CSM Bacău (fotbal)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
CSM Bacău
Informații generale
Nume completClubul Sportiv Municipal Bacău[1]
Poreclă
  • CSMeii
  • Băcăuanii
Nume precedent(e)CS Știința
Data fondării2016; acum 8 ani (2016)
Culori 
StadionLetea Veche⁠(d)
(1.500 de locuri)
CampionatLiga a III-a  Modificați la Wikidata
ProprietarPrimăria Bacău
PreședinteAdrian Gavriliu
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
Echipament
Acasă
Deplasare
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga a III-a 2023-2024

Clubul Sportiv Municipal Bacău, cunoscut sub numele de CSM Bacău, este un club de fotbal profesionist din Bacău, România, care evoluează în prezent în Liga a III-a. Această echipă reprezintă secția de fotbal a clubului multisportiv CSM Bacău, care cuprinde și handbal, volei, atletism, box, înot, tenis, tir cu arcul, haltere, lupte greco-romane, badminton și sporturi ecvestre.

CSM Bacău a fost înființat pe 28 decembrie 2010 și este susținut integral de Municipiul Bacău. Secția de fotbal a CSM a fost înființată abia în 2016 și după trei sezoane petrecute în fotbalul amator (Liga a IV-a și Liga a V-a), a reușit să promoveze în Liga a III-a.

Istoric[modificare | modificare sursă]

CSM Bacău a fost înființată în 2016, ca secție de fotbal a clubului multisportiv local, care a fost înființat la 28 decembrie 2010.[2] CSM este al treilea proiect al Municipiului Bacău care presupune crearea unei echipe competitive de fotbal.

Primul și cel mai de succes proiect a fost FCM Bacău, club care a fost puternic susținut financiar în anii 1990 și începutul anilor 2000, când Dumitru Sechelariu era primarul municipiului Bacău. FCM a avut rezultate notabile în prima divizie a fotbalului românesc, iar jucători precum Cristian Ciocoiu, Andrei Cristea, Florin Lovin sau Vlad Munteanu au debutat la nivel de seniori în lotul „Taurilor furioși”.[3]

În 2010, Romeo Stavarache, noul primar al municipiului Bacău, a decis că FCM, care era în continuare deținută de Sechelariu, nu mai poate fi susținută financiar, nici măcar la nivelul ligii a doua sau a treia și a decis să susțină financiar Mesagerul Bacău, schimbându-i și numele în SC Bacău (fosta denumire a FCM Bacău) și culorile din alb și negru în alb și roșu.[3] SC Bacău a ajuns în Liga a II-a în 2013 și a rămas la acest nivel până în 2016, când a retrogradat din cauza unor probleme financiare. SC Bacău nu a mai fost susținut de municipalitate după ce primarul Stavarache a avut probleme legale, iar clubul a fost cumpărat de Cristian Postolache, un om de afaceri local.[4][5][6]

În 2016, noua administrație a municipiului Bacău, condusă de primarul Cosmin Necula, a hotărât înființarea unei secții de fotbal la clubul municipalității, CSM, ocupând astfel locul rămas vacant de SC Bacău în organigrama clubului polisportiv.

Secția de fotbal a CSM Bacău a fost înscrisă în Liga a V-a, promovată după un singur sezon în Liga a IV-a. Cu Gheorghe Penoff, fostul jucător al SC Bacău, ca antrenor, Băcăuanii a câștigat Liga a IV-a Bacău 2018–19 și barajul de promovare împotriva campioanei județului Botoșani, Viitorul Albești (5–0 la Bacău și 1–1 la Albești), și din 2019 este membru activ al Ligii a III-a.[7]

Stadion[modificare | modificare sursă]

Între 2016 și 2020, CSM Bacău și-a disputat meciurile de acasă pe Stadionul Constantin Anghelache din Bacău. Deschisă la începutul anilor 1970 și cunoscută anterior drept Stadionul Letea, arena are o capacitate de 2.000 de locuri și a fost pentru cea mai mare parte a existenței sale terenul de acasă al Letei Bacău, echipă care avea să devină a echipa secundă a FCM Bacău la începutul anilor 2000.[8][9] Între 2006 și 2017 stadionul a fost folosit și de Gauss Bacău, echipă cunoscută în trecut și sub numele de Mesagerul Bacău sau SC Bacău.

Din 2020, CSM Bacău s-a mutat pentru meciurile de acasă pe Stadionul Letea Veche, din Letea Veche, lângă Bacău, cu o capacitate de 1.500 de persoane.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Liga a IV-a – Județul Bacău

  • Câștigătoare (1): 2018–19

Liga a V-aJudețul Bacău

  • Câștigătoare (1): 2016–17

Oficialii clubului[modificare | modificare sursă]

Parcurs competițional[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Clubul Sportiv Municipal Bacău”. Accesat în . 
  2. ^ „Istoric club” [Club's history]. csmbacau.ro. Accesat în . 
  3. ^ a b „Dispariția Bacăului din fotbalul mare” [The disappearance of Bacau from top-flight]. echipedetraditie.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Romeo Stavarache, condamnat la 4 ani de închisoare” [Romeo Stavarache, sentenced to 4 years in prison]. digi24.ro. Accesat în . 
  5. ^ „Romeo Stavarache iese din închisoare. Fostul primar din Bacău a fost condamnat în noiembrie 2017 la 4 ani de închisoare pentru luare de mită” [Romeo Stavarache comes out of prison. Former mayor of Bacău was sentenced in November 2017 to 4 years in prison for taking bribes]. hotnews.ro. Accesat în . 
  6. ^ „Gauss vede bine C-ul” [Gauss sees the C well]. desteptarea.ro. Accesat în . 
  7. ^ „CSM Bacău a promovat în Liga a III-a” [CSM Bacău promoted to Liga III]. desteptarea.ro. Accesat în . 
  8. ^ Stadionul Letea re-inaugurat de campionii arcasi, nu de fotbalisti. zdbc.ro
  9. ^ Aripile (actuala Aerostar) si Letea (actuala FCM II) au facut istorie in esaloanele doi si trei.. zdbc.ro