X Factor (România)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru sezonul curent, vedeți X Factor (sezonul 9).
X Factor
Informații generale
FormatTalent show
Creator(i)Simon Cowell
Prezentator(i)
JuriuÎn prezent
Foști
Țară de origineRomânia România
Nr. de sezoaneModificați la Wikidata
Nr. de episoade74  Modificați la Wikidata
Producție
Companie(i) de producțieFremantleMedia
SYCOtv
DistribuitorFremantleMedia Enterprises
Perioadă de difuzare60 - 140 de minute
(inclusiv pauzele de publicitate)
Difuzare
Canal originarAntena 1
Format imagine576i (PAL)
1080i50 (HD)
Difuzare originară17 septembrie 2011 – prezent
Seriale similareeXtra Factor
franciza X Factor

X Factor este o competiție românească televizată care își propune să găsească noi talente muzicale vocale. Emisiunea face parte din franciza internațională The X Factor, al cărei format a fost creat în 2004 de Simon Cowell. Concurenții sunt selectați pe baza unor audiții cu public. Primul sezon al show-ului a început pe 17 septembrie 2011 și s-a terminat pe 1 ianuarie 2012, fiind câștigat de Andrei Leonte. Cel de-al doilea l-a avut câștigator pe Tudor Turcu și a debutat pe 23 septembrie 2012. Concursul este produs de FremantleMedia și SYCOtv și are ca sponsori oficiali Orange România, Tymbark România și Wrigley România. „Factorul X” menționat în titlu se referă la o trăsătură indefinibilă care atrage calitatea de star. Emisiunea este difuzată de televiziunea Antena 1. Cel de al treilea sezon l-a avut castigator pe Florin Ristei, cel de-al patrulea sezon a avut-o drept câștigătoare pe Adina Răducan, cel de-al cincilea sezon a fost câștigat de Florin Răduță, Olga Verbițchi cel de-al șaselea sezon, Jeremy Ragsdale al șaptelea, iar Bella Santiago sezonul numărul opt.

Audițiile au loc în diferite orașe mari ale României, în săli cu public. Concurenții care au succes în audiții continuă să concureze în faza „taberei de pregătire” (denumită și „bootcamp”), apoi în faza „vizitelor la casele juraților” („judges' home visit”). Prin aceste etape, juriul triază calitativ concurenții astfel încât să existe câte patru în fiecare dintre cel trei categorii: „16-24 ani”, „Peste 25 de ani” și „Grupuri”. Astfel, concurenții rămași trec în etapa galelor transmise în direct, în care publicul își votează preferații prin apeluri telefonice și mesaje scrise. Câștigătorul primește 200.000 de euro și un contract cu o casă de discuri.

În 2019, Antena 1 nu a mai reînnoit emisiunea X Factor pentru un nou sezon[1], dar anul 2020 a însemnat revenirea emisiunii, sezonul nouă așteptând să își înceapă difuzarea în data de 11 septembrie 2020.[2]

Format[modificare | modificare sursă]

Emisiunea "X Factor" a fost creată pentru a descoperi oameni, anonimi pentru noi, talentați în domeniul muzicii. Însă, ca să reușești să ajungi în galele live, și în Marea Finală, nu ai nevoie doar de calități vocale, ci și de atitudine, prezența scenică, stofa de artist. Pe scurt, trebuie să fii un artist complet.

Competiția se desfășoară în 5 etape:

  1. Audiții la producători
  2. Audiții în fața juriului
  3. Tabăra de pregătire (Stiuta și ca Bootcamp)
  4. Vizite la casele juraților
  5. Galele live

Din sezonul 5 s-a sărit peste etapa vizitelor la casele juraților. Nu s-a mai continuat din sezonul 6,deoarece Carla's Dreams face din juriu,iar nu ar prefera ca identitatea lui sa-i fie aflată.

