Sari la conținut

Concursul Muzical Eurovision 2009

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Concursul Muzical Eurovision 2009
Data semifinalei I 12 mai 2009
Data semifinalei a II-a 14 mai 2009
Data finalei 16 mai 2009
Prezentatori În semifinale:
Natalia Vodianova
Andrei Malahov
În finală:
Alsu
Ivan Urgant
Televiziune-gazdă Rusia Canalul 1 Rusia
Sală Stadionul Olimpic
Moscova, Rusia
Piesă câștigătoare Norvegia Norvegia
"Fairytale"
Sistem de votare
În semifinale: 100% televot, locul 10: decizia juriului
În finală: 50% juriu, 50% televot
Număr de cântece 42
Reveniri Slovacia Slovacia
Retrageri San Marino San Marino
Georgia Georgia
0 puncte Cehia Cehia(SF)
Deschidere
Semifinala 1: Gemenele Tolmaciovî
Semifinala 2: "Eurovision Winners Songs Mix" - Cvartetul Terem, Baletul Național Rusesc "Costroma", Ansamblul Forțelor Aeriene Rusești, Baletul "Art Dogs"
Finala: Interpretare Cirque du Soleil (Fiul risipitor), "Believe" - Dima Bilan
Intermediu
Semifinala 1: "Not Gonna Get Us" - Ansamblul Alexandrov & t.A.T.u
Semifinala 2: "Dansuri folclorice din diferite țări" - Ansamblul Igor Moiseev
Finala: Fuerza Bruta
Concursul Muzical Eurovision 
◄ 2008 2010 ►

Concursul Muzical Eurovision 2009 a fost a 54-a ediție a Concursului Muzical Eurovision. A avut loc între 12 și 16 mai 2009 la Stadionul Olimpic din Moscova, Rusia.

Concursul a fost câștigat de Alexander Rybak din Norvegia și cântecul său, "Fairytale", care a primit cel mai mare punctaj din istoria Eurovisionului, și anume 387 de puncte (Până atunci, cel mai mare scor l-a avut Finlanda în 2006 cu 292 de puncte). Locul al doilea a fost ocupat de Islanda, al treilea, de Azerbaidjan, al patrulea, de Turcia, și al cincilea, de Regatul Unit (cel mai bun loc al lor din 2002).

După criticarea sistemului de votare în urma Concursului din 2007, procedura a fost schimbată prin reintroducerea unui juriu național alături de televot, în timp ce formatul semifinalelor a rămas același. 42 de țări au participat la concurs. Slovacia a revenit printre participanți, în timp ce San Marino s-a retras din cauza problemelor financiare. Letonia și Georgia și-au anunțat inițial intenția de a părăsi concursul, dar prezența lor a fost confirmată ulterior de Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (EBU). Totuși, Georgia s-a retras într-adevăr, după ce EBU i-a respins melodia, care încălca regulile concursului.

Sala[modificare | modificare sursă]

Concursul a avut loc în Rusia, ca urmare a victoriei lui Dima Bilan la Concursul din 2008 din Belgrad, Serbia, cu melodia "Believe".

Canalul 1 a propus desfășurarea concursului în Stadionul Olimpic din Moscova, propunerea fiind evaluată de EBU și confirmată pe 13 septembrie 2008. Directorul general al stadionului, Vladimir Ciurilin, a infirmat zvonuri privind reconstrucția de urgență a clădirii: "Nu va fi nevoie pentru Concursul Muzical Eurovision. Acum putem primi până la 25 000 de specatori".

Aspectul vizual[modificare | modificare sursă]

Televiziunea gazdă, Canalul 1, a prezentat sigla secundară și tema concursului pe 30 ianuarie 2009. Sigla secundară e bazată pe o pasăre fantastică, folosită în mai multe culori. Ca și în ceilalți ani, sigla secundară a fost prezentată alături de sigla standard. Începând din 2001, 2009 a fost primul an în care concursul nu a avut slogan.

Aspectul scenei a fost realizat de designerul John Casey și s-a bazat pe tema avangardei rusești contemporane. Casey, care a creat și scena Concursului Muzical Eurovision 1997 în Dublin, a fost implicat în designul pentru anii 1994 și 1995. Casey a explicat că diversele ecrane LED formează produsul final. Mai mult, porțiuni mari ale scenei se puteau mișca, inclusiv secțiunea circulară centrală formată din ecrane LED curbate, care pot fi mutate astfel încât să ofere o senzație diferită fiecărei piese.

„Cărțile poștale” (filmulețele dintre interpretări) au fost întocmite astfel:

 • Miss World 2008, Xenia Suhinova apare;
 • Un grup de clădiri celebre, monumente și peisaje din țara respectivă sunt arătate, interschimbate tridimensional ca paginile unei cărți;
 • Suhinova reapare, purtând o pălărie formată din elementele enumerate mai sus, având o coafură diferită de fiecare dată, și un tricou în culorile steagului țării. La dreapta apare sigla secundară, alături de numele țării; În cartea poștală a Rusiei, Suhinova arată la fel ca la începutul fiecărui filmuleț și nu are nici o coafură diferită.
 • În final, o expresie în rusă transliterată și traducerea ei în engleză sunt afișate (de exemplu, Spasibo și Thank you).

