Alin Teodorescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Alin Teodorescu
Date personale
Născut (73 de ani) Modificați la Wikidata
Brăila, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Deputat al României Modificați la Wikidata

Partid politicPSD

George Alin Teodorescu (n. 30 martie 1951, Brăila) este un sociolog român, fost deputat în legislatura 2004-2008.

Viața[modificare | modificare sursă]

A absolvit liceul la Craiova și Facultatea de filosofie a Universității București în 1974. În perioada 1977-1978 a participat la Cursul universitar CEDOR-UN "Population and Development". În perioada 1974-1985 a fost sociolog la Centrul pentru Sociologie Urbană și Regională (CURS). În perioada 1985 - 1990, Alin Teodorescu a fost cercetător principal la Academia Română, Institutul de Sociologie. A intrat în Partidul Comunist Român în 1989, convins că schimbările sociale și politice deveniseră inevitabile, în ideea de a încerca să schimbe lucrurile din interior.

În anul 1990 a fost ales primul președinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS), funcție în care a rămas până în 1991 și în perioada 1990-1996 a fost Președinte al Consiliului Fundației Soros.

A început să activeze în domeniul marketingului ca Director de marketing al firmei DANTE HD. În 1992 a fondat alături de alți colegi sociologi și statisticieni Institutul de Marketing și Sondaje IMAS, una dintre primele firme de cercetare private în domeniu, pe care a condus-o până în 2003.

În 2001 este numit Șeful Grupului independent internațional pentru analiza sistemului de adopții format la cererea Uniunea Europeană și ca o condiție pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Grupul a lucrat voluntar și a predat raportul său "Re-Organising the International Adoption and Child Protection System" Baronesei Emma Nicholson, raportor al Parlamentului European pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Raportul a fost extrem de apreciat de oficialii Uniunii Europene. În 2002 a fost Șeful Grupului de lucru Public Adjustment Loan un program de reformă guvernamentală derulat de Banca Mondială. În 2003 a fost numit consilier personal al primului-ministru Adrian Năstase pentru reforma administrației publice și din martie 2004 șeful cancelariei primului-ministru, cu rang de ministru. În același an s-a înscris în Partidul Social Democrat și a inițiat o profundă reformă organizațională a partidului (?!). În legislatura 2004-2008, Alin Teodorescu a fost deputat PSD de Brăila în Parlamentul României. În cadrul activității sale parlamentare, Alin Teodorescu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Repblica Africa de Sud, Regatul Bahrein și Republica Croația. Alin Teodorescu s-a retras din viața politică în 2008 și a revenit la IMAS, unde derulează în continuare o activitate de cercetare.

Este membru al Asociației Române de Sociologie (ARS), al Asociației Române a Profesioniștilor de Relații Publice (APRP) și al Asociației Române a Cercetătorilor de Marketing, precum și a World Association of Public Opinion Researchers.

Activitate publicistică, științifică, în foruri academice[modificare | modificare sursă]