Audiții[modificare | modificare sursă]

O primă rundă de audiții se desfășoară cu luni înainte de difuzarea emisiunii, în fața producătorilor, care selectează concurenții care urmează să apară în fața juriului. Versiunea televizată prezintă eronat procesul de alegere a concurenților prin faptul că se presupune că oricine poate participa în calitate de concurent la audițiile juriului și că nu există etapa audițiilor producătorilor.

Audițiile în fața juriului au loc în săli cu public. Dacă jurații sunt impresionați de prestația concurenților, oferă răspunsul „da” („nu” în caz contrar). Începând cu sezonul 5, doar concurenții care primesc 3 răspunsuri de DA vor trece în etapa următoare. Urmează o selecție a audițiilor în fața juriului — de obicei, cele mai bune, cele mai slabe și cele mai bizare — este difuzată în primele săptămâni.

Tabăra de pregătire[modificare | modificare sursă]

Concurenții selectați la audiții sunt triați printr-o serie de interpretări muzicale în „tabăra de pregătire” (Boot-Camp) și la „casele juraților”, până când un număr redus de competitori ajung în etapa finalelor transmise în direct. În timpul acestor etape, producătorii alocă fiecărui jurat o categorie de care să se ocupe. La final, fiecare mentor are 4 concurenți.* Cei 12** finaliști sunt cazați în aceeași clădire pe durata participării lor la concurs. În „Casa X Factor”, aflată în București, stă și echipa de producție. Unele filmări din casă sunt difuzate și în timpul galelor televizate.

** Sezonul 2 reprezintă o excepție de la această regulă, luându-se pe moment decizia de a schimba numărul de concurenți de la 4 la 5.
** 15 în sezonul 2.

Galele live[modificare | modificare sursă]

Galele constau, în sezonul 1, în câte două emisiuni live. Prima, difuzată sâmbăta, conținea prestațiile concurenților, iar a doua, difuzată duminica, dezvăluia rezultatele votului public, culminând cu eliminarea unui concurent. În sezonul 2, cele două emisiuni au fost combinate în una singură. Începând cu sezonul 3, s-a produs o schimbare de regulament făcuta de producătorul emisiunii, Simon Cowell, în care concurenții dintr-o categorie (de exemplu: categoria Deliei) vor fi votați, iar ultimii doi aflați în clasament sunt la duel. Numai mentorul are dreptul de a decide cu cine merge mai departe în competiție, iar ceilalți doi jurați pot doar să-l sfătuiască pe cel în cauză (de exemplu: Delia). În fiecare seară nu va pleca unul, ci trei concurenți și în sezonul 5 au fost 2 gale live, dintre care una este semifinala și după urmând finală.

Prestații[modificare | modificare sursă]

Fiecare concurent interpretează un cântec în fața publicului și a juriului, de obicei cântând acompaniat de un negativ și de dansatori. Atunci când numărul de concurenți este redus, aceștia trebuie să interpreteze câte două piese. Juriul face comentarii legate de prestația fiecărui concurent. În fiecare săptămână există o anumită temă pe care mentorii și concurenții trebuie să o respecte în alegerea pieselor. Liniile de votare sunt deschise la semnalul dat de prezentatori. Publicul își poate alege, astfel, favoriții.

Rezultate[modificare | modificare sursă]

În segmentul rezultatelor, concurenții rămași în competiție cântă o piesă de grup și sunt invitați și cântăreți celebri pentru a cânta pe scena X Factor, după care liniile de votare sunt închise.

