Ada Yonath

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ada E. Yonath)
Salt la: Navigare, căutare
Ada Yonath
Ada Yonath Weizmann Institute of Science.jpg
Date personale
Născută (78 de ani)
Ierusalim, Palestina mandatară
Naționalitate israeliană
Cetățenie Flag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Ocupație biolog
biolog molecularist[*]
chimistă
pedagog[*]
profesoară universitară Modificați la Wikidata
Activitate
Rezidență Israel Israel
Domeniu biochimist
Instituție Institutul de știință Weizmann
Alma Mater Universitatea Ebraică din Ierusalim
Institutul de știință Weizmann  Modificați la Wikidata
Organizații Universitatea din Chicago
Institutul de știință Weizmann  Modificați la Wikidata
Premii Premiul Wolf pentru Chimie, 2006
Nobel prize medal.svg Premiul Nobel pentru Chimie, 2009
Medalia Premiului Nobel

Ada Yonath ( ebraică: עדה יונת , n. 22 iunie 1939, Ierusalim, Palestina mandatară, astăzi în Israel) este biochimistă israeliană, directoarea centrului de studiu al structurilor si asamblărilor biomoleculare de la Institutul de știință Weizmann din Rehovot, unde a fondat cel dintâi laborator de cristalografie,laureată a Premiului Nobel pentru Chimie în 2009, pentru „studii ale structurii și funcțiilor ribozomului”, împreună cu Thomas A. Steitz și Venkatraman Ramakrishnan.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ada Yonat s-a născut în cartierul Geula din Ierusalim la 22 iunie 1939 în familia unui rabin evreu imigrat din Polonia și care împreună cu soția a deschis, pentru a se întreține, o mică băcănie în vecinătate. Familia a trăit în condiții destul de precare într-o locuință pe care a împărtășit-o cu familiile surorilor mamei. Una din verișoarele sale este Ruhama Marton, psihiatră israeliană cunoscută ca activistă pentru drepturile omului, mai ales în sectorul arab palestinian. Dupa moartea prematură a tatălui ei la vârsta de 42 ani, în anul 1949, Ada ,rămănând orfană împreună cu sora ei Nurit, s-au mutat cu mama lor la Tel Aviv. Încă din copilărie a arătat curiozitate pentru fenomenele naturii și a efectuat diverse experimente în balconul locuinței familiale. Primii ani de învățătură la Ierusalim i-a făcut într-o școală din cartierul aristocratic Beit Hakerem. La Tel Aviv unde mama ei a găsit de lucru ca funcționară la Ministerul de finanțe, cu prețul unor mari eforturi financiare Ada a fost înscrisă la liceul Tihon hadash. Apreciată fiind de către profesori și de direcțiunea școlii, Ada a beneficiat de o bursă. Dupa serviciul militar, s-a întors la Ierusalim pentru a studia la Universitateă Ebraică. A terminat acolo licența în chimie și apoi masteratul în biofizică.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Premiul Nobel pentru Chimie 2009”. Academia Regală Suedeză de Științe. 7 octombrie 2009. http://nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2009/press.html.