Andreea Marin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Andreea Marin Bănică)
Salt la: Navigare, căutare
Andreea Marin
Andreea Marin during an interview.JPG
Născută 22 decembrie 1974 (1974-12-22) (40 de ani)
Ocupație Jurnalist, Producător, vedetă de televiziune, Ambasador Unicef
Ani de activitate 1994-prezent
Căsătorită cu Ștefan Bănică Jr. (2006-2013) Tuncay Öztürk (2013-prezent)


Andreea Violeta Marin (n. 22 decembrie 1974, Roman), născută Andreea Violeta Marin[1], este o prezentatoare din România, moderatoare a emisiunii ”Surprize, surprize” difuzată de canalul TVR 1. A fost casatorita cu C. Gheorghita in studentie. În luna ianuarie 2006 s-a căsătorit cu Ștefan Bănică junior, iar la 15 decembrie 2007 a născut-o pe Ana Violeta, primul lor copil. După 7 ani de căsnicie, cuplul și-a anunțat divorțul pe rețeaua de socializare Facebook, păstrând discreție față de presă.[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Este director de comunicare pentru Prime Time World Broadcast, companie internațională de producție TV din Madrid, care realizează programe în prime time pentru Societatea Națională Română de Televiziune (TVR1) și postul privat Antena 1, ambele posturi deținând majoritatea audienței pe segmentul vizat.

A fost maestru de ceremonii a patru principale festivaluri internaționale din România: Eurovision, Mamaia, Cerbul de Aur, Gala Națională a Sportului, gazdă și director de program al emisiunii „Surprize, Surprize”, realizată în prime-time pe segment social/divertisment transmisă sâmbătă seara (3 ore în direct), cel mai urmărit spectacol de televiziune în România, nouă ani la rând.

Moderator/director de program al emisiunii Prețuiește viața, difuzată duminică seara la TVR1.

Este purtător de cuvânt și imagine Garnier - L'Oreal, Cartier (bijuterii și accesorii), Procter GambleHead & Shoulders.

A fost timp de trei ani editor și prezentator al principalului jurnal de știri din România, la TVR.

Are 16 ani de experiență ca reporter, producător și moderator la Televiziunea Națională Română, ȋncepând ca moderator la TVR Iași, la vârsta de 19 ani.

Timp de doi ani consecutiv a fost reporter special al TVR la ceremonia acordării premiilor Academiei Americane de film Oscar, Los Angeles (1998/1999).

Realizator emisiune radio “Zâmbește, cineva te iubește” - 2 ore live. Invitați: personalități de prim rang din diverse domenii, axată pe reality, probleme sociale, muzică, umor, evenimente.

Începând cu anul 2008, este director editorial al Revistei „Business Woman Magazine”.

Este președinte fondator al Fundației „Prețuiește Viața” care derulează campanii umanitare, pe teme de sănătate, educație și un jurnalism de calitate.

Autor și coordonator al cărții „Prețuieste Viața", primul volum din colecția „Albumele Andreei”, un volum inspirațional, al cărui profit este donat cauzei umanitare a mamelor care suferă de cancer.

În aprilie 2010, a câștigat medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva pentru body-ul extensibil pentru copii pe care l-a inventat[3]. Andreea Marin a lansat, împreună cu designerul Irina Schrotter, pe 1 decembrie 2009, brandul "Violet by Andreea Marin", o linie de îmbrăcăminte pentru bebeluși, care cuprinde body-ul extensibil și hăinuțe pentru botez[3].

Manager al Proiectului Scoala Mamelor („ MOM UP - Retea de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate în situații dificile de viață”) – Www.școalamamelor.ro , parte din proiectul național inițiat prin Fundația Prețuiește Viața (președinte Andreea Öztürk). Răspunsurile gratuite la problemele mamelor și ale famililor lor pe care le oferă specialiștii pe site (medici, juriști, psihologi, experți în comunicare și formare profesională etc), informațiile din sutele de articole postate, cele foto și video, trimiterile către informațiile utile vieții mamelor și rezolvării problemelor lor, centrele fizice existente în țară cu psihologi și psihiatri aflați gratuit la dispoziția mamelor, telefonul național 116111 cu apel gratuit în Romtelecom și Cosmote 7 zile din 7, 16 ore pe zi la dispoziția mamelor, dezbaterile și cursurile de formare profesională gratuite dedicate lor, acestea și multe alte facilități au devenit din ce în ce mai cunoscute femeilor din România și româncelor din alte peste 90 de țări ale lumii.

