ACS Șomuz Fălticeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Șomuz Fălticeni
Informații generale
Nume completAsociația Clubul Sportiv Șomuz Fălticeni[1]
PoreclăFălticenenii
Data fondării15 iulie 2010; acum 13 ani (2010-07-15)
Culori 
StadionConstantin Jamaischi
(4.000 de locuri)
CampionatLiga a III-a  Modificați la Wikidata
ProprietarPrimăria Fălticeni
PreședinteAlexandru Ursu
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
Echipament
Acasă
Deplasare
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga a III-a 2023-2024

Asociația Clubul Sportiv Șomuz Fălticeni, cunoscut sub numele de ACS Șomuz Fălticeni sau Șomuz Fălticeni, este un club de fotbal profesionist din Fălticeni, Județul Suceava, România, care evoluează în prezent în Liga a III-a.

Șomuz Fălticeni a fost înființat în 2010, pentru a asigura continuitatea fotbalului în Fălticeni (al doilea oraș ca populație al județului Suceava) după dizolvarea predecesorilor săi, Foresta Fălticeni și Juventus Fălticeni. Șomuz Fălticeni a promovat pentru prima dată în istoria sa în Liga a III-a în 2018, după o încercare eșuată în 2016.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Istoria fotbalului profesionist la Fălticeni a început în 1954, odată cu înființarea Avântului Fălticeni. Avântul a fost mai cunoscut de-a lungul anilor sub numele de Foresta Fălticeni și a fost de departe cel mai de succes club din acest oraș, ajungând în finala Cupei României din 1967 (primul club care a atins o finală a Cupei României din al treilea eșalon) și a promovat și în prima divizie în 1997.[2] După promovare, Foresta s-a mutat la Suceava și, ulterior, a revenit la Fălticeni, în 2003, dar s-a dizolvat după scurt timp. Moștenirea Forestei a fost dusă mai departe de diverse cluburi în următorii 7 ani, dar nimeni nu a obținut rezultate notabile, printre acestea, probabil cel mai cunoscut a fost Juventus Fălticeni (înființat în 2002 și desființat în 2008).

ACS Șomuz Fălticeni a fost înființată la 15 iulie 2010 și ulterior înscrisă în Liga a V-a.[3] Ascensiunea lui Șomuz nu a fost una foarte rapidă, după ce clubul a câștigat Liga a V-a în 2012, a reușit să câștige divizia a IV-a abia în 2016, dar a ratat promovarea în Liga a III-a după un play-off dur de promovare împotriva lui FC Bistrița.[4]

Șomuz a câștigat din nou Liga a IV-a Suceava în 2018, apoi a obținut o victorie generală cu 6–0 împotriva Flacărei Muntenii de Sus în play-off-ul pentru promovare, promovând pentru prima dată în Liga a III-a.[5] În primele două sezoane, fălticenenii s-au clasat pe locurile 11 și 9 (din 16).

Stadion[modificare | modificare sursă]

Șomuz Fălticeni își joacă meciurile de acasă pe Stadionul Constantin Jamaischi din Fălticeni, județul Suceava, cu o capacitate de 4.000 de persoane (300 pe scaune). Stadionul a fost renovat între 2017 și 2018 și acum este principalul stadion al orașului. Foresta Fălticeni își juca meciurile de acasă pe Stadionul Nada Florilor, cu o capacitate de 10.000 de persoane. Stadionul Nada Florilor a avut unele probleme de structură din anii 1990 iar după 2010 a fost abandonat de autoritățile locale, iar in schimb a fost renovat Stadionul Constantin Jamaischi.[6]

Până la 31 iulie 2020, Stadionul Constantin Jamaischi era cunoscut drept Stadionul Tineretului, dar a fost redenumit în cinstea fostului jucător al Rapidului București, Constantin Jamaischi, născut la Fălticeni.[7]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Oficialii clubului[modificare | modificare sursă]

Parcurs competițional[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „ACS Șomuz Fălticeni”. Accesat în . 
  2. ^ „Performanţă istorică! Hermannstadt e prima echipă din Liga 2 calificată în finala Cupei României, după 36 de ani” [Historical performance! Hermannstadt is the first team in Liga 2 to qualify for the Romanian Cup final, after 36 years]. digisport.ro. . Accesat în . 
  3. ^ „Club” [Club]. somuzfalticeni.ro. Accesat în . 
  4. ^ „FC Bistrița a obținut promovarea la Fălticeni. Șomuz, răpusă de golul marcat în deplasare de Sighiartău” [FC Bistrița obtained the promotion in Fălticeni. Șomuz succumbed after the goal scored away by Sighiartău]. liga2.prosport.ro. Accesat în . 
  5. ^ „Șomuz Fălticeni a promovat în Liga a III-a” [Șomuz Fălticeni promoted to Liga III]. svnews.ro. Accesat în . 
  6. ^ „Stadion în paragină. Autoritățile din Fălticeni nu au investit în baza sportivă” [Ruined stadium. The authorities from Fălticeni did not invest in the sports base]. digi24.ro. Accesat în . 
  7. ^ „Stadionul din cartierul Maior Ioan va purta numele fostului mare fotbalist Constantin Jamaischi” [The stadium located in the Maior Ioan neighborhood will be named after the former great football player Constantin Jamaischi]. cronicadefalticeni.ro. Accesat în .