  • Sezonul 1: Cei doi concurenți care obțin cel mai mic număr de voturi intră la proba „duelului”. Aceștia interpretează, separat, câte o melodie. Juriul decide democratic cine rămâne în concurs, până în momentul în care rămân trei concurenți.
  • Sezonul 2: Ultimul concurent în preferințele publicului părăsește concursul. Penultimul și antepenultimul intră la proba „duelului”. Aceștia interpretează, separat, câte o melodie. Juriul decide democratic cine rămâne în concurs, până în momentul în care rămân trei concurenți.
  • Sezonul 3: Publicul decide clasamentul fiecarei categorii, si au doar 10-15 minute pentru a vota. Concurentii din ultimele doua locuri, din categoria lor, sunt supusi duelului si vor canta cate o piesa seperat, preparata special pentru duel. Numai mentorul are dreptul de a alege cu cine va merge mai departe in competitie, iar ceilalti doi jurati pot doar sa-i dea sfaturi.

Finala[modificare | modificare sursă]

În primele două finale s-au întrecut ultimii trei concurenți rămași în competiție. Începând cu sezonul 3, din ultimii șase concurenți din semifinală doi vor fi eliminați, cei patru trecând în faza următoare. Aici, după ce artiștii cântă câte două melodii, publicul poate vota. Primii doi din clasament urmează să facă parte din Marele Duel, în urma căruia este decis câștigătorul concursului. Câștigătorul este cel care obține cele mai multe voturi de la telespectatori. Acesta primește premiul în valoare de 200.000 de euro, oferit de Orange. Emisiunea este difuzată într-o singură seară și cuprinde și prestațiile, și rezultatele.

eXtra Factor[modificare | modificare sursă]

În data de 10 iulie 2020, Antena 1 a anunțat lansarea unei emisiuni online din culisele show-ului X Factor numită chiar eXtra Factor. Emisiunea o va avea ca prezentatoare pe actrița Ilona Brezoianu, cunoscută pentru rolul secretarei Flori din serialul de comedie Mangalița și va putea fi urmărit săptămânal pe AntenaPlay.[3]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Până în prezent, au fost difuzate cinci sezoane. În Sezonul 3 au intervenit niște modificări ale categoriilor. Iată care sunt ele:

     Concurent în categoria "14-20 de ani"
     Concurent în categoria "Peste 20 de ani"
     Concurent în categoria "Grupuri"

Cum erau categoriile în sezoanele 1 și 2:

     Concurent în categoria "16-25 ani"
     Concurent în categoria "Peste 25 de ani"
     Concurent în categoria "Grupuri"

Sezon Debut Finală Câștigător Locul al doilea Locul al treilea Locul al patrulea* Juriu
1 17 septembrie 2011 1 ianuarie 2012 Andrei Leonte Alin Văduva Iulian Vasile T&L** Mihai Morar
Paula Seling
Adrian Sînă
2 23 septembrie 2012 23 decembrie 2012 Tudor Turcu Ioana Anuța Natalia Selegean Red** Dan Bittman
Cheloo
Delia Matache
3 22 septembrie 2013 22 decembrie 2013 Florin Ristei Alex Mațaev Mădălina Lefter Bogdan Bratiș Dan Bittman
Cheloo
Delia Matache
4 19 septembrie 2014 26 decembrie 2014 Adina Răducan Alexandra Crișan 69 Alessio Paddeu Ștefan Bănică Jr.
Horia Brenciu
Delia Matache
5 17 septembrie 2015 27 decembrie 2015 Florin Răduță Xenia Chitoroagă B-52 Bravissimo Ștefan Bănică Jr.
Horia Brenciu
Delia Matache
6 9 septembrie 2016 23 decembrie 2016 Olga Verbitchi Raul Eregep Alex Mladin Marcel Roșca Ștefan Bănică Jr.
Horia Brenciu
Carla's Dreams
Delia Matache
7 10 septembrie 2017 22 decembrie 2017 Jeremy Ragsdsle Ad Libitum Francesca Nicolescu Teodora Sava Ștefan Bănică Jr.
Horia Brenciu
Carla's Dreams
Delia Matache
8 26 august 2018 23 decembrie 2018 Bella Santiago Ioana Bulgaru Cristian Moldovan Doinița Ioniță Ștefan Bănică Jr.
Horia Brenciu
Carla's Dreams
Delia Matache
9 11 septembrie 2020 decembrie 2020 TBA Ștefan Bănică, Jr.

