Israel Gelfand

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Israel Gelfand
Izrail Gel'Fand.jpg
Date personale
Născut 20 august/[1] Modificați la Wikidata
Ocna, Ucraina Modificați la Wikidata
Decedat (96 de ani)[2][3][4] Modificați la Wikidata
New Brunswick[*], SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupație matematician
biolog
profesor universitar Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Universitatea din Moscova
Organizație Universitatea din Moscova
Premii Premiul Stalin
MacArthur Fellowship[*]
Ordinul Lenin
Ordinul Insigna de Onoare[*]
Ordinul Steagul Roșu al Muncii
Ordinul Prieteniei Popoarelor[*]
Medalia Wigner ()
Premiul Lenin

Israel Moiseievici Gelfand (rusă, Израиль Моисеевич Гельфанд, idiș, ישראל געלפֿאַנד) (n. 2 septembrie, 1913, Ocna Transnistria - d. 5 octombrie, 2009, New Jersey, Statele Unite ale Americii) a fost un matematician sovietic și american de origine ebraică.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut în Transnistria într-o familie bogată, a beneficiat de încurajarea profesorului de matematică de la școala locală. În 1923 a fost expulzat de la școală pentru origine burgheză. Un timp a fost izolat de posibilitatea de a se instrui în domeniul matematicii.

Gelfand a afirmat undeva, că vârsta cea mai favorabilă pentru instruirea matematică este cuprinsă între 13 și 16 ani.[necesită citare] În acești ani, fiind preocupat de descompunerea funcțiilor în serii, a pătruns unitatea diferitor compartimente ale matematicii, calitate care i-a marcat creația științifică și stiulul propriu matematic. În anul 1930 și-a părăsit familia și s-a mutat la rude la Moscova. Nu a putut să studieze la Universitate din aceeași cauză, audiind doar seminarii, dar a predat la diferite școli profesionale (școli ale tineretului muncitor), ca la vârsta de 18 ani să fie admis la doctorantură (aspirantură), sub conducerea ilustrului A.N. Kolmogorov, de la care a însușit ideea, că un "matematician adevărat trebuie să fie un filozof al naturii".[necesită citare]

În anul 1935 și-a susținut dizertația pentru titlul de candidat în științele matematice. În 1933- 1952 a fost profesor universitar la Moscova, la sfârșitul perioadeii fiind eliminat din Universitate, dar lucrează la Institutul Steklov de matematici al AȘ din URSS. Colaborează сu A.D. Saharov la programul nuclear al URSS, parțial și pentru a-și restabili situația socială, afectată de origine.

În anul 1953 a fost ales membru corespondent al Academiei de științe din URSS

În 1984, când situația s-a stabilizat, a fost ales membru titular al Academiei de Științe din URSS. Între timp era deja membru al multor academii din străinătate.

Din anul 1989 a locuit în SUA, unde a predat la universitatea Harvard, Institutul tehnologoc din Massachusets (MIT), stabilindu-se definitiv la Universitatea Rutgers, unde a lucrat până la deces.

Opera[modificare | modificare sursă]

Are lucrări privind analiza funcțională, algebra liniară, teoria distribuțiilor. Două dintre cursurile sale universitare

  • Algebra liniară
  • Calculul variațiilor

sunt extrem de cunoscute.

În dizertația sa a dezvoltat teoria integrării funcțiilor, iar în teza de doctorat a expus teoria inelelor normate, a spațiilor liniare normate. Această teorie a dat un puternic impuls aplicării analizei funcționale în multe domenii ale matematicii ca: teoria seriilor trigonometrice, teoria grupurilor, teoria ecuațiilor diferențiale.

A dat rezultate importante în teoria spațiilor de distribuții, adică spații de funcționale liniare și continue, definite pe spații fundamentale de funcții. A stabilit spațiile cu creștere rapidă din clasa de spații local convexe abstracte. S-a ocupat cu legătura dintre geometria integrală și teoria reprezentărilor, precum și cu unele aplicații ale teoriei funcțiilor în teoria numerelor.

A studiat sistemele de ecuații cu derivate parțiale, probleme de mecanică cuantică. A demonstrat transcendența numerelor

A demonstrat că unele rezultate din analiza matematică sunt legate de structura algebrică a unor algebre Banach, mai precis de forma idealelor maximale.

Biblioteca Congresului SUA conține 61 de volume de lucrări scrise de Israel Gelfand.

Discipoli[modificare | modificare sursă]

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

Surse[modificare | modificare sursă]

  • A.N. Bogoliubov. Matematiki, Mehaniki., M., Kiev, Naukova Dumka, 1983
  • Vladimir Retah. Israel Moiseevich Gelfand. EMS Newsletter, June 2010, Issue 76
  • Iuliu Deac, Dicționarul matematicienilor., Ed. Universității Pitești (2 vol)
Premiile Fundației Wolf - Ricardo Wolf
| Agricultură | Artă | Chimie | Fizică | Matematică | Medicină | |


  1. ^ http://www.mi.ras.ru/index.php?c=inmemoriapage&id=8938&l=1  Missing or empty |title= (ajutor)
  2. ^ http://www.chicagotribune.com/news/chi-obit-gelfand-11oct11,0,5748695.story  Missing or empty |title= (ajutor)
  3. ^ "Israel Gelfand", Gemeinsame Normdatei, accesat la 27 aprilie 2014 
  4. ^ "Israel Gelfand", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015