Casa Sergiu Celibidache

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Casa vornicului Done, fostă „Liceu de Artă”, astăzi Casa Sergiu Celibidache
Casa Celibidache.jpg
Poziționare
Localitatemunicipiul Roman
JudețNeamț
Țara România
AdresaStr. Veronica Micle 2
Edificare
Data finalizării1828
Clasificare
Cod LMINT-II-m-B-10649

Casa vornicului Done, fostă Liceul de Artă, azi Casa Sergiu Celibidache este un monument istoric[1] aflat pe teritoriul municipiului Roman, casă în care se năștea, în anul 1912, viitorul dirijor și compozitor Sergiu Celibidache.

Istoricul casei[modificare | modificare sursă]

Familia căminarului, vornicului și apoi spătarului Grigore Done, originară din Muntenia, se stabilește la Roman, unde în anul 1825 cumpără casa de pe strada Calistrat Hogaș, nr. 6, casă ce îi va purta numle. Grigore Done se remarcă prin conmstruirea Bisericii „Sf. Gheorghe” și prin participarea alături de alți delegați ai orașului la negocierile purtate cu episcopul Veniamin (1768-1846) ruset în cursul anului 1844, negocieri în urma cărora locuitorii obțin răscumpărare vetrei rârgului în schimbul unor moșii. În 1912, în această casă, se naște Sergiu Celibidache (d. 1996).[2].

Arhitectura clădirii[modificare | modificare sursă]

Casa a rămas în urma sistematizării din anii '80 fără lotul inițial. Este o casă cu bolți semicilindrice și cu pivnițe suprapuse. La rândul său și parterul are bolți semicilindrice, etajul are tavanul susținut de grinzi metalice. La etaj ferestrele s-au păstrat pe partea de vest și în parte pe cea de est. Ordonanță și decorații neoclasice formate din: bosaje, coloane adosate la etaj, cornișe la fronton. Decroșeul traveei mediane este încadrat la etaj de balcoane cu paprapet și stâlpi de fier forjat. Ferestrele sunt termimnate la partea superioară în segment de cerc ploștit la etaj, cu buiandrug la parte. Acoperișul este în patru ape cu pantă mică.


Note[modificare | modificare sursă]

Galerie[modificare | modificare sursă]