Interviuri[modificare | modificare sursă]

A realizat interviuri cu Liam Neeson, Harrison Ford, Mike Myers, Eric Roberts, Salma Hayek, Martin Landau, Julio Iglesias Jr., Valerio Massimo Manfredi, Beyonce, Liza Minnelli, Eric Braeden (Tânăr și neliniștit), Gary Marshall (regizorul filmului “Pretty woman”), Mickey Rooney, John Savage, Mike Fenton, Martin Lawrence, Sylvie Vartan, câștigătoarea premiului Oscar Sally Kirkland, câștigătorul premiului Oscar pentru machiaj Vee Neill, pianistul Richard Clayderman, actorii Larry Hagman, Los del Rio, Samantha Fox, Brigitte Nelson, etc.

A realizat interviuri în exclusivitate la Metropolitan Opera din New York cu Placido Domingo, Angela Gheorghiu și Peter Gelb, managerul general al Operei Metropolitane. Cele trei personalități au transmis un mesaj prin care susțin Campania „România pentru copiii Europei”, prezentată de Andreea Marin la Televiziunea Națională.

Este prima jurnalistă din România care a escaladat vârful Kilimanjaro, „Acoperișul Africii”, și coproducător al documentarului „Kilimanjaro 2001” realizat pentru TVR, care a obținut cea mai mare audiență la 1 decembrie 2001.

A fost director de program și gazdă a emisiunii tradiționale „Cei mai iubiți”, prin intermediul căreia Televiziunea Națională oferă trofee pentru următoarele categorii: sport, teatru & film, muzică, umor, radio, televiziune, presă scrisă, afaceri și modă. Premiile au fost oferite în baza rezultatelor unui sondaj național realizat de un prestigios institut de sondare a opiniei publice.

A fost câștigătoarea trofeului „Cea mai iubită vedetă feminină de televiziune”, în ediția din 2002 a spectacolului „Cei mai iubiți”.

Documentare[modificare | modificare sursă]

 1. Producător și gazdă a documentarului „Andreea Marin la Hollywood” (12 episoade);
 2. Producator al documentarului „Thailanda – Academia de Turism”, premiat la „Târgul de Carte Gaudeamus” cu Premiul CD Press, 2004;
 3. Producător al documentarului „Cuba secretă” 2004 , transmis de TVR1 pe 27 decembrie în prime time;
 4. Co-producător al documentarului „812 - Șoimii Carpaților” - realizat în Irak 2005;
 5. Căpitan al aeronavei National Geographic Channel, prezentând, în premieră în România, episoadele seriei de documentare „Dezastre în Aer”.
 6. Producator și gazdă a documentarului „Niger – o experiență pentru o viață".
 7. Producător și gazdă a documentarului realizat ȋn Africa Centrală ȋn cadrul Campaniei Pampers-UNICEF.
 8. Producător al documentarului realizat ȋn Cote d'Ivoire ȋn cadrul campaniei mondiale Pampers - UNICEF ofertat și pentru difuzare internațională – ianuarie 2009.

Campanii[modificare | modificare sursă]

2013: Ambasador al campaniei "Coaliția pentru o noua prevenție". Campania își propune introducerea vaccinării antipneumococice în cadrul Programului Național de Sănătate pentru anul 2013. Rezultatul acestei campanii este semnarea în mai 2013 a unui protocol între Ministerul Sănătății și "Coalițita pentru o noua prevenție" pentru introducerea acestui vaccin. Campania inițiată de Fundația Prețuiește viața a obținut 6 nominalizari la PR Awards, cel mai important eveniment anual în domeniu, și a reușit să obțină 4 dintre cele mai importante trofee ale serii - trei de aur și unul de argint. Aurul a fost obținut la categoriile: "campanii dedicate serviciilor medicale", "organizații nonguvernamentale" și "public affairs", iar argintul la categoria "media relations". Aceeași campanie socială a primit doua nominalizări și la European Excellence Awards, cel mai reputat festival european de PR, organizat la Munchen.

