Sari la conținut

Luxemburghezi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Luxemburghezi
Populație totală
c. 336.700[1]–500.000[A]
(origine luxemburgheză)
Regiuni cu populație semnificativă
 Franța45.000[1]
 Statele Unite40.658[4][5]
 Belgia30.000[1]
 Argentina25.000–80.000[6]
 Germania15.596[7]
 Canada3.790[8]
Limbi vorbite
luxemburgheză, franceză, germană
Religii
creștinism (predominant romano-catolic, parțial protestant după tradițiile reformată și luterană)[9]
Grupuri înrudite sau legate cultural
germani, francezi, valoni, belgieni, alsacieni
A Estimarea de mai sus este doar o sumă a tuturor numerelor menționate mai jos.
B În 2013, 55,5% din populația Luxemburgului (537.039) s-a declarat de naționalitate și origine etnică luxemburgheză, în timp ce restul de 45,5% s-a declarat de naționalitate și origine etnică străină.

Luxemburghezii (în luxemburgheză Lëtzebuerger) sunt un grup etnic germanic,[10][11] originar din statul național Luxemburg, unde reprezintă în jur de jumătate din populație. Ei au în comun cultura luxemburgheză și vorbesc limba luxemburgheză.

Luxemburghezii erau considerați din punct de vedere istoric, la fel ca austriecii, un subgrup regional al germanilor și așa s-au considerat ei înșiși până la destrămarea Confederației germane. Luxemburgul a fost recunoscut ca stat independent prin Tratatul de la Londra din 1839, dar a rămas în uniune personală cu Țările de Jos. Unirea personală a fost însă de scurtă durată, deoarece a fost dizolvată bilateral și amiabil în 1890.[12][12]

În plan juridic toți cetățenii Marelui Ducat al Luxemburgului sunt considerați a fi luxemburghezi după legea luxemburgheză, deși este susținută și promovată vocal o identificare etnolingvistică germanică distinctă. Adjectivul corespunzător în limba germană este „luxembourgish”.[13][14]

Localizare geografică

[modificare | modificare sursă]

Majoritatea etnicilor luxemburghezi locuiesc în Marele Ducat al Luxemburgului, o țară mică din Europa situată între Germania, Franța și Belgia, și sunt de origine celtică/galo-romană și germanică (francă). Majoritatea vorbesc limba luxemburgheză ca limbă maternă, pe lângă limbile franceză și germană. În ciuda numărului destul de mic de luxemburghezi, există o diasporă relativ mare în Europa și în alte părți. Câteva zeci de mii de etnici luxemburghezi locuiesc în țările învecinate Belgia, Franța și Germania. Această răspândire geografică se datorează, în cea mai mare parte, unor motive istorice, în special celor trei împărțiri ale Luxemburgului, care au dus la includerea unor porțiuni ale teritoriului Luxemburgului în fiecare dintre cele trei țări învecinate.

Există, de asemenea, grupuri semnificative de etnici luxemburghezi în America, mai ales în Statele Unite ale Americii. Multe persoane de origine luxemburgheză trăiesc, de asemenea, în Canada și Brazilia, unde au emigrat valuri mari de luxemburghezi în secolul al XIX-lea, la fel cum au făcut-o și germanii în aceeași perioadă. Alții au migrat în Ungaria, împreună cu germanii, în prima fază a colonizării germanice a teritoriilor estice în secolul al XII-lea. Sașii transilvăneni și șvabii bănățeni sunt descendenții acestor coloniști.

 1. ^ a b c „Luxembourgish”. Ethnologue. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . Native speakers of Luxembourgish worldwide 
 2. ^ „La progression de la population du Grand-Duché continue: 537 039 résidants au 1er janvier 2013” [The population growth of the Grand Duchy continues: 537,039 residents as of 1 January 2013] (PDF) (în franceză). Statnews. . 
 3. ^ Levinson, Amanda. „The Regularisation of Unauthorised Migrants: Literature Survey and Country Case Studies – Regularisation programmes in Luxembourg” (PDF). Centre on Migration, Policy and Society, University of Oxford. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 4. ^ „Total US population by ancestry”. United States Census Bureau. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ „Luxembourgers in America”. LOC.gov. United States Library of Congress. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 6. ^ Wey, Claude (). „L'émigration luxembourgeoise vers l'Argentine” (PDF) (în franceză). CDMH. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 7. ^ „Anzahl der Ausländer in Deutschland nach Herkunftsland” [Number of Foreigners in Germany by Country of Origin] (în germană). decembrie 2014. Arhivat din originalul de la . 
 8. ^ „2011 National Household Survey: Data tables”. Statistics Canada. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 9. ^ „Discrimination in the EU in 2012 – Special Eurobarometer 393 (The question asked was "Do you consider yourself to be...?")” (PDF). European Commission. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 10. ^ Minahan 2000, p. 433. . „Luxemburghezii sunt un popor germanic cu o origine mixtă germano-franceză...”
 11. ^ Minahan 2000, p. 769. . Germanic nations:.. Luxembourgers...
 12. ^ a b Cole (2011), p. 246
 13. ^ Luxemburgisch, Luxembourgish[nefuncțională] at Oxford English Dictionary; Luxembourgeois at Oxford English Dictionary
 14. ^ „List of countries, territories and currencies”. Interinstitutional Style Guide. Publications Office of the European Union. . Arhivat din original la . Accesat în .