Chefi la cuțite

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Chefi la Cuțite
Informații generale
Format4K, HD
Prezentator(i)Gina Pistol
JuriuChef Sorin Bontea
Chef Florin Dumitrescu
Chef Cătălin Scărlătescu
Țară de origineRomânia
Nr. de sezoane8
Difuzare
Canal originarAntena 1
Vizionat prima oară în7 martie 2016 (2016-03-07)
Difuzare originară2016
Legături externe
Website oficial

Chefi la Cuțite este un cooking show românesc, care a fost difuzat prima dată pe martie 2016, de către canalul de televiziune Antena 1. Emisiunea este moderată de către Gina Pistol. Juriul este format din Chef Sorin Bontea, Chef Florin Dumitrescu și Chef Cătălin Scărlătescu. În anul 2017, Chefi la Cuțite, a fost desemnat cel mai bun show de divertisment la Premiile Radar de Media.[1]

Format[modificare | modificare sursă]

Concursul Chefi la cuțite se desfășoară sub două etape. În prima etapă, concurenții ce ajung la casting-ul Chefi la cuțite participă mai întâi la proba audițiilor. Concurentul trebuie să pregătească un preparat urmărind o rețetă aleasă de acesta. Ingredientele necesare sunt asigurate de către emisiune, iar participantul poate opta să aducă anumite elemente ale rețetei singur, condiția fiind ca preparatul propriu-zis să fie pregătit în bucătăria emisiunii. Apoi cei trei chefi acordă voturi sub forma unor cuțite. Un concurent are nevoie de cel puțin două voturi pentru a trece în proba următoare, cea a bootcamp-ului. Concurenții care au ajuns în această etapă sunt supuși mai multor probe culinare pe diverse teme. La sfârșitul fiecărei probe o parte din concurenți sunt eliminați de către chefi. După etapa de bootcamp, dintr-un număr mic de concurenți rămași, fiecare chef își alcătuiește o echipă din șase concurenți.

În a doua etapă a concursului, echipele conduse de chefi participă la un număr de probe culinare. Fiecare echipă pregătește un preparat după o temă dată și într-un interval de timp, de obicei de 1-2 ore. Chefii au rol de a ghida și sfătui membrii echipelor lor, fără a participa la realizarea preparatului. Un juriu ales de emisiune degustă preparatele și acordă voturi sub forma unor farfurii. Echipa cu cele mai multe farfurii trece cu toți concurenții săi în următoarea probă culinară, iar celelalte două echipe participă la proba numită duel. Concurenții pregătesc fiecare câte un preparat, iar chefii acordă în urma degustării punctaje de la 1 la 5, fără a cunoaște concurentul din spatele preparatului. În urma notării, concurentul cu nota cea mai mică este eliminat. În cazul în care sunt mai mulți concurenți cu nota minimă, aceștia pot fi toți eliminați sau pot participa la încă un duel, după care chefii decid direct un concurent care trece mai departe.

După ce majoritatea concurenților este eliminată, începe etapa de semifinală, în care concurenții rămași pregătesc preparate fără ajutorul chefilor și sunt notați, asemănător cu duelurile. Trei semifinaliști sunt aleși să participe la finala concursului. Fiecare semifinalist își formează o echipă din foști concurenți ai sezonului care au fost eliminați din echipe. Finaliștii, cu ajutorul echipelor formate, pregătesc un meniu întreg, preparatele lor fiind notate din nou de un juriu ales de emisiune. În cele din urmă, se determină finalistul care câștigă trofeul și premiul de 30.000 euro.

În sezonul 6[2][3], s-au introdus în emisiune amuletele și cuțitele de aur. În prima etapă a emisiunii, când concurenții se află la proba audițiilor, chefii au câte un cuțit de aur pe care îl pot acorda odată unui participant pentru a-i asigura apartenența la echipa chefului respectiv. Tot în timpul probei audițiilor, chefii participă și ei la probe culinare, premiul acestora fiind amulete care acordă avantaje în a doua etapă a emisiunii, precum și posibilitatea degustării preparatului echipei cât acesta este pregătit, participarea pentru o durată scurtă la realizarea preparatului, blocarea celorlalte echipe de la realizarea preparatului pentru o perioadă de timp, sau înlocuirea unui concurent dintr-o echipă cu unul din altă echipă.

Sezoane[modificare | modificare sursă]

Sezonul 1[modificare | modificare sursă]

Primul sezon început pe 7 martie 2016 și s-a încheiat pe 7 iunie 2016. Crist Șerb, din echipa lui Chef Sorin Bontea, este câștigătorul primului sezon. Crist Șerb este câștigătorul marelui premiu în valoare de 30.000 de euro.

Sezonul 2[modificare | modificare sursă]

Al doilea sezon a debutat pe data de 5 septembrie 2016 și s-a încheiat pe 15 noiembrie 2016.

