Frederick Sanger

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Frederick Sanger
Frederick Sanger2.jpg
Date personale
Născut 13 august 1918
Rendcombe, Gloucestershire, Marea Britanie
Decedat 19 noiembrie 2013
Cambridge, Marea Britanie
Naționalitate englez
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
Ocupație biochimist[1]
chimist
profesor universitar
Activitate
Domeniu biochimist
Instituție Universitatea Cambridge
Alma Mater Universitatea Cambridge
St John's College, Cambridge[*]
Premii Nobel prize medal.svgPremiul Nobel pentru Chimie 1958
Nobel prize medal.svgPremiul Nobel pentru Chimie 1980

Frederick Sanger (n. 13 august 1918, Rendcombe, Gloucestershire, Marea Britanie - d. 19 noiembrie 2013, Cambridge, Marea Britanie[2]) este un biochimist britanic, responsabil pentru două dintre cele mai importante descoperiri din domeniul biologiei moleculare, dublu laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1958, 1980).

Viața[modificare | modificare sursă]

Fiu de medic, Sanger a fost, în copilărie, un elev mediocru, dar influențat de tatăl său și de fratele său, și-a îndreptat atenția spre domeniul medical, dar la scurt timp s-a hotărât să urmeze biochimia. În 1943 își lua doctoratul în biochimie, după prezentarea unei lucrări despre metabolismul aminoacidului numit lisină. Primul studiu de importanță majoră a lui Sanger a fost cel în care a determinat ordinea în cele două lanțuri de aminoacizi din insulină.

Descoperă "reactivul lui Sanger", soluția care marchează capetele acestor lanțuri de aminoacizi și a reușit să localizeze și să analizeze aminoacizii prin măsurarea petelor lăsate de aceștia pe hârtia de filtru. După parcurgerea acestor etape, în 1955, Sanger reușise să obțină o analiză completă a insulinei, iar pentru aceasta a primit, trei ani mai târziu, Premiul Nobel pentru Chimie.

În perioada 1951- 1962, Sanger a fost membru al Consiliului de Cercetare Medicală.În anul 1962, se mută la Laboratorul de Biologie Moleculară din Cambridge.

În anul 1980, Sanger primește din nou premiul pentru chimie din partea comitetului Nobel. În 1983 se retrage din viața științifică.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Frederick Sanger, 95, Twice a Nobel Laureate and a Genetics Pioneer, Dies, The New York Times, 20 noiembrie 2013, accesat la 21 august 2014 
  2. ^ Pagina A încetat din viață biochimistul britanic Frederick Sanger, de două ori laureat al Premiului Nobel pe situl Agerpress, publicată la 20 noiembrie 2013. Pagina accesată la 22 noiembrie 2013.

Legături externe[modificare | modificare sursă]