Țările participante[modificare | modificare sursă]

În urma publicării listei finale de participanți de către EBU, 42 de țări și-au confirmat participarea la concursul din 2009, inclusiv Slovacia, care a revenit după 11 ani de absență.

Georgia și-a anunțat retragerea din cauza războiului din Osetia de Sud din 2008, în semn de protest față de diplomația externă a Rusiei, dar a decis ulterior să participe, inspirată de victoria sa la Eurovision Junior 2008 și cele 12 puncte primite de la Rusia în același concurs. În cele din urmă, țara a părăsit competiția din cauza referințelor politice incluse în piesa cu care ar fi participat în Moscova.

Au apărut zvonuri în legătură cu participarea și întoarcerea în concurs a San Marinoului și a Monacoului. Télé Monte Carlo, televiziunea monegască, a confirmat că discutase cu EBU despre o posibilă întoarcere a Monacoului la Concursul din 2009. În același timp, s-a zvonit și că San Marino s-ar fi retras din cauza rezultatului slab la concursul din 2008. În final, s-a dezvăluit adevărata cauză a retragerii, și anume dificultățile financiare.

Televiziunea Letonă, LTV, și-a anunțat retragerea pe 17 decembrie 2008, la 3 zile după termen, tot din cauze financiare. LTV a încercat apoi să discute cu EBU pentru a găsi o soluție. Pe 20 decembrie 2008, EBU și Canalul 1 Rusia au căzut de acord să nu penalizeze Letonia pentru retragerea târzie. Totuși, pe 12 ianuarie 2009, s-a confirmat participarea Letoniei la Concursul din 2009.

Fiecare țară și-a ales piesa printr-un proces propriu de selecție. Artiști precum Chiara (Malta 1998, Malta 2005) și Sakis Rouvas (Grecia 2004), s-au întors în competiție. Friðrik Ómar, component al formației Euroband (Islanda 2008) a avut una din vocile de fundal pentru piesa "Is It True?".

Format[modificare | modificare sursă]

Finala concursului a avut loc pe 16 mai 2009 la Stadionul Olimpic din Moscova, iar semifinalele, pe 12 și 14 mai. 37 de țări au participat în semifinalele concursului, iar Franța, Germania, Regatul Unit, Rusia și Spania s-au calificat automat în finală. Finala a cuprins cele 5 țări precalificate și câte 10 țări din fiecare semifinală. La o ședință din Atena, în iunie 2008, s-au discutat despre posibile schimbări ale formatului concursului din 2009, o propunere fiind aceea ca "Big Four" ("marile patru") să-și piardă locul automat în finală. Totuși, s-a confirmat că aceste țări vor continua să se califice automat.

Votare[modificare | modificare sursă]

Reacția EBU la nemulțumirile televiziunilor în legătură cu votul politic și al diasporei a fost să evalueze procedura de votare folosită în concurs și să aducă o schimbare. Organizatorii concursului au trimis televiziunilor participante un chestionar în legătură cu sistemul de votare, iar un colectiv de referință a încorporat răspunsurile în sugestii pentru schimbarea formatului. TVP, postul polonez, a sugerat ca un juriu internațional similar cu cel folosit la Concursul de dans Eurovision 2008 să fie introdus în Concursul Muzical Eurovision, pentru a reduce impactul voturilor între vecini și pentru a pune în evidență valoarea artistică a cântecelor.

S-a decis ca, pentru finala concursului, voturile fiecărei țări să fie decise printr-o combinație între televot și juriul național, fiecare contând în proporție de 50%. Metoda selectării țărilor calificate din semifinale a rămas la fel, 9 țări calificându-se prin televot, iar a zecea având piesa favorită a juriului dintre celelalte participante în semifinala respectivă.

Edgar Böhm, directorul secțiunii de divertisment al televiziunii austriece, ORF, a constatat că formatul anului 2008, cu 2 semifinale, "încă integrează grupuri de țări care vor fi favorizate în procesul de votare" și că, "dacă un regulament clar în privința organizării semifinalelor nu este întocmit de EBU, Austria nu va participa în Moscova 2009". În ciuda introducerii votului juriului în finală, Austria nu a revenit în concurs în 2009.

Alocarea în urne[modificare | modificare sursă]

În vinerea de 30 ianuarie 2009, a avut loc tragerea la sorți pentru împărțirea țărilor în cele două semifinale. Numele țărilor participante au fost așezate în șase urne, în funcție de modul în care acestea au votat în edițiile precedente. După împărțirea celor 38 de țări în semifinale, s-a stabilit ca Germania și Regatul Unit să voteze în prima semifinală, iar Franța, Rusia și Spania, în a doua. Tragerea la sorți care a hotărât ordinea de intrare în concurs a avut loc pe 16 martie 2009.

