ASU Politehnica Timișoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
SS Politehnica Timișoara
Informații generale
Nume complet Societatea Sportivă Politehnica Timișoara
Abreviat SS Poli
Poreclă Alb-Violeții
Băieții în ghete
Data fondării 1 iulie 2012
Culori         
Stadion Stadionul Dan Păltinișanu
(32.972 locuri)
Campionat Liga a II-a
Proprietar Druckeria
Președinte România Nicolae Neguț
Antrenor România Bogdan Andone
Prezență online www.sspolitehnica.ro
Echipament
Kit body sspoli1617h.png
Kit body.svg
Kit right arm white hoops.png
Kit right arm.svg
Kit shorts sides on white.png
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body sspoli1617a.png
Kit body.svg
Kit right arm navy hoops.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare
Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul actual vedeți:
Liga a II-a 2017-2018

Pentru clubul de fotbal fondat în 1921, vedeți FC Politehnica Timișoara.

SS Politehnica Timișoara este un club de fotbal deținut de fani din Timișoara, România, care joacă în Liga a II-a. Politehnica Timișoara este un club aparținând Universității Politehnica.[1] După dizolvarea echipei FC Politehnica Timișoara în 2012, fondată în 1921, echipa ACS Recaș a fost mutată la Timișoara și redenumită în ACS Poli Timișoara, însă suporterii nefiind de acord au decis să formeze o echipa de amatori în Liga a V-a în colaborare cu Institul Politehnic.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Înființarea (2012)[modificare | modificare sursă]

În vara anului 2012, clubul FC Politehnica Timișoara nu a primit licența și s-a desființat. Pentru ca orașul să nu rămână fără o echipă de fotbal, primarul Nicolae Robu a decis să mute echipa ACS Recaș la Timișoara și să o redenumească ACS Poli Timișoara. Suporterii au considerat-o o simplă manevră politică și nefiind de acord cu ea, au decis să formeze o nouă echipă de amatori, pe care au înscris-o în Liga a V-a. Cu toate că SS Politehnica nu este succesorul de drept al clubul înființat în 1921, această este singura echipă pe care suporterii o pot considera drept continuatoarea spiritului culorilor alb-violete ale Timișoarei.

Ligi județene (2012–2015)[modificare | modificare sursă]

În primul său sezon de la înființare, SS Politehnica a terminat pe locul secund în sezonul 2012–2013 al Ligii a V-a și a promovat în Liga a IV-a Timiș. Politehnica a terminat din nou pe locul secund, dar de această dată nu asigura și promovarea în Liga a III-a. În anul următor, echipa a câștigat campionatul și s-a calificat în barajul pentru promovare, unde a întâlnit Voința Lupac. În meciul tur, Politehnica a câștigat cu 5-1, iar în meciul retur a pierdut cu 1-2. Învingând astfel cu 6-3, echipa a promovat în Liga a III-a.[2]

Fotbalul profesionist (2015–prezent)[modificare | modificare sursă]

SS Poli a debutat foarte bine în sezonul 2015-2016 al Ligii a III-a cu o victorie 3-0 împotriva Minerului Motru. A urmat prima victorie în deplasare (3-1) contra echipei Millenium Giarmata, iar în etapa a treia au reușit să învingă vicecampioană din sezonul precedent, Metalurgistul Cugir, cu scorul de 2–0. La finalul sezonului, SS Poli a câștigat seria a patra și a promovat în Liga a II-a, învingându-și contracandidatele Performanța Ighiu și Metalurgistul Cugir.[3] În sezonul 2016-2017, formația timișoreană a ajuns până în faza 16-lor a Cupei Românniei, unde a pierdut cu 3-0 în fața Pandurii Târgu Jiu.

Suporteri[modificare | modificare sursă]

Suporterii echipei la un meci cu Steaua București

Commando Viola Ultra Curva Sud (pe scurt CVUCS) s-a înființat în anul 1995 și este una dintre cele mai cunoscute galerii din România. Fanii, aflați la peluza sud a stadionului, sunt renumiți pentru modul lor de a-și susține echipa favorită, și totodată pentru atitudinea și scandările lor anti-București, care sunt adresate în special celor de la Dinamo București și Steaua București. Totuși, cei mai mari rivali ai fanilor alb-violeți sunt cei de la UTA, echipa din Arad aflată la numai 50 km de Timișoara. Deseori există violențe între cele două galerii înaintea, cât și după disputarea partidei dintre cele două echipe rivale.[4]

Stadion[modificare | modificare sursă]

Stadionul "Dan Păltinișanu"

SS Poli Timișoara își dispută meciurile pe "Dan Păltinișanu". Acest stadion este al doilea ca mărime din România și a fost construit în anul 1963, când avea 40.000 de locuri, iar în ultimii ani a suferit numeroase lucrări de modernizare. În prezent are capacitatea de 32.972 de locuri și instalație de nocturnă de 1456 lucși. Stadionul poartă numele fotbalistului timișorean Dan Păltinișanu (1951-1995) care a jucat 10 sezoane la FC Politehnica Timișoara.

Lotul actual[modificare | modificare sursă]

La 10 August 2017
Nr. Poziție Jucător
1 Grecia P Markos Gakos
3 România F Dănuț Bilia
4 România F Ionuț Coadă
6 România F Vlad Bâte
7 România M Deian Sorescu
8 România M Mădălin Stancu
9 România A Alexandru Bădăuță
10 România M Răzvan Ghinescu
11 România M Marco Giuricici
13 România F Carol Taub
14 România F Ioan Mera (Căpitan)
Nr. Poziție Jucător
15 România M Raul Krausz
16 România M Darius Neamțu
17 România M Cornel Predescu
18 România A Ionuț Plămadă
19 România A Marius Staicu
20 România M Alin Crișanov
22 România F Radu Motreanu (împrumutat de la ACS Poli)
23 România P Emanuel Fișteag
24 România M Alin Ignea
România M Adrian Poparadu

Palmares[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]