Loredana Groza

Delia Matache

Florin Ristei

  • Locul al patrulea este inclus din sezonul 3.

Numele câștigătorului și mentorului care l-a îndrumat sunt scrise cu litere îngroșate. Prezentatori: Răzvan Simion, Dani Oțil. Sponsori: Orange, Ferrero, Coca-Cola (în primul sezon), Orange, Tymbark, Wrigley (în al doilea sezon).

  • T&L și Red nu au ajuns în finala, însă au fost ultimii eliminați înainte de finală, iar din sezonul 3 locul al patrulea a fost adăugat în finală.

Juriu[modificare | modificare sursă]

Judge Seasons
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Mihai Morar
Paula Seling
Adrian Sînă
Cheloo
Dan Bittman
Delia Matache
Horia Brenciu
Ștefan Bănică Jr.
Carla's Dreams
Loredana Groza
Florin Ristei

Legend

     Jurat al emisiunii
     Câștigător al emisiunii

Mihai Morar (Sezonul 1)[modificare | modificare sursă]

Mihai Morar este un prezentator TV și un DJ de radio român cu peste 10 ani de experiență în domeniu, începându-și cariera la vârsta de 17 ani. Este unul dintre cei mai apreciați DJ de radio din România, lucrând în prezent la postul cu acoperire la nivel național Radio ZU. „Când voi găsi acea voce care să fie difuzată pe toate posturile de radio, iar și iar, veți înțelege cu adevărat ce înseamnă factorul X”, a spus Mihai Morar.

Paula Seling (Sezonul 1)[modificare | modificare sursă]

Cântăreața româncă Paula Seling a studiat de mică pianul și s-a afirmat rapid pe piața muzicală românească. În 2001, a fost declarată „Cea mai bună voce feminină” la Premiile Industriei Muzicale Românești și „Cea mai bună artistă într-un videoclip” la MTV Music Video Awards România. În 2002, a câștigat trofeul competiției „Cerbul de Aur”. După o serie de încercări nereușite de-a lungul anilor, Seling a câștigat Selecția Națională Eurovision împreună cu Ovidiu Cernăuțeanu și a reprezentat România la Concursul Muzical Eurovision 2010 cu piesa Playing with Fire, clasându-se pe locul al treilea într-o finală cu 25 de țări participante. Acceasta a fost succedată de o a doua participare la Eurovision 2014 cu piesa Miracle, clasându-se de această dată doar pe locul 12.

Adrian Sînă (Sezonul 1)[modificare | modificare sursă]

Adrian Sînă este un cântăreț român, care și-a început cariera la vârsta de 16 ani. Din pasiune, muzica i-a adus o carieră de succes, piesele sale fiind cunoscute în România și în străinătate. A devenit celebru, fiind un component al formației Akcent. Primul album al acesteia, În culori (2002), a primit un disc de aur și unul de platină. „Dacă nu voi fi eu cel care găsește factorul X, consider că nu-mi voi fi îndeplinit cu succes misiunea”, a spus Adrian Sînă înaintea începerii primului sezon.

Dan Bittman (Sezoanele 2-3)[modificare | modificare sursă]

Dan Bittman este una dintre cele mai longevive și mai apreciate figuri ale muzicii românești. Este liderul formației de pop și pop-rock Holograf, alături de care a lansat pe piață 13 albume până în momentul în care s-a alăturat juriului X Factor. A reprezentat România cu piesa „Dincolo de nori” în cadrul Concursului Muzical Eurovision 1994, unde a acumulat 14 puncte, ocupând la final locul 21. Începând din 2001, este și prezentator TV.