Urna 1 Urna 2 Urna 3
Urna 4 Urna 5 Urna 6

Rezultate[modificare | modificare sursă]

Țările din semifinale[modificare | modificare sursă]

37 de țări au participat în una dintre cele două semifinale ale concursului.

Semifinala 1[modificare | modificare sursă]

 • Prima semifinală a avut loc în Moscova pe 12 mai 2009.
 • Germania și Regatul Unit au votat în această semifinală.
 • Culoarea muștar indică țara aleasă de juriu pentru a concura în finală.
Nr. de
intrare
Țară Limbă Artist Cântec Traducere în română Loc
Puncte
01 Muntenegru Muntenegru engleză Andrea Demirović "Just Get Out of My Life" Ieși, pur și simplu, din viața mea 11 44
02 Cehia Cehia engleză, țigănească Gipsy.cz "Aven Romale" Veniți, țiganilor 18 0
03 Belgia Belgia engleză Patrick Ouchène "Copycat" Imitatorul 17 1
04 Belarus Belarus engleză Petr Elfimov "Eyes That Never Lie" Ochii care nu mint niciodată 13 25
05 Suedia Suedia engleză, franceză Malena Ernman "La voix" Vocea 04 105
06 Armenia Armenia armeană, engleză Inga și Anush "Jan Jan" (Ջան Ջան) Draga mea 05 99
07 Andorra Andorra catalană, engleză Susanne Georgi "La teva decisió (Get a Life)" Decizia ta (Caută-ți o viață) 15 8
08 Elveția Elvetția engleză Lovebugs "The Highest Heights" Cele mai înalte culmi 14 15
09 Turcia Turcia engleză, turcă Hadise "Düm Tek Tek" [A] 02 172
10 Israel Israel arabă, ebraică, engleză Noa și Mira Awad "There Must Be Another Way" Trebuie să existe o altă cale 07 75
11 Bulgaria Bulgaria engleză Krasimir Avramov "Illusion" Iluzia 16 7
12 Islanda Islanda engleză Yohanna "Is It True?" E adevărat? 01 174
13 Republica Macedonia Republica Macedonia macedoneană Next Time "Neshto Shto Ke Ostane"
(Нешто што ќе остане)
Ceva ce va rămâne 10 45
14 România Romaânia engleză Elena Gheorghe "The Balkan Girls" Fetele din Balcani 09 67
15 Finlanda Finlanda engleză Waldo's People "Lose Control" Pierd controlul 12 42
16 Portugalia Portugalia portugheză Flor-de-Lis "Todas as ruas do amor" Toate cărările iubirii 08 70
17 Malta Malta engleză Chiara Siracusa "What If We" Ce ar fi, dacă noi 06 86
18 Bosnia și Herțegovina Bosnia sși Hertțegovina bosniacă Regina "Bistra voda" Apă limpede 03 125

Semifinala 2[modificare | modificare sursă]

 • Cea de-a doua semifinală a avut loc în Moscova pe 14 mai 2009.
 • Franța și Rusia au votat în această semifinală. Se decisese ca și Spania să voteze în această semifinală, dar, din cauza organizării defectuoase a grilei de programe, semifinala a fost difuzată cu întârziere, iar telespectatorii spanioli nu au avut ocazia de a vota, deci a fost folosit votul juriului spaniol.
 • Culoarea muștar indică țara desemnată de către juriu ca finalistă.
Nr. de
intrare
Țară Limbă Artist Cântec Traducere în română Loc
Puncte
01 Croația Croatția croată Igor Cukrov și Andrea Šušnjara "Lijepa Tena" Frumoasa Tena 13 33
02 Irlanda Irlanda engleză Sinéad Mulvey și Black Daisy "Et Cetera" 11 52
03 Letonia Letonia rusă Intars Busulis "Probka" (Пробка) Ambuteiaj 19 7
04 Serbia Serbia sârbă Marko Kon și Milan Nikolić "Cipela" (Ципела) Pantoful 10 60
05 Polonia Polonia engleză Lidia Kopania "I Don't Wanna Leave" Nu vreau să plec 12 43
06 Norvegia Norvegia engleză Alexander Rybak "Fairytale" Basmul 01 201
07 Cipru Cipru engleză Christina Metaxa "Firefly" Licuriciul 14 32
08 Slovacia Slovacia slovacă Kamil Mikulčík și Nela Pocisková "Leť tmou" Să zburăm prin întuneric 18 8
09 Danemarca Danemarca engleză Niels Brinck "Believe Again" Să cred din nou 08 69
10 Slovenia Slovenia engleză, slovenă Quartissimo și Martina Majerle "Love Symphony" Simfonia dragostei 16 14
11 Ungaria Ungaria engleză Zoli Ádok "Dance with Me" Dansează cu mine 15 16
12 Azerbaidjan Azerbaidjan engleză Aysel Teymurzadə și Arash Labaf "Always" Mereu 02 180
13 Grecia Grecia engleză Sakis Rouvas "This Is Our Night" Aceasta este seara noastră 04 110
14 Lituania Lituania engleză, rusă Sasha Son "Love" Dragostea 09 66
15 Republica Moldova Republica Moldova engleză, română Nelly Ciobanu "Hora din Moldova" 05 106
16 Albania Albania engleză Kejsi Tola "Carry Me in Your Dreams" Poartă-mă în visele tale 07 73
17 Ucraina Ucraina engleză Svitlana Loboda "Be My Valentine! (Anti-Crisis Girl)" Fii iubitul meu! (Fata anti-criză) 06 80
18 Estonia Estonia estonă Urban Symphony "Rändajad" Călătorii 03 115
19 Țările de Jos TȚaările de Jos engleză De Toppers "Shine" Strălucește 17 11

