George de Hevesy
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
George Charles de Hevesy (născut sub numele de György Hevesy, cunoscut și ca Georg Karl von Hevesy) (n. 1 august 1885 – d. 5 iulie 1966) a fost un chimist maghiar de origine evreiască, care a trăit și lucrat în Austria, Anglia, SUA, și mai ales în Germania, Danemarca și (vreme de 18 ani) în Suedia, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1943).
Hevesy este recunoscut drept co-descoperitorul hafniului (elementul 72), alături de Dirk Costner, descoperire realizată în 1923 prin analiza spectroscopică cu raze X a minereului de zirconiu. Descoperirea a avut loc la Copenhaga, Danemarca, hafnia fiind numele latin pentru Copenhaga.
S-a născut la Budapesta ca mezinul dintre cei cinci fii ai unei familii evreiești bine situate. Familia tatălui său Lajos, se numea la origine Bischitz (după localitatea Bischitz, azi Byšice, din Boemia) și fusese înnobilată de către împăratul Franz Josef în anul 1895, primind numele maghiar Hevesi (de Heves). Bunica savantului, Johanna Bischitz Hevesi a fost renumită pentru activitățile ei filantropice în Budapesta. Tatăl, Lajos, consilier privat al curții, și-a zis mai întâi Bischitz-Hevesy, iar după anul 1906 numai Hevesy. Soția lui, născută baroneasa Eugenia (Jenny) Schossberger provenea de asemenea dintr-o familie evreiască din Cehia, de data aceasta din Moravia, de lângă Nitra, și care fusese și ea înnobilată încă din 1863. Toți frații Hevesy au avut parte de o educație aleasă. Fratele mai mare al lui George, Vilmos, a fost inginer electrotehnician și unul din colaboratorii apropiați ai lui Louis Blériot. Al doilea frate, Andor, cunoscut ca André de Heves, a fost un scriitor și istoric în limba franceză, între altele autor al unei cărți despre Matei Corvin; al treilea frate, Odon, a continuat afacerile familiei, iar al patrulea, Pal (Paul) Hevesy de Heves, a fost un diplomat austro-ungar, iar apoi ungar, care s-a refugiat în timpul Holocaustului în Anglia, unde a scris eseuri politico-economice.
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ http://www.pas.va/content/accademia/en/academicians/deceased/de_hevesy.html Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ a b c Genealogia matematicienilor
- ^ Award winners : Copley Medal (în engleză), Societatea Regală din Londra, accesat în
- ^ Table showing prize amounts (PDF) (în engleză), Fundația Nobel, aprilie 2019, accesat în
- ^ The Nobel Prize in Chemistry 1943 (în engleză), nobelprize.org, accesat în
- ^ List of Royal Society Fellows 1660-2007 (PDF), p. 168
- ^ a b George Charles De Hevesy, Find a Grave, accesat în
- ^ a b George Hevesy, Brockhaus Enzyklopädie
- ^ a b George de Hevesy, Gran Enciclopèdia Catalana
- ^ a b George de Hevesy, SNAC, accesat în
- ^ George de Hevesy, Store norske leksikon
- ^ „George de Hevesy”, Gemeinsame Normdatei, accesat în
- ^ Georg Charles von Hevesy, Encyclopædia Britannica Online, accesat în
- ^ „George de Hevesy”, Gemeinsame Normdatei, accesat în
- ^ Autoritatea BnF, accesat în
|
- Nașteri în 1885
- Decese în 1966
- Chimiști maghiari
- Laureați ai Premiului Nobel pentru Chimie
- Laureați maghiari ai Premiului Nobel
- Laureați evrei ai Premiului Nobel
- Membri străini ai Royal Society
- Membri ai Academiei Maghiare de Științe
- Descoperitori de elemente chimice
- Eponime ale craterelor de pe Lună
- Oameni din Budapesta