Cuvioasa Parascheva

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Cuvioasa Paraschiva)
Sari la navigare Sari la căutare
Cuvioasa Parascheva
St Petka-Klisura Monastery Icon.jpg
Date personale
Născutăsecolul al X-lea Modificați la Wikidata
Epivat, Silivri, Provincia Istanbul, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Decedatăsecolul al XI-lea Modificați la Wikidata
Epivat, Silivri, Imperiul Otoman, Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCatedrala Mitropolitană din Iași Modificați la Wikidata
EtnieTraci Modificați la Wikidata
Ocupațiecălugăriță creștină[*] Modificați la Wikidata
Venerație
Venerată înBiserica Ortodoxă  Modificați la Wikidata
Rămășițe pământeștiCatedrala Mitropolitană din Iași
Sărbătoare14 octombrie  Modificați la Wikidata
PatronajeRomânia, Grecia, Bulgaria
Alte informațiiFrate Eftimie
Gloriole.svg Sfinți

Cuvioasa Parascheva (n. secolul al X-lea, Epivat, Silivri, Imperiul Otoman, Imperiul Roman de Răsărit – d. secolul al XI-lea, Epivat, Silivri, Imperiul Otoman, Imperiul Roman de Răsărit), în greacă Αγία Παρασκευή „Sfânta Vineri”, cunoscută și sub numele de Paraschiva printr-o confuzie cu Sfânta Paraschiva sau Paraschevi din Roma, o martiră romană din secolul al II-lea, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși[1]. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea.

În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice [2].

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643.[3]

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Cultul[modificare | modificare sursă]

Cuvioasa Parascheva, icoana de hram a bisericii-monument din Mesentea, Alba

Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase. De ziua sa, la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara. Pelerinajul la moaștele situate în Catedrala Mitropolitană din Iași a devenit unul dintre principalele evenimente religioase din România. Sute de mii de pelerini se adună în fiecare an la Iași în cel de-al doilea weekend al lunii octombrie pentru a comemora pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, în timp ce orașul însuși și-a stabilit Zile de sărbătoare în același timp. Totodată Sfânta Parascheva alina sufletul cu moaștele sale, oamenii mărturisesc că Sfânta ar fi binecuvântat oamenii posedați de lucrul cel rău. Creștinii informează că în timpul bombardamentelor din al doilea Război Mondial Sfânta a apărat Catedrala Mitropoliană Iași.

Este cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Vineri.

Note[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Viața și minunile Cuvioasei Maicei noastre Parascheva cea nouă și istoricul sfintelor ei moaște, Melchisedec Ștefănescu, București, 1989

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cuvioasa Parascheva