Vladimir Drinfeld

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Vladimir Drinfeld
Date personale
Născut (62 de ani)
Harkiv, RSS Ucraineană
Cetățenie Flag of Ukraine.svg Ucraina
Flag of the Soviet Union.svg URSS Modificați la Wikidata
Ocupație matematician
Activitate
Alma mater Universitatea de Stat din Moscova
Organizație Universitatea din Chicago
Cunoscut pentru Teoria numerelor
Geometrie algebrică
Premii Medalia Fields (1990)

Vladimir Gherșonovici Drinfeld (ucraineană Володи́мир Гершо́нович Дрі́нфельд, rusă Влади́мир Гершо́нович Дри́нфельд; n. 14 februarie 1956, Harkiv) este un matematician american de origine ucraineană specializat în teoria numerelor și geometrie algebrică, laureat cu Medalia Fields în anul 1990.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în 1956 în Harkiv într-o familie evreiască. Tatăl său, Gherșon Ihelevici, a fost directorul departamentului de matematică din cadrul Universități din Kiev, apoi director adjunct al Institutului de Matematică din Harkiv.[1] S-a dovedit un talent precoce, publicând un articol de matematică încă din copilărie.[2] A câștigat medalia de aur cu nota maximă la Olimpiada Internațională de Matematică din 1969 de la București.[3]

A urmat studiile la Universitatea de Stat din Moscova. A întreprins cercetări în geometrie algebrică sub conducerea lui Iuri Manin, susținându-se teza de doctorat în anul 1978.[1] Nu a putut obține un loc de muncă la universitatea sa urmată, în temeiul originii sale iudaice și în absența unor propiska (viză de reședință) în Moscova.[4] A devenit profesor la Universitatea de Stat din Ufa. În 1981 a mers să locuiască înapoi la părinți și a lucrat la Institutul „B. Verkin” de fizică de temperatură joasă din cadrul Academiei de Științe din Harkiv.

În anul 1992 a fost ales ca membru Academiei de Științe a Ucrainei. În 1998 a emigrat în Statele Unite și a devenit profesor universitar la Universitatea din Chicago, poziție pe care o ocupă în prezent. În 2008 a dobândit cetățenia americană. Împreună cu Alexander Beilinson, organizează Seminarul Langlands.[4]

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Lucrările sale acoperă de la teoria numerelor și geometrie algebrică până la multe probleme matematice legate de fizica teoretică. A demonstrat conjectura lui Langlands pentru GL(2) peste corpuri funcțiilor. În acest scop, a introdus a nouă clasă de obiecte matematice, „module eliptice” (acum cunoscute ca module Drinfeld), apoi generalizate ca ștuka-uri (din rusă штука, „chestie, cutare”). A și formalizat teoria „grupurilor cuantice”, o subclasă algebrelor lui Hopf. Pentru aceste rezultate a primit în 1990 cea mai înaltă distincție în matematică, Medalia Fields.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b J. J. O'Connor și E. F. Robertson. „Vladimir Gershonovich Drinfeld” (în engleză). Școala de Matematica și Statistică din Universitatea Saint Andrews, Scoția. http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/Biographies/Drinfeld.html. 
  2. ^ Iuri Ivanovici Manin (1990). „On the Mathematical Work of Vladimir Drinfeld” (în engleză). Congresul Internațional de Matematică. http://www.mathunion.org/ICM/ICM1990.1/Main/icm1990.1.0003.0008.ocr.pdf. 
  3. ^ Vladimir Drinfled (1969)”. Olympiade Internationale de Mathématiques. https://www.imo-official.org/participant_r.aspx?id=10169. 
  4. ^ a b Victor Ginzburg, ed (2006). „A glimpse into the life and work of V. Drinfeld” (în engleză). Algebraic Geometry and Number Theory: In Honor of Vladimir Drinfeld's 50th Birthday. Boston: Birkhaüser. pp. xiii. ISBN 978-0-8176-4471-0 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]