Cheloo (Sezoanele 2-3)[modificare | modificare sursă]

Cheloo este un cântăreț de hip hop începând din 1994, lansând trei albume solo până în momentul în care s-a alăturat juriului X Factor, și fondatorul trupei Paraziții, alături de care a lansat 15 albume. Înainte de aceasta, a lucrat ca inginer de sunet. Critic al falselor valori morale și al formelor fară fond, stilul inconfundabil și controversat al lui Cheloo se remarcă prin puternicele mesaje sociale prin faptul că spune deschis ceea ce gândește.

Delia Matache (Din sezonul 2)[modificare | modificare sursă]

Delia este o cântăreață de muzică pop, dance și un nume important al lumii artistice românești. Ea a studiat flautul și pianul. A activat în formația N&D între anii 1999 și 2003, lansând 5 albume, după care și-a început cariera solo, lansând 4 albume până în momentul în care s-a alăturat juriului X Factor.

Ștefan Bănică Jr. (Din sezonul 4)[modificare | modificare sursă]

Ștefan Bănică Jr. este un cântăreț de muzică ușoară, rock, prezentator, moderator, personalitate remarcabilă TV, actor de film și teatru român. Este fiul celebrului actor Ștefan Bănică și al jurnalistei Sanda Vlad-Liteanu. A devenit faimos, având rolul principal în filmul Liceenii. Începând cu sezonul al patrulea face parte din juriul X Factor.

Horia Brenciu (Sezoanele 4-8)[modificare | modificare sursă]

Horia Brenciu și-a făcut debutul la numai 18 ani, în anul 1990, în trupa Apropo, pe vremea respectivă cântând la pian, și abia mai târziu remarcându-se vocal. Prima sa apariție televizată a avut loc în vara anului 1993, în producția TVR Concurs de seducție, realizată pe litoral, la Costinești. Concurând cu alți doi tineri, Brenciu a câștigat întâietarea pentru favorurile Marinei Scupra. El a mai fost jurat la Vocea României până în sezonul 3, moment în care s-a alăturat juriului X Factor, rămânând din sezonul 4 până în sezonul 8, până când s-a întors în sezonul 9 la Vocea României.

Carla's Dreams (Sezoanele 6-8)[modificare | modificare sursă]

Carla's Dreams este o formație muzicală din Republica Moldova. Trupa este un grup anonim de vocaliști și compozitori care interpretează melodii în limbile română, rusă și engleză. Înființată în orașul Chișinău, Carla's Dreams combină mai multe stiluri muzicale printre care, cele mai recunoscute sunt hip hop, jazz, rock și pop.

Loredana Groza (Din sezonul 9)[modificare | modificare sursă]

Loredana Groza este o cântăreață de muzică ușoară din România, actriță, compozitoare, prezentatoare TV, autoare, dansatoare. Și-a început cariera la Onești. Albumul său de debut Bună seara, iubito, a fost lansat în 1988, piesa cu același nume fiind una din cele mai cunoscute piese ale ei. În 2002, inspirată de succesul albumului Agurida, Loredana decide să reinterpreteze melodii din perioada interbelică, care fac parte din albumul live Zaraza–vânzătoarea de plăceri lansat în decembrie 2002.

Florin Ristei (Din sezonul 9)[modificare | modificare sursă]

Florin Ristei este un cântăreț și prezentator de televiziune român. Piesa sa de debut se numește „Dana”, cu care a intrat în topurile muzicale. Este câștigătorul concursului de talente X Factor sezonul 3 (în 2013). Alături de Diana Munteanu, a prezentat emisiunea Prietenii de la 11, difuzată pe Antena 1.

Prezentatorii și alți componenți ai personalului[modificare | modificare sursă]

Prezentatorii emisiunii sunt Răzvan Simion și Dani Oțil, cunoscuți pentru matinalul prezentat de ei la Național TV și, mai târziu, la Antena 1, Neatza cu Răzvan și Dani.[4] Coregraful emisiunii în sezonul 1 a fost Tonkins Anderson, fiind înlocuit în sezonul 2 cu Daniela Luca. Crina Mardare a îndeplinit în sezonul 1 rolul de antrenor vocal, alăturându-i-se în sezonul 2 Raluca Leoacă și Mihaela Cernea.

