Utilizator:Adina vanghele/Groapa cu nisip

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

KMG International[modificare | modificare sursă]

KMG International
TipSocietate pe acțiuni
Simbol bursierBVB: RRC(Rompetrol Rafinare)

BVB: PTR(Rompetrol Well Services)

LSE: 0JK8(Rompetrol Rafinare)

LSE: 0IZW(Rompetrol Well Services)
Fondată1974
Oameni cheieAzamat Zhangulov (Senior Vice President)
Almas Lapesbayev (Vicepreședinte)
Catalin Dumitru (Vicepreședinte)
IndustriePetrol si Gaze naturale
ProduseCarburanți (Efix, EfixS), GPL, Uleiuri, aditivi și produse de îngrijire auto, Lubrifianți, Servicii (Fill&Go, Hei), Puncte de distribuție carburanți (Rompetrol, Rompetrol Express, Rompetrol Partner)
Venit US$ 13.6 miliarde (2014)
Angajați7,100
Companie părinteKazMunayGas JSC
Slogan“Ajungi mai departe!”
Prezență online
www.rompetrol.com
www.kmginternational.com
Logo anterior

KMG International NV (cunoscut anterior ca The Rompetrol Group NV) este o companie petrolieră internațională cu ​​operațiuni în 15 țări din Europa, Asia Centrală și Africa de Nord. Grupul activează în principal în rafinare, marketing și trading, cu operațiuni adiacente în explorare și producție, precum și alte servicii pentru industria petrolieră, cum ar fi foraj, EPCM și transport. KMG International deține cea mai mare și cea mai modernă rafinărie din România și din regiunea Mării Negre - Petromidia Năvodari - având o capacitate de procesare de peste cinci milioane de tone pe an. Rețeaua de retail a companiei operează sub brandul "Rompetrol" incluzând peste 1000 de puncte de distribuție carburanți în România, Georgia, BulgariaRșiepublica Moldova. Începând cu anul 2010, grupul este deținut în întregime de NC KazMunayGas JSC, compania națională de petrol a Republicii Kazahstan, la rândul său, controlată de NWF Samruk Kazyna JSC. Compania are peste 7.100 de angajați, din care aproximativ 6.000 în România.

Un nou model operational[modificare | modificare sursă]

Începând cu 2014, KMG International a trecut la un nou model operațional,  în acord cu strategia de consolidare și dezvoltare a activităților și operațiunilor grupului în România și în Europa de Sud-Est. Reorganizarea activităților permite o îmbunătățire a flexibilității operațiunilor, cu un impact semnificativ în creșterea eficienței și a structurii costurilor.

Divizii[modificare | modificare sursă]

Rafinare și Petrochimie

Rompetrol Rafinare este divizia care se ocupă de operațiunile de rafinare ale grupului, fiind centrată în jurul rafinăriei Petromidia, în Năvodari, pe coasta Mării Negre. Rompetrol Rafinare operează rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, împreună cu divizia de petrochimie a grupului.

Rompetrol Rafinare (Petromidia)

