Limba estonă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Estona (eesti keel /ˈeːsti ˈkeːl/ (Sunet ascultă) este limba oficială a Estoniei, vorbită nativ de aproximativ 1.1 millioane de persoane în Estonia și de câteva zeci de mii în comunitățile de imigranți. Limba estonă aparține ramurii balto-finice a familiei uralice.

O caracteristică deosebită care a atras mult interes din partea lingviștilor este prezența a trei grade de lungime fonemică: scurtă, lungă și foarte lungă, astfel încât /sɑdɑ/, /sɑˑdɑ/ și /sɑːdɑ/ sunt distincte. În realitate, distincția nu este doar în lungimea fonemică, și mecanismul fonologic de la bază este încă neclar.[citation needed]

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Limba estonă aparține ramurii balto-finice a limbilor uralice, împreună cu limba finlandeză, limba carelă și alte limbi apropiate. Limbile uralice nu aparțin limbilor indo-europene. Estona este înrudită distant cu limba maghiară și cu grupul de limbi Sami.

Limba estonă a fost influențată de limba suedeză, de limba germană (inițial germana medie de jos, care era lingua franca a ligii hanseatice și se vorbea în teritoriul Estoniei de o comunitate mare de germani baltici, mai târziu germana standard), și de limba rusă, deși nu este înrudită cu ele.

La fel ca limba finlandeză și limba maghiară, limba estonă este o limbă oarecum aglutinantă, dar, spre deosebire de ele, a pierdut armonia vocalică. Vocalele frontale se află exclusiv pe prima vocală (de obicei, vocala accentuată). Totuși, în textele mai vechi armonia vocalică mai poate fi observată. În plus, apocopa sunetelor de la sfârșitul cuvintelor este o caracteristică importantă și a contribuit la schimbarea de la o limbă aglutinantă la una fuzională.