Finala[modificare | modificare sursă]

Finaliștii au fost:

 • "Big Four" (Franța, Germania, Regatul Unit și Spania).
 • Țara gazdă, Rusia.
 • Cele 20 de țări calificate în urma semifinalelor.

Finala a avut loc în Moscova pe 16 mai 2010, la ora 19:00 (UTC) și a fost câștigată de Norvegia.

Nr. de
intrare
Țară Limbă Artist Cântec Traducere în română Loc
Puncte
01 Lituania Lituania engleză, rusă Sasha Son "Love" Dragostea 24 23
02 Israel Israel arabă, ebraică, engleză Noa și Mira Awad "There Must Be Another Way" Trebuie să existe o altă cale 16 53
03 Franța Frantța franceză Patricia Kaas "Et s'il fallait le faire" Și dacă trebuia s-o fac 08 107
04 Suedia Suedia engleză, franceză Malena Ernman "La voix" Vocea 21 33
05 Croația Croatția croată Igor Cukrov și Andrea Šušnjara "Lijepa Tena" Frumoasa Tena 18 45
06 Portugalia Portugalia portugheză Flor-de-Lis "Todas as ruas do amor" Toate cărările iubirii 15 57
07 Islanda Islanda engleză Yohanna "Is It True?" E adevărat? 02 218
08 Grecia Grecia engleză Sakis Rouvas "This Is Our Night" Aceasta este seara noastră 07 120
09 Armenia Armenia armeană, engleză Inga și Anush "Jan Jan" (Ջան Ջան) Draga mea 10 92
10 Rusia Rusia rusă, ucraineană Anastasia Prîhodko "Mamo" (Мамо) Mamă 11 91
11 Azerbaidjan Azerbaidjan engleză Aysel Teymurzadə și Arash Labaf "Always" Mereu 03 207
12 Bosnia și Herțegovina Bosnia sși Hertțegovina bosniacă Regina "Bistra voda" Apă limpede 09 106
13 Republica Moldova Republica Moldova engleză, română Nelly Ciobanu "Hora din Moldova" 14 69
14 Malta Malta engleză Chiara Siracusa "What If We" Ce ar fi dacă noi 22 31
15 Estonia Estonia estonă Urban Symphony "Rändajad" Călătorii 06 129
16 Danemarca Danemarca engleză Niels Brinck "Believe Again" Să cred din nou 13 74
17 Germania Germania engleză Alex Swings Oscar Sings! "Miss Kiss Kiss Bang" Domnișoara Pup Pup Bang 20 35
18 Turcia Turcia engleză, turcă Hadise "Düm Tek Tek" [A] 04 177
19 Albania Albania engleză Kejsi Tola "Carry Me in Your Dreams" Poartă-mă în visele tale 17 48
20 Norvegia Norvegia engleză Alexander Rybak "Fairytale" Basmul 01 387
21 Ucraina Ucraina engleză Svitlana Loboda "Be My Valentine! (Anti-Crisis Girl)" Fii iubitul meu! (Fata anti-criză) 12 76
22 România Romaânia engleză Elena Gheorghe "The Balkan Girls" Fetele din Balcani 19 40
23 Regatul Unit Regatul Unit engleză Jade Ewen "It's My Time" E vremea mea 05 173
24 Finlanda Finlanda engleză Waldo's People "Lose Control" Pierd controlul 25 22
25 Spania Spania engleză, spaniolă Soraya Arnelas "La noche es para mí" Noaptea e pentru mine 23 23

Votarea în finală[modificare | modificare sursă]

Țările și-au anunțat voturile în ordinea următoare:

Tabele[modificare | modificare sursă]

Au existat unele probleme în numărarea celor 84 de seturi de voturi în cele două semifinale și în finală.

