Nicolae Robu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nicolae Robu
Nicolae Robu 2017.jpg
Date personale
Născut (62 de ani) Modificați la Wikidata
Bocsig, România Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupație inginer
informatician Modificați la Wikidata
Primar în Timișoara Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat de Gheorghe Ciuhandu
Senator al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Circumscripția Timiș

Partid politic PNL
Alma mater Universitatea „Politehnica” din Timișoara

Nicolae Robu (n. , Bocsig, România) este un universitar și politician român. A fost din 2004 rectorul Universității „Politehnica” din Timișoara (acronim UPT), ales de Senatul UPT de două ori, în 2004 și 2008. Din iunie 2012 ocupă funcția de primar al Timișoarei, fiind sprijinit de USL.

Date personale[modificare | modificare sursă]

Nicolae Robu s-a născut în 28 mai 1955 în Bocsig, jud. Arad.[1] Este căsătorit și are doi copii.[2]

Poziția didactică[modificare | modificare sursă]

În calitate de profesor universitar doctor inginer în Automatică și Calculatoare, conducător de doctorat în Calculatoare și Tehnologia Informației a susținut cursuri de arhitectura calculatoarelor, programare concurentă, programare Java, rețele neuronale.

Poziția managerială în învățământ[modificare | modificare sursă]

La nivel local

Rector al Universității "Politehnica" din Timișoara, ales în 2004 și 2008, după patru mandate de Prorector, în care a fost ales în 1990, 1992, 1996 și 2000.

La nivel național

Vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor, ales în 2008[2]

Activitatea științifică[modificare | modificare sursă]

A cercetat în următoarele domenii: arhitectura calculatoarelor, programare concurentă de timp real; programarea aplicațiilor cu baze de date, energii regenerabile.[2]

 • Programe de calculator înregistrate: 1[2]
 • Brevete de invenție: 2[2]
 • Fonduri atrase: milioane de lei pe programe guvernamentale și în relația cu terți și peste €17 milioane pe programe europene
Afilieri
 • SRAIT - Societatea Română de Automatică și Informatică Tehnică[2]
 • IEEE -Institute of Electrical and Electronical Engineering[2]
 • EDEN - European Distance Education Network[2]
 • IASTED - International Association of Science and Technology for Development[2]
 • AGIR - Asociația Generală a Inginerilor din România[2]

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Nicolae Robu a intrat în PNL la sfârșitul lunii iulie 2008, fără să mai fi fost vreodată membru al vreunui partid, nici după revoluție și nici înainte de aceasta.

La 30 noiembrie 2008, a candidat pentru Parlamentul României în Colegiul 2 Senat -Timișoara Est, devenind senator PNL de Timiș. În Senat, activează în Comisia de Învățământ, Știință, Tineret și Sport, fiind Secretarul acestei Comisii. De asemenea, este membru în Delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

În februarie 2009, a fost ales președinte al PNL Timișoara, în Iulie 2009 a fost numit președinte interimar al PNL Timiș, în martie 2010 a fost ales președinte al PNL Timiș, membru în Consiliul Național Executiv al PNL și membru în Biroul Politic Central al PNL. În iunie 2012 candidează din partea USL (Uniunea Social-Liberală, alianța PSD+PNL-PC) la primăria Timișoarei și este ales primar cu o majoritate de 51,6%, procent foarte mare comparat cu cele ale contracandidaților Adrian Orza (PNȚCD) sau Gheorghe Nodiți (PDL).

Controverse[modificare | modificare sursă]

La data de 17 februarie 2017 Nicolae Robu, primar în funcție al Timișoarei , a devenit urmărit penal conform Direcției Naționale Anticorupție.

Se menționează în comunicatul DNA că in perioada 1996-2015 mai mulți funcționari din primăria Timișoara, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, ar fi deposedat Statul Român de 967 imobile. Prejudiciul este estimat la 40 milioane euro. 

Faptele suspecte de corupție s-ar fi concretizat prin intermediul a sute  de contracte de vânzare-cumpărare către persoane ce nu ar fi trebuit sa beneficieze de Legea 112/1995.[3]

În anul 2014, Nicolae Robu a fost amendat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii cu 2.500 de lei pentru postari rasiste.[4]

Importante controverse s-au iscat de-a lungul timpului și în relația dintre acesta și presa locală timișoreană. În anii de când acesta ocupă fotoliul de primar al Timișoarei, acesta a folosit un limbaj agresiv[5] în mai multe situații în relația cu jurnaliști timișoreni.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Parlamentarii din Timiș se prezintă Agenda, 2 decembrie 2008
 2. ^ a b c d e f g h i j CV din 2008 la UPT, accesat 20 decembrie 2008
 3. ^ Direcția Naționala Anticorupție. „suspect acte de corupție”. Accesat în . 
 4. ^ Pantazi, Raluca (). „Nicolae Robu, primarul din Timisoara, a fost amendat de CNCD pentru postari rasiste pe Facebook / Robu: Este o decizie incorecta, o voi ataca in instanta”. Hotnews. Accesat în .  Parametru necunoscut |data= ignorat (posibil, |date=?) (help)
 5. ^ „Nicolae Robu derapeaza. Subiectul Poli Timisoara, prea sensibil. Primarul l-a făcut nesimtit pe un jurnalist”. Opinia Timisoarei. . Accesat în .  Parametru necunoscut |data= ignorat (posibil, |date=?) (help)
 6. ^ Deaconescu, Roxana (). „Reactie penibila a primarului Timisoarei, prins ca habar nu are cat sunt datoriile Colterm: Cand veti avea cariera mea, atunci puteti sa va apropiati de sireturile mele!”. Opinia Timișoarei. Accesat în .  Parametru necunoscut |data= ignorat (posibil, |date=?) (help)

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Ioan Carțiș
Rectorul Universității Politehnica Timișoara
20042012

Succesor:
Viorel-Aurel Șerban