Korab

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Korab
Mount Korab, Republic of Macedonia.jpg
Altitudine2.753 m  Modificați la Wikidata
LocalizareAlbania
Macedonia de Nord  Modificați la Wikidata
Coordonate41°47′25″N 20°32′48″E ({{PAGENAME}}) / 41.7903°N 20.5467°E

Korab (în albaneză Mali i Korabit, în macedoneană Кораб) este un lanț muntos din partea de est al Albaniei și partea de vest a Macedoniei de Nord, care se întinde de-a lungul graniței dintre ambele țări. De asemenea, face parte din Centura Verde a Europei (European Green Belt).[1] În Albania, i se mai spune și Vargu lindor, dar acest termen cuprinde și alți munți aflați mai la nord, cum ar fi Koritnik și Gjallica. Cel mai înalt vârf este Muntele Korab, aflat la 2.751 m deasupra nivelului mării.[2] Cu o înălțime de 2.169 m, Korab este al 18-lea cel mai înalt vârf montan de pe continentul european.[3] Munții sunt compuși din roci sedimentare, inclusiv șisturi cristaline, gresie, dolomit și calcar. Numele Korab se referă la un zeu paleocreștin al mării.

Din punct de vedere geografic, lanțul montan Korab se întinde pe 40 km începând de la Valea Dibër în direcția nord-sud, între valea râului Drinul Negru și valea afluentului său, Radika. Este situat în apropierea de punctul de frontieră triplă dintre Albania, Macedonia de Nord și Kosovo, la sud-vest de Munții Šar. Valea Drinului se află la cca. 400 m deasupra nivelului mării spre vest, iar valea Radika la aproximativ 1.000 m deasupra nivelului mării.

Geologia este dominată de munți formați din roci sedimentare cu sedimente fragmentate expuse și văi care conțin lacuri glaciare.

Partea albaneză are numeroase vârfuri și zone înalte, aproape la fel de înalte ca masivul Korab. La nord de acest vârf dublu există multe alte vârfuri fără nume dar cu o înălțime similară. Korab-Pforte (în albaneză Maja Portat e Korabit , în macedoneană Mala Korapska Vrata) se află la cca. 2 km sud-vest de masivul Korab și este aproape la fel de înalt ca muntele principal, cu 2.727 m. Câteva sute de metri mai departe spre sud, se găsesc alte vârfuri, Maja e Moravës cu 2.718 m și Mali i Gramës cu 2.345 m. Munții sunt compuși din șisturi cristaline și calcar. O mare parte a zonei este protejată prin parcuri naturale; acestea formează Parcul Natural Korab-Koritnik.[4][5]

La sud de complexul de vârfuri din jurul Muntelui Korab, există și alți munți mari: Mali i Gramës (2.345 m) și vârful munților Dešat, Velivar (2.375 m). După aceea, zona pierde din înălțime în apropiere de orașul Debar și de lacul Debar.[6] Orașul Peshkopi se află la sud-vest de Mali i Gramës și are stațiuni cu băi geotermale.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Riecken, U., K. Ullrich, A. Lang (2007): A vision for the Green Belt in Europe, in: Terry, A., K. Ullrich and U. Riecken (Eds.): The Green Belt of Europe. From Vision to Reality, IUCN, Gland, Switzerland and Cambridge, UK, ISBN 2-8317-0945-8
  2. ^ „2007 Trip Report”. 
  3. ^ „EUROPE ULTRA-PROMINENCES 99 Peaks with Prominence of 1,500 meters or greater”. peaklist.org (în engleză). 
  4. ^ „RRJETI I ZONAVE TË MBROJTURA NË SHQIPËRI” (PDF). mjedisi.gov.al (în albaneză). p. 2. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  5. ^ „Korab - Koritnik Natural Park Management Plan” (PDF). researchgate.net (în engleză). iulie 2014. p. 9. 
  6. ^ Perikli Qiriazi (). Gjeografia fizike e Shqipërisë. Tirana: Shtëpia botuese e librit universitar. p. 189. ISBN 99927-0-397-0.