Semifinala 1[modificare | modificare sursă]

 • Nu s-au constatat probleme în prima semifinală.
Concurenți Rezultatele televotului
Muntenegru 44 0 0 3 0 5 1 2 5 1 0 0 8 0 0 1 6 10 2 0
Cehia 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Belgia 1 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Belarus 25 2 1 0 1 4 0 0 0 4 1 1 6 0 4 0 1 0 0 0
Suedia 105 0 6 4 7 8 7 4 4 7 0 10 3 4 10 8 8 4 4 7
Armenia 99 4 12 10 10 5 0 1 10 10 8 2 2 8 1 0 0 1 10 5
Andorra 8 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 4 3 0 0 0
Elveția 15 0 0 0 2 2 0 2 0 0 0 0 0 0 5 2 0 2 0 0
Turcia 172 8 5 12 6 7 10 5 12 6 12 7 12 12 7 5 10 12 12 12
Israel 75 5 4 3 4 6 7 8 5 3 4 6 1 3 6 0 4 0 5 1
Bulgaria 7 0 0 0 0 0 0 0 0 2 0 0 5 0 0 0 0 0 0 0
Islanda 174 7 10 7 12 12 12 10 7 8 12 6 4 10 12 12 12 7 6 8
Rep. Macedonia 45 10 3 0 0 0 0 0 6 6 0 10 0 2 0 0 0 8 0 0
România 67 6 0 2 1 0 2 4 0 7 8 5 4 7 0 10 2 6 1 2
Finlanda 42 3 0 1 0 10 0 3 0 0 0 0 12 0 1 3 5 0 0 4
Portugalia 70 0 2 6 0 3 0 12 10 0 2 2 8 0 7 2 0 3 7 6
Malta 86 1 7 8 8 4 3 6 3 0 5 3 5 0 6 3 6 5 3 10
Bosnia și Herțegovina 125 12 8 5 5 8 6 0 8 12 3 7 3 10 5 8 7 7 8 3

Semifinala 2[modificare | modificare sursă]

 • În cea de-a doua semifinală, întârzierile Albaniei și Spaniei în difuzarea evenimentului au făcut ca rezultatele acestor țări să fie decise de juriile de rezervă.
Procedura de votare folosită:
Portocaliu: Televot.
Albastru: Juriu.
Rezultatele televotului
Concurenți Croația 33 0 0 12 0 0 2 0 0 10 1 0 0 0 3 1 1 0 0 0 3 0
Irlanda 52 1 5 3 3 4 0 0 10 2 0 0 0 7 2 7 0 4 3 1 0 0
Letonia 7 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 6 0 0 0 1 0 0 0 0
Serbia 60 12 0 0 0 2 4 0 0 12 2 0 5 0 0 0 0 0 6 12 0 5
Polonia 43 0 10 0 0 3 0 3 3 0 0 1 1 3 1 6 6 0 2 4 0 0
Norvegia 201 8 8 10 8 10 8 10 12 8 10 12 8 12 10 8 10 12 12 3 10 12
Cipru 32 0 2 1 2 0 0 1 7 0 0 0 12 1 0 0 0 6 0 0 0 0
Slovacia 8 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 2 0 0 0 1 0
Danemarca 69 2 7 3 0 1 12 3 0 5 3 2 2 5 0 5 0 8 7 0 0 4
Slovenia 14 7 0 0 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 0 0 0 0 0 0
Ungaria 16 0 0 0 0 0 0 0 2 0 0 8 0 0 0 3 0 0 0 0 0 3
Azerbaidjan 180 6 6 8 6 12 6 10 12 8 6 12 7 10 12 0 12 10 8 10 12 7
Grecia 110 3 0 4 10 2 1 12 5 2 4 6 4 4 6 12 4 5 10 6 4 6
Lituania 66 0 12 7 0 4 7 1 0 5 0 0 6 0 4 0 5 7 0 2 5 1
Rep. Moldova 106 5 5 2 7 5 10 7 7 0 3 5 7 6 0 0 8 2 4 7 8 8
Albania 73 10 0 0 0 6 5 0 4 6 7 4 5 10 0 5 3 0 1 5 2 0
Ucraina 80 0 3 6 1 7 0 6 6 0 0 8 10 3 2 8 0 3 0 0 7 10
Estonia 115 4 4 12 4 8 8 5 8 4 1 7 3 4 8 7 0 7 5 8 6 2
Țările de Jos 11 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 10 0 0 0 0 0

Finala[modificare | modificare sursă]

