CS Gloria Bistrița-Năsăud (fotbal)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la secția de fotbal. Pentru alte utilizări, vedeți CS Gloria Bistrița-Năsăud.
Gloria Bistrița-Năsăud
Informații generale
Nume completClubul Sportiv Gloria 2018 Bistrița-Năsăud
PoreclăAlb-albaștrii
Glorioșii
Vampirii albaștri
Echipa lui Dracula
Data fondării31 mai 2018; acum 5 ani (2018-05-31)
Culori 
StadionJean Pădureanu
(7.800 de locuri)
CampionatLiga a III-a  Modificați la Wikidata
ProprietarConsiliul Județean Bistrița-Năsăud
PreședinteEugen Cosma
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
Echipament
Acasă
Deplasare
Alternativ
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga a III-a 2023-2024

Clubul Sportiv Gloria 2018 Bistrița-Năsăud, cunoscut sub numele de Gloria Bistrița, sau pe scurt Gloria, este un club de fotbal profesionist din Bistrița, România, care evoluează în prezent în Liga a III-a.

Fondată la 31 mai 2018 sub numele de 1. FC Gloria, echipa este considerată drept succesorul neoficial al ACF Gloria Bistrița, atât de suporteri, de mass-media, dar și de clubul însuși asumându-și acest statut. Echipa are un nume asemănător, aceleași culori (alb si albastru), joacă pe același stadion, având si foști directori, manageri și jucători ai vechiului club implicați in destinul noii entități.

Istoric[modificare | modificare sursă]

CS Gloria Bistrița-Năsăud a fost înființat la 31 mai 2018 și a fost înscris direct în Liga a III-a, pe locul nou-promovatei ACS Dumitra, club care și-a dat locul și dreptul de a juca în eșalonul al treilea, precum și toți jucătorii, întreg personalul administrativ și tehnic la clubul nou înființat, înscriindu-se simultan în eșalonul al patrulea și devenind partener oficial pentru 1. FC Gloria, ca echipa a doua.[1][2] Clubul este considerat succesorul neoficial al ACF Gloria Bistrița, atât de suporteri, de mass-media, dar și de clubul însuși asumându-și acest statut. Echipa are un nume asemănător, aceleași culori (alb si albastru), joacă pe același stadion, având si foști directori, manageri și jucători ai vechiului club implicați in destinul noii entități.[3][4]

În vara anului 2021, 1. FC Gloria a fost preluată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și și-a schimbat numele în CS Gloria Bistrița-Năsăud.

Stadioane[modificare | modificare sursă]

1. FC Gloria, ca și predecesorul său, ACF Gloria Bistrița, își joacă meciurile de acasă pe Stadionul Jean Pădureanu din Bistrița, cu o capacitate de 7.800 de locuri. Stadionul poartă numele în onoarea celui mai longeviv președinte al unui club de fotbal din România, Jean Pădureanu, omul care a condus-o pe vechea Gloria timp de 47 de ani (1966–2013). Personaj respectat, dar și controversat, Lordul, așa cum era numit, a reușit să mențină clubul în prima ligă timp de 22 de ani consecutiv.[5]

Oficialii clubului[modificare | modificare sursă]

Parcursul competițional[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Asociația Club Sportiv Unu Fotbal Club Gloria” [Association Sports Club One Football Club Gloria]. firme.info. Accesat în . 
  2. ^ „Ioan Horoba, în spatele noului proiect de la Bistrița. Echipa promovată la "masa verde" în Liga 3 are gânduri de Liga 2. "Contez pe ajutor substanțial" [Ioan Horoba, behind the new project in Bistrita. The team promoted to League 3 by forfeit has thoughts of League 2. "I count on substantial help"]. liga2.prosport.ro. Accesat în . 
  3. ^ „Despre club” [About the club]. gloria-bistrita.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Alt nume de tradiție care reînvie în fotbalul românesc? » Un personaj cunoscut din Liga 1 a pus bazele și va conduce destinele echipei” [Another name of tradition that revives in Romanian football? »A well-known person from the League 1 has laid the foundations and leadership of the team]. gsp.ro. Accesat în . 
  5. ^ „A murit Jean Pădureanu! A fost cel mai longeviv președinte de club din România, dar și părintele Cooperativei” [Jean Pădureanu died! He was the longest-running club president in Romania, but also the parent of the Cooperative]. gsp.ro. Accesat în .