Alin Teodorescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

George Alin Teodorescu (n. 30 martie 1951, Brăila) este un sociolog român.

Viața[modificare | modificare sursă]

A absolvit liceul la Craiova și Facultatea de filosofie a Universității București în 1974. În perioada 1977-1978 a participat la Cursul universitar CEDOR-UN "Population and Development". În perioada 1974-1985 a fost sociolog la Centrul pentru Sociologie Urbană și Regională (CURS) și apoi, din 1985 până în 1990 Cercetător principal la Academia Română, Institutul de Sociologie. A intrat în Partidul Comunist Român în 1989, convins că schimbările sociale și politice devenisera inevitabile, în ideea de a încerca să schimbe lucrurile din interior.

În anul 1990 a fost ales primul președinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS), funcție în care a rămas până în 1991 și în perioada 1990-1996 a fost Președinte al Consiliului Fundației Soros.

A început să activeze în domeniul marketingului ca Director de marketing al firmei DANTE HD. In 1992 a fondat alturi de alti colegi sociologi si statisticieni Institutul de Marketing si Sondaje IMAS, una dintre primele firme de cercetare private in domeniu, pe care a condus-o pana in 2003.

In 2001 este numit Șeful Grupului independent internațional pentru analiza sistemului de adopții format la cererea Uniunea Europeană și ca o condiție pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Grupul a lucrat voluntar și a predat raportul său "Re-Organising the International Adoption and Child Protection System" Baronesei Emma Nicholson, raportor al Parlamentului European pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Raportul a fost extrem de apreciat de oficialii Uniunii Europene. In 2002 a fost Șeful Grupului de lucru Public Adjustment Loan un program de reforma guvernamentala derulat de Banca Mondiala. In 2003 a fost numit consilier personal al primului-ministru Adrian Năstase pentru reforma administrației publice si din martie 2004 șeful cancelariei primului-ministru, cu rang de ministru. In acelasi an s-a inscris in Partidul Social Democrat si a initiat o profunda reforma organizationala a partidului (?!). In perioada 2004 - 2008 a fost deputat PSD de Brăila in Parlamentul Romaniei. Din 2008 s-a retras din viata politica si s-a intors la IMAS unde deruleaza in continuare o activitate de cercetare.

Este membru al Asociației Române de Sociologie (ARS), al Asociației Române a Profesioniștilor de Relații Publice (APRP) si al Asociației Române al Cercetătorilor de Marketing, precum si a World Association of Public Opinion Researchers.

Activitate publicistică, științifică, în foruri academice[modificare | modificare sursă]

  • 2005 - Sociolog în viața cotidiană, Editura Economică
  • 2004 - "Des épreuves de l'adhésion á le fin des subventions?", în "Les européens face a l'elargissement", coord. J. Rupnik - Paris, Presses de Sciences Po;
  • 1996 - "Problems of economic and political transformation in the Balkans", ed. Jan Jeffries, A. Teodorescu, Thomas Learning;
  • 1989 – Mari gânditori și filozofi francezi ai veacului al XIX-lea – Antologie, prefață, tabel cronologic și note Alin Teodorescu - București, Editura Minerva, 1989
  • 1987 - "Stiluri de viațã", ed. C. Zamfir, L. Vlãsceanu, A. Popescu, Gh. Nicolae, E. Zamfir - București, Ed. Academiei;
  • 1985 - "Indicatori și factori ai calității vieții", ed. C. Zamfir, E. Zamfir, A. Popescu, L. Vlăsceanu, Șt. Ștefănescu - București, Ed. Academiei.