 • În finală, votul prin SMS a fost singura metodă folosită pentru oferirea punctelor din partea Ungariei, fiindcă voturile telefonice nu au putut fi numărate, din cauza unei probleme tehnice.
 • Rezultatele Norvegiei au fost date doar de juriu, din cauza unei greșeli tehnice din partea rețelei locale de telefonie, iar televoturile și mesajele au devenit inutilizabile.
Procedura de votare folosită:
Portocaliu: Juriu și televot.
Verde: Juriu și SMS-uri.
Albastru: Doar juriu.
Rezultatele votului
Concurenți Lituania 23 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 2 1 0 0 0 0 0 0 4 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 7 7 0 0 0 0 0 0 0
Israel 53 0 10 0 0 0 0 0 0 0 0 8 0 0 5 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 4 4 8 0 7 1 0 0 0 0 0 0 0 5 0 0 0
Franța 107 6 5 0 0 0 6 6 6 10 0 6 0 0 0 2 3 0 2 1 3 0 1 4 3 1 0 1 7 3 7 0 0 3 5 3 0 0 0 7 0 6
Suedia 33 0 0 2 0 0 3 0 0 0 0 0 0 4 6 4 0 0 1 4 0 0 0 7 0 0 0 0 0 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Croația 45 0 0 0 0 0 1 2 0 0 5 12 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 8 0 0 0 0 0 0 4 0 0 5 0 0 0 6 0 0
Portugalia 57 0 0 7 0 0 7 0 0 0 0 1 0 0 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 8 0 7 6 0 6 10 0 0 0 0 0 0 0 2 0 0 0
Islanda 218 8 10 0 10 2 8 4 5 3 0 0 3 12 8 10 7 2 6 12 0 10 8 10 0 5 2 0 2 8 5 5 2 12 8 0 1 5 6 5 7 7
Grecia 120 0 0 0 2 7 0 0 10 4 0 5 0 7 0 0 6 0 12 0 0 8 5 0 1 2 0 5 5 0 2 12 0 0 0 6 0 12 0 4 4 1
Armenia 92 0 8 6 3 0 4 5 0 5 0 0 0 0 0 0 0 6 0 0 2 7 0 1 4 0 12 7 1 0 0 6 1 0 0 0 2 4 3 0 0 5
Rusia 91 7 7 0 0 0 0 0 0 12 6 0 6 0 10 0 5 4 0 0 8 0 0 0 0 0 8 0 8 0 0 0 0 0 6 0 3 1 0 0 0 0
Azerbaidjan 207 5 6 1 8 10 0 0 8 1 7 3 10 1 7 8 0 12 4 10 10 4 3 2 0 6 10 3 10 0 0 8 3 0 4 4 6 8 4 1 10 10
Bosnia și Herțegovina 106 0 0 0 5 12 0 2 0 0 0 2 0 0 0 0 2 8 5 0 0 0 0 6 0 12 0 0 0 0 4 4 10 0 0 12 0 0 8 10 0 4
Rep. Moldova 69 0 1 0 0 3 12 0 0 2 1 7 0 0 0 0 0 7 0 3 7 12 0 0 5 0 0 4 0 0 0 0 0 0 0 0 5 0 0 0 0 0
Malta 31 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 0 0 0 0 3 6 3 0 0 0 0 0 1 0 0 0 5 1 7 0 0 0 0 0 0
Estonia 129 10 0 0 7 6 0 10 5 0 8 4 0 7 0 5 1 0 0 0 4 1 0 12 0 0 0 0 4 0 0 0 0 6 10 0 8 3 12 0 6 0
Danemarca 74 2 0 5 0 0 0 4 0 0 0 0 0 5 6 0 0 0 0 8 5 2 0 0 0 0 0 0 0 5 0 0 0 4 3 1 7 6 0 8 3 0
Germania 35 0 0 3 0 0 1 0 0 0 0 0 2 0 0 0 7 1 3 6 0 0 7 0 0 0 0 2 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 2
Turcia 177 0 3 12 6 1 3 0 3 4 0 12 7 0 5 0 6 10 10 7 0 6 12 5 2 3 1 12 0 0 12 10 12 0 0 0 0 0 0 0 5 8
Albania 48 0 0 0 1 5 0 0 7 0 0 0 0 0 0 1 0 0 10 0 0 0 0 0 0 7 0 0 0 0 6 0 7 0 0 0 0 0 0 2 2 0
Norvegia 387 12 12 8 12 8 5 12 10 8 12 8 10 8 8 12 12 12 3 7 12 5 10 8 12 10 3 10 12 10 8 2 8 8 12 10 12 10 10 12 12 12
Ucraina 76 4 2 0 0 0 6 0 0 3 2 10 0 4 2 0 0 0 0 0 5 0 2 0 6 0 5 0 6 0 0 0 0 0 0 0 10 0 1 0 8 0
România 40 0 0 0 0 0 2 0 0 0 0 3 0 12 0 0 0 0 5 0 0 0 0 0 7 0 0 0 0 0 0 0 5 2 0 2 0 2 0 0 0 0
Regatul Unit 173 3 4 4 0 4 10 0 12 7 6 0 4 1 10 0 3 8 0 8 2 6 0 0 10 0 6 0 3 4 0 7 6 10 2 8 4 7 7 3 1 3
Finlanda 22 0 0 0 4 0 0 8 0 0 0 0 0 0 3 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Spania 23 0 0 0 0 0 7 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 12 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Tabelul este ordonat după intrarea în finală, apoi în semifinală a țărilor.