2012 - Coproducător și promotor al Galei UNICEF "Niciun copil invizibil".

Inițiator al campaniei “Violența nu are scuză” derulată sub umbrela propriei fundații, Fundația Prețuiește Viața.

Susținător și promotor voluntar al campaniei împotriva violenței domestice inițiată de AVON România.

Ambasador AVON România al Campaniei pentru Sănătatea Sânilor.

Promotor al campaniei „Ordinul Morții Nu Poate Salva Vieți", inițiată de Asociația Salvează Vieți, menită să vină ȋn ajutorul bolnavilor ce necesită tratamente pentru boli grave de care nu pot beneficia la noi ȋn țară ȋn timp util. Pentru susținerea acestei campanii, Andreea a inițiat și o petiție ce a fost semnată de mii de români din peste 200 de orașe ale țării și 20 de state ale lumii. Campania a obținut premiul „Salvează Vieți Ucide Birocrația” la Gala Premiilor Participării Publice.

martie – mai 2010 - membru al Juriului Galei Societății Civile pentru secțiunile: „Sănătate", „Servicii sociale pentru categorii defavorizate", „Buget-/Eficiență +"

octombrie 2009 – coproducător, manager de proiect, realizator, promotor și moderator al Galei Scheherazade, difuzată pe Realitatea TV, un teledon maraton de 4 ore ȋn direct, cu zeci de personalități din diverse domenii. Gala și campania care a cotinuat până la sfârșitul anului au atras atenția asupra drepturilor copiilor. Bilanțul parțial al fondurilor strânse timp de 2 ore: aproximativ 70.000 de euro, campania urmând să continue până la sfârșitul anului.

octombrie 2009 - moderatorul celei de-a șasea ediții a Galei Gesturilor de Suflet ȋn Sănătate Mintală, alături de Dr. Cristian Andrei.

Promotor al campaniei „Șansă la viață, șansă la noi amintiri”, inițiată de Procter & Gamble.

Promotor al campaniei „Viața după colectare”, inițiată de Asociația „Mai mult verde”.

iunie 2009 – coproducător, manager de proiect, promotor, moderatorul celei de-a treia ediții a Galei UNICEF, cu sute de personalități din diverse domenii invitate pentru un teledon ce a avut ca obiectiv strângerea de fonduri ȋn beneficiul copiilor din România prin dezvoltarea și extinderea programelor de eductie parentală. Bilanțul parțial al Campaniei UNICEF pentru dezvoltarea și implementarea programelor de educație parentală: aproximativ 200.000 dolari.

2009 - promotor al Campaniei „Școala te face mare”, inițiată de Asociația Ovidiu Rom și Telefonul Copilului, ȋn colaborare cu Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Protecția Copilului; printre obiectivele campaniei: responsabilizarea cetățenilor referitor la drepturile și obligațiile pe care le au cu privire la educația copiilor, strângerea informațiilor despre probleme raportate de către cetățeni și trimiterea lor către autorități ȋn sprijinul adoptării unor schimbări care să facă mai ușoară ȋnmatricularea ȋn școală a copiilor cu o situație materială dificilă.

2009 - realizator concept și promotor al Campaniei naționale pentru sănătatea mintală desfășurată sub egida Uniunii Europene ȋn colaborare cu Fundația ESTUAR.

2009 - promotor și imagine a campaniei ecologice „Reabilitarea colectării, transportului, tratării și depozitării deșeurilor solide ȋn județul Dâmbovița” pentru îmbunătățirea calității vieții ȋn Jud. Dâmbovița, un proiect – pilot cu finanțarea Uniunii Europene.

decembrie 2008 - Gala Pampers-UNICEF, concept, scenariu și moderator – Andreea Marin.

octombrie 2008 - susținător și Promotor al campaniei „Copii speciali ȋntr-o Românie autistă”, inițiată de “Jurnalul Național” ȋn beneficiul celor 30.000 de copii ce suferă de autism și al familiilor lor.

