Tamarix

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Tamarix
Tamarix aphylla în Iran
Clasificare științifică
Regn: Plantae
(neclasificat): Angiosperme
(neclasificat): Eudicotidae
(neclasificat): Core eudicots
Ordin: Caryophyllales
Familie: Tamaricaceae
Gen: Tamarix
L.[1]
Specii

vezi textul

Tamarix este un gen de plante xeromorfe care pot fi arbori sau tufișuri, de o înălțime între 1 și 15 m, făcând parte din familia Tamaricaceae care cuprinde ca. 50–60 de specii. Plantele au în regiunile aride un areal întins de răspândire, de la bazinul Mării Mediterane, Asia, China de Nord până în Sudul Africii. Ele au rădăcini adânci, iar frunzele, care pot să elimine sarea, sunt mici solzoase de culoare cenușiu verzuie și cresc aproape de tulpină. Plantele au flori albe sau roze care înfloresc din martie până în septembrie. Scoarța plantelor este de culoare brun roșcată. Tamarixul este folosit ca plantă decorativă sau ca protecție față de vânt, ele fiind plante rezistente la secetă și care pot să trăiască și pe soluri sărate (sărături) sau alcaline. Plantele se înmulțesc prin semințe mici (ca. 1 mm) care sunt purtate de vânt și au un înveliș protector (capsulă) prevăzut la exterior cu firișoare. În secolul XVIII tamarixul a fost introdus de om și în America. Planta este amintită deja în biblie (Geneza 21:33, 1Samuel 22:6).

Specii[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Genus: Tamarix L”. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. . Accesat în . 
  2. ^ „GRIN Species Records of Tamarix. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tamarix
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Tamarix