Vladimir Drinfeld

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Vladimir Drinfeld
Date personale
Născut (66 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Harkov, URSS Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Ukraine.svg Ucraina
Flag of the Soviet Union.svg URSS
Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
profesor universitar[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniuteoria numerelor
geometrie algebrică
Fizică matematică  Modificați la Wikidata
Număr ErdősModificați la Wikidata
InstituțieUniversitatea din Chicago  Modificați la Wikidata
Alma MaterFacultatea de mecanică și matematică a Universității de Stat din Moscova[*]
Universitatea din Harkiv[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațiiAcademia Națională de Științe a Ucrainei[*]
Academia Americană de Arte și Științe[*]
Academia Națională de Științe a Statelor Unite ale Americii[*]  Modificați la Wikidata
Conducător de doctoratYuri I. Manin[*]  Modificați la Wikidata
PremiiMedalia Fields ()
Lista laureaților Premiului Wolf pentru matematică (Modificați la Wikidata

Vladimir Gherșonovici Drinfeld (ucraineană Володи́мир Гершо́нович Дрі́нфельд, rusă Влади́мир Гершо́нович Дри́нфельд; n. ,[1] Harkov, URSS) este un matematician american de origine ucraineană specializat în teoria numerelor și geometrie algebrică, laureat cu Medalia Fields în anul 1990.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în 1956 în Harkiv într-o familie evreiască. Tatăl său, Gherșon Ihelevici, a fost directorul departamentului de matematică din cadrul Universități din Kiev, apoi director adjunct al Institutului de Matematică din Harkiv.[2] S-a dovedit un talent precoce, publicând un articol de matematică încă din copilărie.[3] A câștigat medalia de aur cu nota maximă la Olimpiada Internațională de Matematică din 1969 de la București.[4]

A urmat studiile la Universitatea de Stat din Moscova. A întreprins cercetări în geometrie algebrică sub conducerea lui Iuri Manin, susținându-se teza de doctorat în anul 1978.[2] Nu a putut obține un loc de muncă la universitatea sa urmată, în temeiul originii sale iudaice și în absența unor propiska (viză de reședință) în Moscova.[5] A devenit profesor la Universitatea de Stat din Ufa. În 1981 a mers să locuiască înapoi la părinți și a lucrat la Institutul „B. Verkin” de fizică de temperatură joasă din cadrul Academiei de Științe din Harkiv.

În anul 1992 a fost ales ca membru Academiei de Științe a Ucrainei. În 1998 a emigrat în Statele Unite și a devenit profesor universitar la Universitatea din Chicago, poziție pe care o ocupă în prezent. În 2008 a dobândit cetățenia americană. Împreună cu Alexander Beilinson, organizează Seminarul Langlands.[5]

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Lucrările sale acoperă de la teoria numerelor și geometrie algebrică până la multe probleme matematice legate de fizica teoretică. A demonstrat conjectura lui Langlands pentru GL(2) peste corpuri funcțiilor. În acest scop, a introdus a nouă clasă de obiecte matematice, „module eliptice” (acum cunoscute ca module Drinfeld), apoi generalizate ca ștuka-uri (din rusă штука, „chestie, cutare”). A și formalizat teoria „grupurilor cuantice”, o subclasă algebrelor lui Hopf. Pentru aceste rezultate a primit în 1990 cea mai înaltă distincție în matematică, Medalia Fields.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b MacTutor History of Mathematics archive, accesat în  
  2. ^ a b J. J. O'Connor și E. F. Robertson. „Vladimir Gershonovich Drinfeld” (în engleză). Școala de Matematica și Statistică din Universitatea Saint Andrews, Scoția. 
  3. ^ Iuri Ivanovici Manin (). „On the Mathematical Work of Vladimir Drinfeld” (PDF) (în engleză). Congresul Internațional de Matematică. 
  4. ^ „Vladimir Drinfled (1969)”. Olympiade Internationale de Mathématiques. 
  5. ^ a b Victor Ginzburg, ed. (). „A glimpse into the life and work of V. Drinfeld”. Algebraic Geometry and Number Theory: In Honor of Vladimir Drinfeld's 50th Birthday (în engleză). Boston: Birkhaüser. pp. xiii. ISBN 978-0-8176-4471-0. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]