Petromidia este cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai eficiente rafinarii mijlocii din Europa de Sud-Est, reprezentând mai mult de 40% din capacitatea de rafinare din România. Are un indice de complexitate Nelson de 10,5, în urma unui program intensiv de investiții de 380 de milioane de dolari care a început în 2006 și s-a încheiat în 2012. Petromidia este singura rafinărie situată pe malul Mării Negre, alimentată direct prin terminalul maritim Midia, situat la 8,6 km în portul Midia. Petromidia este, de asemenea, prima rafinărie românească aliniată cu succes la reglementările de mediu și standardele de combustibil europene. În ceea ce privește volumul de materie primă procesată, Rompetrol Rafinare a atins un record istoric în 2014, peste 5 milioane de tone. De la înființarea sa, în 1979, rafinăria Petromidia a procesat 100 de milioane de tone de materie primă. Printre recordurile istorice atinse în 2014 sunt incluse volumul de motorină produs - 2,46 milioane de tone, iar randamentele au ajuns la 48,8% pentru motorină și 85,7% pentru produsele albe. Costul de procesare a fost coborât la 21,2 USD / tonă, cel mai mic din ultimii 10 ani. Exporturile Rompetrol Rafinare au ajuns la peste 2 miliarde de dolari în 2014 (1,7 miliarde de dolari în 2013, 1,7 miliarde de dolari în 2012), compania plasându-se pe primul loc în topul exportatorilor de produse petroliere și pe locul al doilea la nivel național. Compania a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat, plătind peste 1,8 miliarde de dolari până la sfârșitul anului, cu 28% mai mult decât în ​​2013 (1,4 miliarde de dolari). Valoarea totală a investițiilor în platforma Petromidia a ajuns la 1,4 miliarde de dolari între 2007 (când KazMunayGas a achiziționat primul pachet de 75% din acțiuni) și 2014.

Rompetrol Rafinare (Vega)

Cu 100 ani de experiență în domeniul rafinării țițeiului, Rafinăria Vega este, de asemenea, operată de Rompetrol Rafinare, evoluând de la o rafinărie clasică la un producător și furnizor de produse speciale și soluții: solvenți ecologici, combustibili pentru încălzire, bitum cu destinație specială etc. Rafinăria Vega a procesat peste 300 de mii de tone de materie primă în 2014, o creștere cu 28% față de anul precedent (peste 240 mii tone). Rafinăria Vega este un producător și furnizor de produse speciale și singurul producător român din Europa Centrală și de Est de nafta (benzina de extracție) și n-hexan.

Divizia de petrochimie

Divizia de petrochimie este unicul producător de polimeri din România, respectiv polipropilenă și polietilenă de joasă și înaltă densitate. Calitatea și diversitatea produselor oferite, poziția și rutele de distribuție/livrare, asistența tehnică au făcut din Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare un partener de încredere atât în România, cât și în regiunea Mării Negre. Compania are o capacitate anuală de producție de peste 200.000 de tone de polimeri (polipropilenă, polietilenă de joasă și înaltă densitate), la care se adaugă un terminal marin de descărcare etilenă și un rezervor criogenic cu o capacitate de depozitare de 10.000 tone. Integrarea operațiunilor de petrochimie în cadrul Rompetrol Rafinare a început în 2014, în vederea optimizării întregului proces tehnologic și concentrarea tuturor operațiunilor într-o singură companie, simplificând structura organizatorică.

Supply Chain Management (Aprovizionare) și Trading

  • KMG Trading
  • Byron Shipping
  • Terminalul Maritim Midia
  • Rompetrol Ucraina
  • Rompetrol Turcia

KMG Trading AG (cunoscută anterior sub denumirea de Vector Energy) este compania de aprovizionare cu țiței și vânzare a produselor finite din cadrul KMG International. Compania gestionează și dezvoltarea logisticii necesare KazMunayGas, asigurând atât nevoile proprii, cât și de dezvoltarea operațiunilor comerciale și accesul la noi piețe. De asemenea, gestionează stocurile de produse din cadrul diviziilor de rafinare și de retail, răspunzând de optimizarea operațiunilor de vânzare de combustibil către filialele Grupului (Bulgaria, Moldova, Georgia, Ucraina), precum și către companiile non-grup din regiunea Mării Negre. În România, activitatea de aprovizionare cu țiței este asigurată în mod eficient prin Terminalul Maritim Midia și Byron Shipping.

Byron Shipping este o agenție de transport pentru nave maritime și fluviale, desfășurându-și activitatea în porturile Midia și Constanța, reprezentând un sprijin semnificativ pentru activitățile comerciale ale grupului de peste 7 ani.