12 puncte în finală[modificare | modificare sursă]

Nr. Către De la
16 Norvegia Belarus, Danemarca, Estonia, Germania, Islanda, Israel, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos, Ucraina, Ungaria
6 Turcia Azerbaidjan, Belgia, Elveția, Franța, Regatul Unit, Republica Macedonia
3 Bosnia și Herțegovina Croația, Muntenegru, Serbia
Grecia Albania, Bulgaria, Cipru
Islanda Irlanda, Malta, Norvegia
2 Estonia Finlanda, Slovacia
Republica Moldova Portugalia, România
1 Armenia Cehia
Azerbaidjan Turcia
Croația Bosnia și Herțegovina
România Republica Moldova
Rusia Armenia
Regatul Unit Grecia
Spania Andorra

Artiști care au revenit în concurs[modificare | modificare sursă]

Artist(ă) Țară Ani precedenți
Chiara Malta 1998, 2005
Sakis Rouvas Grecia 2004

Difuzare[modificare | modificare sursă]

Australia
Chiar dacă Australia nu are permisiunea de a participa, concursul a fost difuzat pe postul SBS, ca în anii precedenți. Prima semifinală a fost difuzată pe 15 mai 2009, a doua, pe 16 mai, iar finala, pe 17 mai, toate la orele 19:30 (09:30 UTC). În 2009, în loc să difuzeze comentariul Regatului Unit, televiziunea SBS a avut comentatori proprii: Julia Zemiro și Sam Pang. În ultimii ani, concursul Eurovision a fost una dintre emisiunile cele mai urmărite de pe SBS. 276 000 de oameni au urmărit prima semifinală, 414 000, pe a doua, iar finala a fost urmărită de 482 000 de telespectatori.
SBS a difuzat, de asemenea, edițiile din 2008 ale Concursului Eurovision Junior (13 mai 2009) și Concursului de dans Eurovision (6 mai 2009). SBS a difuzat și emisiunile Eurovision Countdown de pe 13, 14 și 15 mai, înainte de semifinale și finală.
Austria Austria
ORF a confirmat că, în ciuda faptului că nu are o melodie participantă la concurs, va continua să difuzeze concursul. Ambele semifinale au fost difuzate de ORF cu întârziere, după miezul nopții, în ora locală. O emisiune de prezentare a cântecelor a putut fi vizionată în noaptea finalei, înaintea votării transmise în direct. Întreaga finală Eurovision a fost transmisă mai târziu în acea noapte. Comentatorul austriac a fost Benny Hörtnag.
Noua Zeelandă
Chiar dacă Noua Zeelandă nu are permisiunea de a participa, finala concursului a fost transmisă pe canalul de satelit al Triangle TV, Stratos, pe 17 mai 2009. Postul a difuzat și o combinație a celor două semifinale din 2008 pe 3 mai 2009, iar finala, pe 10 mai. Finala din 2009 a fost difuzată la 10 ore după ce se terminase în Moscova.
La nivelul planetei: O transmisiune în direct a fost disponibilă pe tot cuprinsul Terrei prin satelit, datorită unor canale de televiziune ca HRT Sat (Croația), MKTV Sat (Republica Macedonia), TVR Internațional (România) și RTS Sat (Serbia). De asemenea, site-ul oficial Eurovision a oferit o transmisiune în direct fără comentariu, prin plug-in-ul Octoshape.

Controverse[modificare | modificare sursă]

Concursul din 2009 a trecut prin câteva controverse și incidente neplăcute în perioada în caze a avut loc, cele mai importante fiind interpretarea melodiei Georgiei ca un atac la adresa primului-ministru al Rusiei, Vladimir Putin, conflictele dintre Armenia și Azerbaidjan din cauza includerii unui monument dintr-o regiune disputată de cele două țări în introducerea video pentru Armenia, întârzierea Spaniei în difuzarea unei semifinale și protestele comunității homosexuale din Rusia.

Armenia și Azerbaidjan[modificare | modificare sursă]

Armenia și Azerbaidjan au avut mai multe conflicte în cadrul concursului din 2009.

Au existat acuzații că, în timpul transmisiunii în direct la televiziunea azeră, İctimai TV, nu a fost afișat niciun număr de votare pentru cântecul Armeniei. Azerbaidjanul a negat aceste acuzații și a prezentat, ca dovadă, o înregistrare a interpretării Armeniei în care se afla numărul pentru televot. Totuși, o investigare ulterioară a EBU a dezvăluit că iTV a cenzurat numărul pentru Armenia și a distorsionat semnalul TV în timp ce Inga și Anush Arshakyans cântau pe scenă. EBU a amendat iTV cu o sumă confidențială și se spune că a amenințat canalul de televiziune cu excluderea din competiție timp de trei ani, dacă va mai încălca regulile concursului.