septembrie 2008 – februarie 2009 - susținător și promotor al Campaniei mondiale pentru eradicarea tetanosului matern și neonatal "1 pachet = 1 vaccin”, derulată de Pampers și UNICEF, cea mai amplă campanie derulată de UNICEF până acum, având ȋn paralel și o serie de evenimente adiacente organizate special pentru a ajuta copiii și maternitățile din România. Țara noastră a ȋnregistrat ȋn prima etapă a campaniei cel mai bun rezultat din Balcani.

septembrie 2008 - septembrie 2009 - susținător și promotor, prin Fundația „Prețuiește Viața”, al Campaniei Naționale „Citește cu mine”, o campanie inițiată de Policy Centre for Roma & Minorities, avându-i printre parteneri: Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, Blocul Național Sindical, Biblioteca Naționala a României. „Citește cu mine”- campanie care se desfășoară la nivel național, având ca scopuri: trezirea interesului copiilor pentru citit și scris prin evenimentele de lectură organizate ȋn școli, sensibilizarea părinților cu privire la rolul capital pe care ȋl au ȋn dezvoltarea abilităților cognitive ale copiilor, sensibilizarea autorităților politice, instituțiilor și a personalităților publice față de angajamentul lor ȋn lupta contra analfabetismului și promovarea valorilor culturale.

august 2008– gazdă a Teledonului „România prinde rădăcini”, co-producător și implicare ȋn promovarea și producerea campaniei. Teledonul organizat de Realitatea TV ȋn parteneriat cu UNICEF a avut ca scop strângerea de fonduri destinate ajutorării sinistraților din Moldova și Maramureș ȋn urma dezastrelor naturale din vara anului 2008. Bilanț: ȋn 4 ore de transmisiune ȋn direct, cu participarea a peste 120 de personalități din diverse domenii, inclusiv Președintele României - peste jumătate de milion de euro și contribuția adăugată campaniei a organizației Habitat for Humanity constând ȋn construcție și reabilitare de case ȋn valoare de 645.000 euro. Bilanțul final al campaniei „România prinde rădăcini”: 1.200.000 USD.

aprilie / mai 2008 - "Campania pentru jurnalismul de calitate" - prima acțiune de amploare a Fundației „Prețuieste viața", prin care Andreea Marin și Ștefan Bănică au acordat burse studenților la Jurnalism din 6 mari centre universitare ale țării pentru lucrările lor deja publicate sau prezentate ȋn spațiul public, lucrări cu idei constructive ȋn sprijinul societății. Campania a fost susținută de două mari trusturi de presă (Edipresse SA și Ringier România) și de o companie multinațională (Procter & Gamble).

mai 2008 – inițiator, coproducător, manager de proiect, realizator, campanie media, promotor, moderatorul celei de-a doua ediții a Galei UNICEF, cu sute de personalități din diverse domenii invitate ȋn cele două studiouri ale Televiziunii Române; invitat special din străinătate – Nana Mouskouri, Ambasador Internațional al Bunăvoinței pentru UNICEF. Bilanțul final al Campaniei UNICEF pentru inițiativa Spital - Prieten al Copilului este de 440.000 dolari.

2007 – inițiator, co-producător, manager de proiect, concept, campanie media, promotor, moderator – GALA UNICEF 6O, cel mai mare eveniment UNICEF în România, prima gală televizată, cu peste 200 de personalități invitate din țară și de peste hotare (artiști, sportivi, oameni de afaceri, politicieni, oameni de televiziune și radio, invitat special președintele României, mesaje filmate special pentru România: sir Roger Moore, David Beckam, Robbie Williams);

Gala UNICEF 60, transmisă în direct timp de patru ore, a adunat aproximativ 670.000 euro. Campania s-a desfășurat până la 8 martie 2007. Bilanț final: 700.000 euro, record în România pentru o campanie de televiziune (care a avut ca bază donațiile telespectatorilor-donatori anonimi, și nu cele ale marilor companii interesate de publicitate);

Septembrie 2007 – GALA CRUCEA ROȘIE, organizată în beneficiul persoanelor vârstnice în suferință. Andreea Marin – directorul evenimentului, promotor, concept, campanie media, moderator;