Terminalul Maritim Midia asigură prezența NC KazMunayGas JSC și KMG International în arcul geografic ce unește zona Mării Caspice (Kazahstan, Georgia) și a Mării Negre (Ucraina, Moldova, România, Bulgaria). Acesta operează terminalul maritim al grupului și danele 1-4 (țiței) și 9 - 9A, 9B și 9C (pentru tranzitul produselor) din Portul Midia. Terminalul off-shore este unul dintre cele mai importante proiecte pentru dezvoltarea activității de trading. Construit în 2008, la 8,6 kilometri în largul Mării Negre, terminalul are o capacitate de 24 de milioane de tone/an și primește nave de până la 160.000 tdw. Acesta este legat de parcul de rezervoare al rafinăriei, cu o capacitate de stocare de aproximativ 500.000 mc. Principalele beneficii constau în scurtarea traseului cu aproximativ 33 de kilometri față de cel prin portul Constanța și realizarea unor importante reduceri de costuri.

Rompetrol Ucraina desfășoară în principal activități de wholesale, încă din 2006. Activitatea de trading este desfășurată prin terminalul din Kherson, aflat la Marea Neagră, prin terminalul Ismail, de pe Dunăre, și 3 depozite aflate în regiunile Odessa și Vinnitsa. Ucraina este o piață cu mare potențial în regiunea Mării Negre, cu o cerere constantă de produse de 11-12 milioane de tone/an în ultimii 10 ani.

Rompetrol Turcia este o subsidiară a KMG International deschisă în 2011, în vederea extinderii operațiunilor în noi piețe cu potențial. Activitatea subsidiarei constă în derularea operațiunilor de trading și wholesale. 

Retail

Segmentul de retail reprezintă una dintre activitățile de bază ale KMG International, aducând valoare adăugată activităților de rafinare și trading. În Europa, rețeaua de distribuție a grupului cuprinde peste 1.100 de puncte de vânzare distribuite în șase țări, fiecare fiind operate de entități comerciale separate: România (Rompetrol Downstream, Rompetrol Gas), Republica Moldova (Rompetrol Moldova), Bulgaria (Rompetrol Bulgaria) și Georgia (Rompetrol Georgia). Grupul și-a extins rețeaua de distribuție în ultimii 10 ani de la 54 la peste 1.100 de puncte de distribuție și a rebranduit stațiile existente cu un concept nou, premium care stabilește un nou standard de calitate pentru marca Rompetrol.

Rompetrol Downstream (România)

Segmentul de retail al companiei de pe piața românească este gestionat de către Rompetrol Downstream (benzină și motorină) și Rompetrol Gas (GPL). În Romania, compania operează peste 740 de stații de distribuție carburanți, stații proprii, Partener Rompetrol, stații mobile Expres și rezervoarele Fill&Go Fixed Unit de 9 și 20 metri cubi. Compania a lansat în 2013 un nou concept de benzinării, caracterizate prin schimbarea componentelor de identitate vizuală (logo-ul Rompetrol), un ambient distinct, care include o arhitectură modernă și o reorganizare a spațiului interior, calitatea materialelor și detalii premium. În 2014 compania a rebranduit 90 stații, acest proces urmând a fi finalizat în 2015. Rompetrol Downstream a dezvoltat de-a lungul timpului produse specifice care să răspundă nevoii de proximitate, astfel că infrastructura locală de distribuție a crescut cu rapiditate. A stabilit parteneriate cu o serie de benzinării independente din toată țara, formând rețeaua Rompetrol Partener. Datorită investițiilor în amenajări și instalații, aceste stații au acum dotări moderne și pompe conform standardelor impuse de grup, livrând exclusiv carburanți produși de rafinăria Petromidia. Pentru acoperirea zonelor rurale, compania a început amplasarea stațiilor mobile Expres și, ulterior, a dezvoltat Fill&Go Fixed Unit, rezervoare amplasate în incinta companiilor care dețin flote auto. În ceea ce privește serviciile, Rompetrol Downstream a lansat Fill&Go, primul serviciu de identificare la pompă, cu plată lunară, serviciu oferit exclusi de KMG International. Rompetrol Downstream coordonează și activitatea celor 7 depozite amplasate strategic în Arad, Craiova, Mogoșoaia, Șimleul Silvaniei, Vatra Dornei, Onesti și Zărnești asigurând fluxul de distribuție a carburanților în toată țara. Astăzi, strategia Grupului de consolidare și creștere la nivel local și european este susținută de producția exclusivă de carburanți Euro 5 la rafinăria Petromidia, împreună cu facilitățile logistice de distribuție a carburanților.

