Ercole al III-lea d'Este, Duce de Modena

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ercole al III-lea d'Este
ErcoleIIId'Este.jpg
Duce de Modena
Domnie 1780 - 1796
Predecesor Francesco III
Succesor Francesco IV
Căsătorit(ă) cu Maria Teresa Cybo-Malaspina
Urmași Maria Beatrice, Ducesă de Massa
Nume complet
Ercole Rinaldo d'Este
Tată Francesco al III-lea d'Este, Duce de Modena
Mamă Charlotte Aglaé d'Orléans
Naștere 22 noiembrie 1727
Palatul ducal din Modena
Deces 14 octombrie 1803 (75 de ani)
Treviso, Ducatul Treviso

Ercole al III-lea d'Este (Ercole Rinaldo; 22 noiembrie 172714 octombrie 1803) a fost Duce de Modena și Reggio din 1780 până în 1796. A fost membru al Casei de Este.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Modena ca fiu al lui Francesco al III-lea d'Este, Duce de Modena și a Charlotte Aglaé d'Orléans, fiica lui Philippe d'Orléans, Duce de Orléans, regent al Franței. A fost al patrulea copil al cuplului însă primii doi frați mai mari au murit înainte de nașterea lui. Sora lui mai mare a fost Maria Teresa d'Este care s-a căsătorit cu Louis Jean Marie de Bourbon și a fost bunica viitorului rege Ludovic-Filip al Franței.

În 1741 s-a căsătorit cu Maria Teresa Cybo-Malaspina, Ducesă de Massa, prin care a anexat ducatul de Massa și Carrara teritoriilor Este. Când părinții lui au preluat conducerea ducatului de Modena el a devenit Prinț Ereditar de Modena și în 1780 Duce de Modena.

În general a fost apreciat de supușii săi (uneori vorbea cu ei dialectul modenez) și a continuat reformele începute de tatăl său. A construit două poduri în Modena la Rubiera și St. Ambrogio și a construit drumuri noi de conectare cu statele vecine. În 1785 a fondat Academia de Arte Frumoase Atesine; în timpul domniei lui artele și cultur au înflorit, iar printre protejatele sale au fost Lazzaro Spallanzani, Giambattista Venturi, Girolamo Tiraboschi, Lodovico Ricci și alții.

Invazia franceză l-a forțat să fugă la Veneția la 7 mai 1796. Mai târziu, soldații francezi l-au capturat la Veneția, jefuind 200.000 zecchini din casa lui. După acest episod s-a mutat la Treviso unde a murit în 1803.

Singurul lui copil legitim, Maria Beatrice, s-a căsătorit cu Arhiducele Ferdinand de Austria. Fiul lor, Francisc al IV-lea, a domnit în Ducatul de Modena și Reggio în 1814.