Grupul pentru Dialog Social

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la GDS)
Jump to navigation Jump to search

Grupul pentru Dialog Social (GDS), prima organizație non-guvernamentală liberă inființată în România pe 31 decembrie 1989, este o asociație independentă, cu caracter nepatrimonial, care și-a propus să apere și să promoveze valorile democrației, libertățile și drepturile omului. GDS urmărește să fie o instanță de reflecție critică asupra problemelor fundamentale ale societății românești. Grupul pentru Dialog Social nu este și nu urmărește să devină formațiune politică.

În scopul exercitării atribuțiilor sale statutare, Grupul pentru Dialog Social editează Revista 22, efectuează studii și cercetări, proiecte și programe, simpozioane și mese rotunde cu teme culturale și sociale, lansări de carte și alte manifestări culturale.

În actul de constituire se afirmă: ”Grupul pentru Dialog Social este un grup independent, strict informal, care nu se subordonează nici unei grupări politice și care refuză orice colaborare cu cei care au susținut vechiul regim. Declarăm explicit: nu vrem să fim un centru de putere, ci un centru de influență. Pe cont propriu, fiecare membru al Grupului are dreptul la propriile sale opțiuni și orientări politice, care nu afectează însă în nici un fel statutul și orientarea Grupului.”

Aceste obiective au fost stabilite în Statutul GDS și au fost îndeplinite și diversificate de la înființarea asociației și până în prezent. Grupul-ținta îl reprezintă societatea civilă, activitățile Grupului fiind accesibile publicului larg.

Membri GDS 2018[modificare | modificare sursă]

Președinte: Magda Cârneci

Membrii Consiliului Director: Brîndușa Armanca, Andrei Cornea, Andreea Pora, Eugen Vasiliu, Radu Filipescu, Ioan Stanomir

Membri:

Premiul GDS[modificare | modificare sursă]

Din anul 1994, se acordă Premiul GDS personalităților considerate a fi contribuit la promovarea valorilor societății civile și ale statului de drept.

Legături externe[modificare | modificare sursă]