Bucătar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bucătari

Un bucătar este o persoană care prepară mâncarea în bucătărie, sau o persoană de această profesie.

Meseria de bucătar[modificare | modificare sursă]

Bucătarul realizeaza preparate culinare după diferite rețete care să satisfacă exigențele consumatorilor. În acest scop, el se ocupă de pregatirea produselor alimentare pentru gătit. Măsoară cantitățile necesare, le amestecă progresiv conform rețetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert. Dupa ce preparatele culinare au fost pregătite, urmează împărțirea lor în porții. [1] Bucătarul utilizează în activitatea sa diferite produse alimentare, unelte și mașini cu ajutorul cărora transformă alimentele în preparate culinare. Ca unelte și mașini utilizate mai frecvent pot fi enumerate: cuțite, satârul, robot de bucătarie, mașini de curățat și de tăiat zarzavat, mașini de tocat, mașini de amestecat, friteuză, cuptoare clasice sau cu microunde, agregate frigorifice.

Specializări în meseria de bucătar[modificare | modificare sursă]

Un bucătar e poate specializa în mai multe domenii [2] :

Bucătar specialist/vegetarian/dietetician

Ocupația de bucătar specialist/vegetarian/dietetician se referă la activitatea de preparare a produselor culinare complexe în cadrul unei bucătarii profesionale. Bucătarul specialist/ vegetarian/ dietetician este responsabil de execuția propriei activități sau a partidei pe care o conduce. Poate lucra autonom sau în echipă, sub conducerea unui bucătar șef. Bucătarul specialist/ vegetarian/ dietetician își desfașoară activitatea în bucătăria uneia din următoarele structuri de alimentație publică: restaurante independente, hoteluri, cantine, self-service, fast food, vapoare etc.

Bucătarul șef În funcție de nivelul de instruire, un bucătar poate fi bucătar șef. Bucătarul șef coordonează activitatea în bucătarie sau în unități industriale pentru realizarea preparatelor culinare în vederea comercializării. Atribuțiile bucătarului șef:

 • recepționează (calitativ și cantitativ) materiile prime și auxiliare și se ocupă de depozitartea lor respectand reglementările sanitare și sanitar veterinare legale în vigoare
 • coordonează operațiile de pregătire preliminară specifice, de dozare a materiilor prime conform rețetelor de fabricație si a programului tehnologic al zilei (sortiment, cantitatea în kg sau număr de porții)
 • coordonează realizarea semipreparatelor culinare care stau la baza obținerii preparatelor culinare
 • efectuează tratamentele termice corespunzătoare
 • finisarea estetică a produselor în vederea servirii
 • efectuarea controlului calității produselor finite.

Pizzar Dacă un pasionat pentru munca în bucătărie se specializează pe gatitul de pizza, acesta devine pizzar. Pizzarul își desfașoară activitatea în pizzerii, fast-food-uri sau în unități de alimentație publică care realizează pizza în vederea comercializării. Utilizează echipamente și ustensile de bucătărie. Echipamente specifice, precum cuptorul de pizza, tăvi de pizza de diferite dimensiuni, dispozitive cu rotiță pentru tăiat pizza.

Cum te autorizezi ca bucătar[modificare | modificare sursă]

Dacă se dorește profesarea în una din meseriile enumerate anterior, se pot urma cursuri de calificare, în urma cărora se pot obține certificate de calificare profesioanală. Calificarea constă în pregătirea profesională într-un domeniu anume și încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă [3] Acestea sunt recunoscute la nivel național și în Uniunea Europeană . Calificarea consta in pregatirea profesionala intr-un domeniu anume. Competentele profesionale se dobandesc:

 • pe cale formală, prin acumulare de competențe în clasă. Metoda presupune participarea la programele de formare profesională organizate de un furnizor de formare profesională autorizat de ANC, în urma căruia se primește un Certificat de Calificare [4];
 • pe cale nonformală, prin studiu individual, cursuri online și acumularea experienței în domeniul de interes. Dacă urmezi un curs online vei primi o Diplomă de absolvire. Dacă ai deja experiență, atunci poți aplica pentru evaluarea competențelor profesionale, în urma căreia vei primi un Certificat de Competențe Profesionale.

Piata furnizorilor de formare profesionala a crescut foarte mult si de aceea se cere o atentie deosebita in alegerea unui furnizor serios, care sa ofere un curs in care merita investite timp si bani. Firmele trebuie să funcționeze ca entități juridice autorizate de Ministerul Muncii, Ministerul Educației și ANC. În caz contrar, nu se pot elibera certificate recunoscute național și internațional. Pentru înscrierea la cursurile de calificare profesională sunt necesare:

 • copie după actul de identitate
 • copie după certificatul de naștere
 • copie după certificatul de căsătorie
 • copie act de studii [5]

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]