În august 2009, un număr de azeri care au votat pentru Armenia în acel an au fost interogați la Ministerul Apărării Naționale din Baku și acuzați de lipsă de patriotism și li s-a spus că reprezintă o amenințare a siguranței naționale. Acest incident a inițiat o altă investigare a EBU, din care a rezultat o schimbare a regulamentului concursului. Astfel, televiziunile participante vor răspunde pentru orice divulgare de informații care ar putea identifica votanții.

Întârzierea transmisiunii în Spania[modificare | modificare sursă]

Din cauza obligațiilor sale de a difuza Campionatul de Tenis de la Madrid, televiziunea spaniolă, TVE, a transmis a doua semifinală cu întârziere pe cel de-al doilea canal al său, TVE2, cu aproximativ 66 de minute după ce a început în Moscova, și a folosit un juriu de rezervă în loc de televot. Din cauza unui alt conflict de interese, Spania schimbase deja semifinala în care trebuia să voteze, iar delegațiile Andorrei și Portugaliei s-au plâns că s-ar fi bucurat de un avantaj din partea votului spaniol, fiindcă au culturi asemănătoare.

În ziua de după semifinală, ziarul El Mundo a precizat că este posibil ca întârzierea să fi avut loc intenționat, pentru a preveni o victorie a Spaniei, fiindcă RTVE nu ar fi fost în stare să găzduiască Eurovisionul dacă ar fi câștigat. Ziarul ABC a dat vina pe erorile tehnice.

După semifinale, EBU a anunțat că TVE va fi sancționată în contextul concursului din 2010, iar participarea Spaniei în Moscova nu va fi afectată. În finală, Spania nu a obținut multe voturi, terminând pe locul 23, la egalitate cu Lituania, amândouă fiind cu un punct înaintea Finlandei, care a terminat pe ultimul loc, cu 22 de puncte.

Georgia: We Don't Wanna Put In[modificare | modificare sursă]

După ce s-a hotărât participarea Georgiei în prima semifinală de pe 12 mai, s-a ținut o finală națională. Cântecul selectat, "We Don't Wanna Put In", a stârnit controverse, din cauza conotațiilor sale politice, care se refereau la primul-ministru rus, Vladimir Putin. EBU a respins cântecul, considerându-l o încălcare clară a regulilor concursului. Apoi, a cerut televiziunii georgiene, GPB, pe 10 martie 2009, să schimbe versurile cântecului sau să selecteze altul. GPB a refuzat schimbarea versurilor sau a cântecului, susținând că nu conține referințe politice și că respingerea se datorează presiunii politice din partea Rusiei. GPB a retras Georgia din concurs pe 11 martie. Pe 11 mai, interpreții cântecului, Stephane & 3G, au recunoscut conținutul politic al melodiei și că intenția lor era doar de a-l stânjeni pe Putin în Moscova.

Protestele comunității homosexuale[modificare | modificare sursă]

Activistul pentru drepturile homosexualilor din Rusia, Nikolai Alekseiev, a folosit prezența în această țară a concursului ca pe o platformă pentru promovarea atitudinii națiunii față de drepturile homosexualilor, contrazicându-l pe primarul Moscovei, Iuri Lujkov, care consideră homosexualitatea un lucru "satanic". Alekseiev a anunțat că ediția din 2009 a Moscow Pride, parada gay anuală a orașului, se va ține în ziua finalei Eurovision, pe 16 mai, cu o zi înainte de Ziua Internațională Împotriva Homofobiei. Parada a fost redenumită în Slavic Pride (Mândria slavă), pentru promovarea drepturilor și a culturii homosexualilor pe tot cuprinsul zonei slave a Europei. Parada nu a primit autorizație de la funcționarii din Moscova, pe motiv că ar distruge moralul societății, și s-a precizat că protestatarii vor fi tratați cu duritate și că se vor lua "măsuri dure" împotriva oricărei persoane care va participa la marș.

Întrunirea a fost întreruptă de poliția din Moscova, iar 20 de protestatari au fost arestați, inclusiv Nikolai Alekseiev și militantul pentru drepturile oamenilor, Peter Tatchell, care a exclamat că "asta demonstrează că rușii nu sunt liberi" în timp ce a fost înlăturat de poliție.

Reprezentanta Suediei, Malena Ernman, a susținut cauza, spunând că nu este homosexuală, dar ar fi mândră să spună că e gay pentru a-și susține fanii, precizând că s-a supărat că guvernul rus nu a permis "un tribut pentru iubire". Câștigătorul concursului, Alexander Rybak din Norvegia, și-a exprimat și el opinia într-un interviu în care a numit Concursul Muzical Eurovision în sine "cea mai mare paradă gay".

Note[modificare | modificare sursă]

 • A ^ "Düm Tek Tek" este interjecția pentru sunetul produs de o tobă; un echivalent în română ar fi "bum toc toc".
 • B ^ Norvegia ar fi trebuit să fie a 17-a țară care își anunță voturile, dar a votat a 42-a (ultima), din cauza unei erori tehnice, și s-au luat în considerare numai notele juriului.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Concursul Muzical Eurovision 2009 la Wikimedia Commons