2006 / 2007 - Campania Profesorul tău de cultură generală, în parteneriat cu Editura Reader’s Digest; în 2007 valoarea donației a depășit 3.000.000 RON, adică peste 25.000 de produse de cultură generală: cărți, cursuri interactive de limba engleză și CD-uri;

2007 - invitat special pentru a susține conferințe la catedra de jurnalism a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, cu tema „Statutul jurnalistului – o provocare în jungla în care trăim” (Andreea Marin oferind cu această ocazie o bursă de 1000 euro celui mai bun student din Cluj la jurnalism) și la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din București, conferința cu tema „Jurnalistul și lecțiile sale de viață”;

din octombrie 2007 - ambasador Silgard pentru România - susținătoarea cauzei umanitare - „lupta împotriva cancerului de col uterin”;

2007 - În derulare: campania pentru copiii bolnavi de cancer, îngrijiți la Spitalul Fundeni din București. Dotarea cu medicamente, consumabile pentru atelierul de lucru al copiilor, enciclopedii, aparate de aer condiționat pentru saloane, aparatură medicală. Următorul pas este realizarea concertului televizat cu orchestra Scalei din Milano, în luna decembrie, pentru strângere de fonduri;

octombrie 2006 - promotor și gazdă a celei de-a doua ediții a „Galei Gesturilor de Suflet", alături de Dr. Cristian Andrei, Președintele Fundației Estuar. Campania și Gala au avut ca scopuri: creșterea toleranței față de persoanele cu probleme de sănătate mintală, incluziunea socială a acestora, lupta ȋmpotriva discriminării acestor oameni, responsabilizarea socială și strângerea de fonduri ȋn beneficiul persoanelor cu handicap psihic.

aprilie 2006 - gazda a celei de-a 3-a ediții a Galei UNICEF, unul dintre cele mai importante evenimente caritabile ale acelui an. Peste 450 de invitați din mediul de afaceri, socio-cultural, politic și mass-media au contribuit la strângerea unei sumei mari de bani, transformând acea ediție în cel mai mare eveniment netelevizat organizat de UNICEF în România până la acel moment;

aprilie 2006 - inițiator, imagine și purtător de cuvânt al campaniei umanitare „Prețuiește viața” pentru ajutorarea copiilor victime ale inundațiilor din lunca Dunării, campanie susținută de Televiziunea Română și UNICEF România. În urma acestei campanii s-au strâns 300.000 de dolari americani, sumă destinată copiilor afectați.

2006 - Andreea Marin a fost numită primul ambasador UNICEF al Bunăvoinței pentru România;

Inițiator al unei campanii sociale unice, fără precendent, „Prețuiește viața”, în scopul sprijinirii sistemului medical din România în realizarea transplantului medular pentru bolnavii de leucemie. Campania a obținut Premiul Mass-Media în 2004. Donațiile au însumat contravaloarea bugetului alocat anual Ministerului Sănătății pentru transplantul medular în România.

Inițiator al campaniei „Zâmbet pentru Asia” în parteneriat cu Televiziunea Română și UNICEF, care a avut ca scop strângerea de fonduri destinate ajutorării victimelor și diminuării urmelor dezastrului tsunami-ului din Asia. Bilanț: 750.000 de dolari americani. Andreea Marin s-a întors în Asia cu un transport de medicamente pentru UNICEF Bangkok]], realizând și un nou documentar în Thailanda, numit „Zâmbet pentru Asia”. De asemenea, cu scopul de a strânge fonduri, în cadrul acestei campanii s-a scos spre vânzare primul documentar realizat de Andreea Marin Bănică cu un an înainte de tsunami în Asia, numit „Thailanda – Academia de Turism”;

Gazdă a Teledonului „România pentru copiii Europei”, organizat de Televiziunea Națională, parte integrantă a unei acțiuni caritabile de amploare, în scopul strângerii de fonduri pentru copiii din orfelinatele românești și europene, acțiune sprijinită de Guvernul României. Pe durata acestei acțiuni s-a adunat suma de 1.100.000 euro; Invitat special din străinătate: baronesa Emma Nicholson;

Promotor și purtător de cuvânt al campaniei de sprijinire a centrului de îngrijire paliativă a bolnavilor în stadiu terminal - MOBILMED – martie 2005.