Categorii[modificare | modificare sursă]

În fiecare sezon, fiecărui jurat i se alocă o categorie pentru care să fie mentor. Tabelul indică felul în care au fost împărțite categoriile și concurenții aleși de mentori pentru galele live.

Legendă:      – Câștigătorul și categoria lui. Învingătorul este scris îngroșat; concurenții eliminați sunt scriși cu litere reduse ca mărime.

Sezon Adrian Sînă Paula Seling Mihai Morar N/A
1 Peste 25 de ani
Alin Văduva
Iulian Vasile
Diana Hetea
Cristian Parmac
Grupuri
T&L
Duo Voice
Refresh
X-treme
16-24 ani
Andrei Leonte
Irina Florea
Antonia Filip
Ovidiu Nae
2 Dan Bittman Delia Matache Cheloo
16-24 ani
Ioana Anuța
Iulia Manolache
Tudor Toduț
Nadir Tamuz
Ráduly Botond
Grupuri
Red
Nord X
Station 4
2B
R Family
Peste 25 de ani
Tudor Turcu
Natalia Selegean
Dragoș Udilă
Ioan Man
Iulia Glăvan
3 Dan Bittman Cheloo Delia Matache
14-20 ani
Mădălina Lefter
Bogdan Bratiș
Florena Țicu-Șandro
Ana-Maria Mihăieș
Ruxandra Tomulesei
Grupuri
Double X
November
Bruiaj
Căminu' 16
Quattro
Peste 20 de ani

Florin Ristei
Alex Mațaev
Oana Muntean
Paolo Lagana
Dumitru Botnaru

4 Horia Brenciu Delia Matache Ștefan Bănică Jr.
14-20 ani
Adina Răducan
Sergiu Braga
Cristian Goaie
Monica Saninno
Grupuri
Trupa 69
Alessio Paddeu
Contrast
R-Twins
Peste 20 de ani
Alexandra Crișan
Nicoleta Nucă
Alex Florea
Miruna Buza
5 Horia Brenciu Delia Matache Ștefan Bănică Jr.
Grupuri
Tomato
B52
Bravissimo
Peste 20 de ani
Andrei Ioniță
Alex Vasilache
Anastasia Ursu
14-20 ani
Florin Răduță

Xenia Chitoroagă
Endy Glikman
Erika Isac

6 Horia Brenciu Delia Matache Ștefan Bănică Jr. Carla's Dreams
Peste 24 de ani
Marcel Roșca
Loredana Anghelache
Băieți
Raul Eregep
Alex Mladin
Emilian Nechifor
Grupuri
3 O'Clock
Apollo
Fete
Olga Verbițchi
Izabela Simion
7 Horia Brenciu Delia Matache Ștefan Bănică Jr. Carla's Dreams
Peste 24 de ani
Jeremy Ragsdale
Katerina Biehu
Fete
Francesca Nicolescu
Teodora Sava
Alina Mocanu
Băieți
Pierluca Salvatore
Anton Banaghan
Tan gang(6)
8 Horia Brenciu Delia Matache Ștefan Bănică Jr. Carla's Dreams
Grupuri
Vox
Diamonds
Peste 24 de ani
Bella Santiago
Cristian Sanda
Cristina Vasopolu
Fete
Ioana Bulgaru
Doinița Ioniță
Băieți
Cristian Moldovan
Alexandru Stremițeanu
9 Florin Ristei Delia Matache Loredana Groza Ștefan Bănică Jr.
TBA
TBA
TBA
TBA
TBA
TBA
TBA
TBA
TBA
TBA
TBA
TBA

Note[modificare | modificare sursă]