Cei care au jurizat finala au fost bucătari cunoscuți din România. Lupta s-a dat între Alex Bălan, din echipa condusă de chef Sorin Bontea, și Cristian Voicu, din echipa condusă de chef Florin Dumitrescu. Chef Cătălin Scărlătescu nu a avut niciun reprezentant.

Cristian Voicu, din echipa lui Dumitrescu, este câștigătorul celui de-al doilea sezon. Cristian Voicu a câștigat trofeul și marele premiu de 30.000 de euro[4]

Sezonul 3[modificare | modificare sursă]

Al treilea sezon a debutat pe data de 13 februarie 2017 și s-a încheiat pe 2 mai 2017.

Finaliștii celui de-al treilea sezon al show-ului au fost George Manole, din echipa condusă de chef Sorin Bontea, Ioan Popa Giovanni, din echipa condusă de chef Florin Dumitrescu, și Iulian Gianny Bănuță din echipa condusă de chef Cătălin Scărlătescu.

Gianny Bănuță este câștigătorul celui de-al treilea sezon ”Chefi la cuțite” din echipa lui Scărlătescu. Iulian Gianny Bănuță a câștigat trofeul și marele premiu de 30.000 de euro. [5]

Sezonul 4[modificare | modificare sursă]

Al patrulea sezon a debutat pe data de 11 septembrie 2017 și s-a încheiat pe 28 noiembrie 2017.

Finaliștii celui de-al patrulea sezon al show-ului au fost Andrei Cristian Olteanu, din echipa condusa de chef Sorin Bontea, Silvian Hârâială și Mihai Necula, ambii din echipa lui Florin Dumitrescu.

Andrei Cristian Olteanu este câștigătorul celui de-al patrulea sezon ”Chefi la cuțite” din echipa lui Bontea. Andrei Cristian Olteanu a câștigat trofeul și marele premiu de 30.000 de euro.

Sezonul 5[modificare | modificare sursă]

Al cincilea sezon a debutat pe data de 9 aprilie 2018 și s-a încheiat pe 26 iunie 2018.

Finaliștii celui de-al cincilea sezon al show-ului au fost Bogdan Vandici, din echipa condusă de chef Florin Dumitrescu, Cristina Pavel și Marlena Botezatu din echipa lui chef Sorin Bontea.

Bogdan Vandici este câștigătorul celui de-al cincilea sezon ”Chefi la cuțite”, din echipa lui Dumitrescu. Bogdan Vandici a câștigat trofeul și marele premiu de 30.000 de euro. [6]

Sezonul 6[modificare | modificare sursă]

Al șaselea sezon a debutat pe data de 29 octombrie 2018 și s-a încheiat pe 22 ianuarie 2019.

Finaliștii celui de-al șaselea sezon al show-ului au fost Maria Burlacu și Andrei Balazs, din echipa condusă de chef Cătălin Scărlătescu, Mihai Munteanu (Munti) din echipa lui chef Sorin Bontea. Chef Florin Dumitrescu nu a avut niciun reprezentant.

Mihai Munteanu (Munti) este câștigătorul celui de-al șaselea sezon ”Chefi la cuțite” din echipa lui Sorin Bontea. El a câștigat trofeul și marele premiu de 30.000 de euro. [7]

Sezonul 7[modificare | modificare sursă]

Finaliștii celui de-al șaptelea sezon au fost Alex Popa și Bobby Săvoiu, din echipa lui Bontea și Alex Comerzan, din echipa lui Scărlătescu.

Câștigătorul sezonului 7 a fost Alex Comerzan din echipa lui Chef Cătălin Scărlătescu. [8]

Sezonul 8[modificare | modificare sursă]

Al optulea sezon a debutat pe data de 7 septembrie 2020. [9]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Chefi la cuțite", desemnat cel mai bun show de divertisment la Premiile Radar de Media”. 
  2. ^ https://a1.ro/chefi-la-cutite/stiri/se-schimba-regulile-la-chefi-la-cutite-ce-trebuie-sa-faca-juratii-in-sezonul-sase-id809944.html
  3. ^ https://a1.ro/chefi-la-cutite/stiri/chefi-la-cutite-marea-premiera-apar-reguli-noi-in-cel-deal-saselea-sezon-al-showului-culinar-ce-putere-are-cutitul-de-aur-id813902.html
  4. ^ „S-a decis! Cristian Florin Voicu este marele câștigător „Chefi la cuțite"!”. 
  5. ^ „Gianny Bănuţă a câştigat "Chefi la cuţite". 
  6. ^ „Bogdan Vandici și-a adjudecat trofeul! Antena 1, lider incontestabil de audiență cu finala „Chefi la cuțite". 
  7. ^ „Mihai Munteanu este marele câștigător al sezonului șase. Sorin Bontea, cel mai fericit mentor”. 
  8. ^ „Alexandru Comerzan a câștigat sezonul 7 al emisiunii Chefi la cuțite!”. 
  9. ^ „Sezonul 8 „Chefi la cuțite" vine cu mai multe porții de show, în fiecare săptămână!”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]