Walter Kohn

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Walter Kohn
WalterKohnGraz21042006 1.jpg
Date personale
Născut [1][2] Modificați la Wikidata
Viena, Republica Austriacă Modificați la Wikidata
Decedat (93 de ani)[3][1] Modificați la Wikidata
Santa Barbara, SUA[3] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Canada.svg Canada
Flag of the United States.svg SUA
Flag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupație fizician
profesor universitar Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Universitatea din Toronto
Universitatea Harvard  Modificați la Wikidata
Organizație University of California, Santa Barbara[*]  Modificați la Wikidata
Premii UNESCO Niels Bohr Medal[*] ()
Great Silver Medal with Star for Services to the Republic of Austria[*]
Premiul Nobel pentru Chimie ()[4][5]
Harvard Centennial Medal[*]
Three Physicists Prize[*] ()
Oliver E. Buckley Condensed Matter Prize[*] ()
Q1400970[*] ()
National Medal of Science[*] ()
doctor honoris causa ()[6]
Semnătură
Walter Kohn Autograph.jpg
Walter Kohn (2012)

Walter Kohn (n. 9 martie 1923, Viena - d. 19 aprilie 2016, Santa Barbara, California) a fost un fizician și chimist teoretician american, evreu originar din Austria, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1998 - împreună cu John Pople) pentru contribuția sa la dezvoltarea teoriei funcționalului de densitate, care se bazează pe teorema Hohenberg-Kohn.

Walter Kohn s-a născut la Viena intr-o familie evreiască. El a urmat gimnaziul academic din oraș. Tatăl său conducea editura de cărți poștale Frații Kohn. După alipirea Austriei la Germania nazistă Kohn a făcut parte dintr-un transport de copii evrei care au avut norocul de a fi evacuați și acceptați în Anglia. Părinții săi și numeroși alți membri ai familiei rămași în Austria au pierit omorâți în Holocaust. Din Anglia a fost transferat in Canada. Ulterior el a participat la cel de-al Doilea Război Mondial ca soldat în armata canadiană.

În anul 1945 Kohn a terminat examanele de licență în matematică și fizică la Universitatea Toronto, iar un an mai târziu teza de master în matematică aplicată. Printre profesorii săi s-au numărat Harold Scott MacDonald Coxeter, John Lighton Synge, Leopold Infeld și Richard Brauer. În 1948 a promovat doctoratul la Universitatea Harvard în Statele Unite, sub îndrumarea lui Julian Schwinger. Teza de doctorat, în domeniul fizicii teoretice a tratat despre problema mecanică cuantică a celor trei corpuri.

Între anii 1950-1960 Kohn a predat la Universitatea Carnegie Mellon, apoi până în 1979 la Universitatea San Diego,. California. Incepand din 1953 și până în anii 1960 a lucrat la Laboratoarele Bell, unde a colaborat cu William B.Shockley și Joaquin M.Luttinger și alții la teoria impurităților în semiconductori.

În anul 1959 Kohn a publicat descoperirea sa, cunoscută ca Anomalia Kohn, o divergență cu privire la relația de dispersie la fononi. Cercetările sale asupra teoriei funcționalei densității au început după lucrările efectuate (din 1963) la Paris (în colaborare cu Pierre Hohenberg) și la San Diego (în colaborare cu Lu J.Sham) asupra structurii electronice a aliajelor

În anul 1979 Kohn a devenit director fondator al renumitului Institut de Fizica teoretică de la Santa Barbara; în 1984 a fost numit profesor la Universitatea din Santa Barbara, California, post din care a ieșit la pensie, devenind profesor emerit. Din anul 1957 Kohn a obținut cetățenia americană. Kohn a sprijinit activitatea gimnaziului privat evreiesc Tzvi Peretz Hayot (Zwi Perez Chajes), și a gimnaziului academic din Viena acordându-le un premiu care îi poartă numele - Premiul Walter Kohn pentru activități în domeniul drepturilor omului și al științelor naturii.

Viața privată[modificare | modificare sursă]

Walter Kohn a fost căsătorit de două ori și este tatăl a trei fiice. El a murit in 2016 la Santa Barbara, California, în vârstă de 93 ani.


  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, accesat la 9 octombrie 2017 
  2. ^ SNAC, accesat la 9 octombrie 2017 
  3. ^ a b http://www.noozhawk.com/article/physicist_walter_kohn_ucsb_nobel_laureate_dies_at_93  Missing or empty |title= (help)
  4. ^ http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/1998/  Missing or empty |title= (help)
  5. ^ https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/about/amounts/  Missing or empty |title= (help)
  6. ^ http://geschichte.univie.ac.at/en/persons/walter-kohn-prof-dr  Missing or empty |title= (help)