Promotor și purtător de cuvânt al Campaniei de educare a viitoarelor mame, inițiată de Fundația „Copii sănătoși” - septembrie 2005

Promotor și purtător de cuvânt al Campaniei împotriva discriminării persoanelor afectate de HIV/SIDA, inițiată de UNICEF România – 2005

Imagine a Campaniei pentru Sănătatea Reproducerii, inițiată de USAID și Ministerul Sănătății.

Premii[modificare | modificare sursă]

 1. Titlul „Cea mai sexy româncă”, din partea revistei TV MANIA, în 2001;
 2. Premiată la Ceremonia „Femeia Anului” 2004: „Premiul pentru popularitate”, „Cea mai bună prezentatoare TV”, Premiul pentru Feminitate și Suflet Caritabil”;
 3. Globul de Cristal pentru Eleganță, oferit de Revista Beau Monde în 2004;
 4. Globul de Cristal pentru „Cea mai sexy româncă”, oferit de Revista Beau Monde în 2005;
 5. În urma sondajului realizat de revista pentru bărbați FHM, a fost desemnată „Cea mai sexy româncă” doi ani la rând;
 6. În 2005, emisiunea „Surprize, Surprize” a câștigat pentru a șasea oară premiul „Cea mai bună emisiune pentru oameni obișnuiți”, oferit de TV MANIA;
 7. Premiată la „Gala Femeilor de Succes”, 2006: „Premiul de Excelență - Simbol feminin pentru caritate”, „Cea mai bună moderatoare TV”.
 8. Primul loc în topul celor mai de succes femei din media din România (și pe locul 29 în ierarhia generală) în urma studiului „Cele mai de succes 50 de femei din România” realizat de revista Capital.
 9. Diploma de recunoaștere „10 ani de excelență ȋn activitate”, pentru merite și realizări deosebite ȋn domeniul mass-media, acordată de revista Avantaje. (februarie 2008)
 10. Premiul „Cel mai durabil show de succes de televiziune”, obținut la „Gala Celebrităților”. (iunie 2008)
 11. "Premiul de Excelență TV Mania pentru 10 ani de carieră ȋn top ca moderator și producător de televiziune”, obținut la „Premiile Tvmania 2008”.
 12. Premiul „Cea mai bună imagine feminină la nivel internațional", obținut ȋn cadrul Galei "Femeile de succes ale anului 2008".
 13. „Premiul VIP - evenimentul lunii" pentru Andreea Marin, ca promotor voluntar al campaniei „România prinde rădăcini", alături de UNICEF și Realitatea TV.
 14. „Diploma de Recunoștință”, acordată Fundației Prețuiește Viața pentru gestul de solidaritate demonstrat prin contribuția la Teledonul UNICEF – Realitatea TV „HAITI – Copiii haosului" ȋn ajutorul copiilor afectați de cutremurul din 12 ianuarie 2010.
 15. Premiată ȋn cadrul Galei „Life goes on” cu trofeul pentru „Angajament social pe termen lung” (Austria 2010)
 16. Premiu Comisia Europeană pentru aportul voluntar adus la Campania „Școala te face mare”, premiul a fost obținut în cadrul Balului de Caritate, ediția 2010, inițiat de Leslie Hawke.
 17. Premiată la „Gala Femeilor de Succes”: „Cea mai populară femeie a anului 2010” (februarie 2011)
 18. Premiată ȋn cadrul Galei „Femeia contează”, la categoria Implicare socială. (iunie 2011)
 19. Premiul Forget-Me-Not acordat ȋn cadrul Galei Valentine’s Day Charity Ball de către Blue Heron Foundation pentru contribuția la ȋmbunătățirea vieților oamenilor defavorizați (februarie 2012)
 20. Premiul Special pentru diversitatea acțiunii ȋn sprijinul comunității acordat ȋn cadrul Galei Celebrity Awards – Aristocrat & Story (mai 2012)
 21. Decembrie 2013: Premiul pentru cea mai votată copertă in cadrul Galei Ce se întamplă doctore?
 22. Iunie 2013: Premiu special pentru Proiectul Școala mamelor - inițiator Andreea Marin – la Gala Eva.ro

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Andreea Marin

Saituri oficiale

Interviuri