei, Jinan, și la 45 km nord-est de Jining. Qufu are o suprafață de 815 kilometri pătrați și o populație totală de 653.000 de locuitori, din care 188.000 în zone urbane.[1][2]

Qufu este cel mai bine cunoscut ca fiind orașul natal al lui Confucius, despre care se crede în mod tradițional că s-a născut în apropiere de Muntele Ni. Orașul conține numeroase palate istorice, temple și cimitire. Trei dintre cele mai renumite puncte culturale ale orașului, colectiv cunoscute sub numele de San Kong (三孔; „cele trei [locuri] confucianiste”), sunt Templul lui Confucius (chineză simplificată: 孔庙; pinyin: Kǒngmiào), Cimitirul lui Confucius (chineză simplificată: 孔林; pinyin: Kǒnglín) și Conacul Familiei Kong (chineză simplificată: 孔府; pinyin: Kǒngfǔ). Împreună, acestea trei au fost enumerate ca fiind un loc din patrimoniul mondial UNESCO din 1994.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele Qufu înseamnă, literalmente, „deal strâmb” și se referă la un deal lung de 1,5 km, care era parte a orașului pe vremea când era capitala de stat a Lu.[3]

Geografie[modificare | modificare sursă]

Climat[modificare | modificare sursă]

În Qufu, cantitatea medie anuală de precipitații este de 666,3 mm, iar temperatura medie anuală este de 13,6 °C.[2]

Transport[modificare | modificare sursă]

Transport feroviar[modificare | modificare sursă]

Calea feroviară de mare viteză Beijing–Shanghai, care s-a deschis în 2011, trece prin Qufu.[2] Această linie oprește în Gara Qufu Est, situată la câțiva kilometri sud-est de oraș (35°33′23″N 117°03′49″E / 35.556390°N 117.063656°E ({{PAGENAME}})). Timp de un secol, cei mai mulți pasageri care călătoreau către sau de la Qufu foloseau gara din Yanzhou, la 15 km spre vest.

Transport rutier[modificare | modificare sursă]

Autostrada națională 104 și Autostrada Națională 327 traversează Qufu.[2]

Economie[modificare | modificare sursă]

Economia Qufu constă dintr-un număr de industrii diferite. Agricultura, în special producția de cereale, este o industrie importantă pentru oraș. Celelalte principale industrii sunt cele de prelucrare a produselor alimentare, textilă, a materialelor de construcții, chimică, minieră, farmaceutică, a fabricării a hârtiei și utilaje industriale.[4] Qufu beneficiază și de pe urma turismului, organizând o serie de festivaluri culturale și expoziții, în mare măsură centrate pe Confucius.[5]

Resurse naturale[modificare | modificare sursă]

Principalele depozite de minerale includ cărbune, fosfor și calcar.[2]

Educație[modificare | modificare sursă]

În Qufu se află Universitatea Normală Qufu, care are un campus și în Rizhao.[6] Universitatea, fondată în 1955, oferă 87 de specializări de licență, 25 de diplome de master și 11 doctorate.

Religie[modificare | modificare sursă]

Qufu este un centru tradițional pentru confucianism, fiind zona unde Confucius s-a născut. Orașul este casa celui mai sfânt Templu al lui Confucius, Mausoleului lui Confucius și Conacului Familiei Kong. Orașul are, de asemenea, o ramură a Sfântei Biserici Confucianiste (în chineză simplificată: 孔圣堂; pinyin: Kǒngshèngtáng) și găzduiește sediul central al Federației de Cultură Confucianistă.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „China Urban Construction Statistical Yearbook 2017”. Ministry of Housing and Urban-Rural Development. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b c d e xzqh.org (în chineză) http://xzqh.org/html/show/sd/12306.html. Accesat în .  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ [Dictionary of Chinese Place-names Ancient and Modern] |trans-title= necesită |title= (ajutor). Shanghai: Shanghai Lexicographical Publishing House. . p. 1154. 
  4. ^ „Qufu·China”. www.qufu.gov.cn. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Shandong: Cradle of Confucian Culture”. China Today. . Accesat în . 
  6. ^ „copie arhivă”. www.qfnu.edu.cn (în chineză). Arhivat din original la . Accesat în .