Rompetrol Gas (România)

Rompetrol Gas operează 230 de stații auto de distribuție GPL, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL la Constanța, Arad și Bacău, cu o capacitate totală de 60.000 de tone de GPL pe an. 

'Rompetrol Moldova

Rompetrol Moldova este subsidiara de retail a KMG International pe piața din Moldova. Înființată în 2002, compania a desfășurat în primii ani operațiuni de wholesale, iar din 2006 a  început dezvoltarea segmentului de retail. În prezent, Rompetrol Moldova operează o rețea de 69 de stații de alimentare și un depozit de combustibili situat în Chișinău. Carburanții comercializați în rețeaua de stații sunt importați exclusiv de la rafinăria Petromidia, strategie aplicată în întreaga rețea Rompetrol Moldova. Pe lângă aceste stații, compania mai deține încă patru stații de alimentare exclusiv cu GPL situate în nordul Moldovei, cu depozitul situat în Tîrnova. În 2012, Rompetrol Moldova a devenit prima companie petrolieră din Moldova care a implementat Sistemul de Management integrat. Certificatele au fost obținute pentru conformarea la standardele internaționale ISO 9001:2008 (managementul calității), ISO 14001:2009 (management de mediu) și OHSAS 18001:2007 (managementul sănătății si securității operaționale).

Rompetrol Bulgaria

Rompetrol Bulgaria a fost înființată în decembrie 2002 printr-un parteneriat între KMG International, în calitate de acționar majoritar, și partenerii locali. În 2013, KMG International devine singurul acționar al companiei. Rompetrol Bulgaria este specializată în distribuția de carburanți și produse petroliere prin intermediul unei rețele actuale de 63 de stații de carburanți din toată țara. Compania vinde carburanți de calitate, la standarde europene, produși la rafinăria Petromidia. Filiala operează un depozit de 5.800 mc în Ruse, pe malul Dunării, utilizând cele mai noi tehnologii în domeniul managementului de produse petroliere și protecției mediului. Facilitățile feroviare, navale și rutiere ale terminalului asigură buna desfășurare a operațiunilor de wholesale pe piața din Bulgaria.

Rompetrol Georgia

Rompetrol Georgia a fost înființată în 2005 și coordonează în prezent o rețea de distribuție de 70 de stații de alimentare. Rețeaua cuprinde atât stații Rompetrol, cât și stații partenere rebranduite care fac parte din sistemul de franciză început în 2009. În afară de segmentul de retail, compania desfășoară activități de wholesale prin depozitul din Batumi, precum și prin cel din Tbilisi, care a fost complet modernizat, mărindu-i capacitatea de stocare de la 6.500 la 9.550 de tone.

Upstream

Rompetrol S.A. coordonează activitățile de foraj, serviciile de sondă și cele de explorare și producție ale KMG International în România și în străinătate (Kazahstan, Libia). Activitățile de explorare și producție locale includ mai multe câmpuri petroliere pe teritoriul României (cinci blocuri: Focșani, Zegujani, Satu Mare, Greșu și Nereju).

Rompetrol Well Services (BVB: PTR) este una dintre cele mai importante companii de pe acest segment de piața din România, oferind o gamă largă de servicii pentru sonde de petrol și gaze naturale. De asemenea, compania operează în Europa de Est și Asia Centrală. Mai mult decât atât, ea supraveghează toate proiectele în curs de desfășurare de la sediul său din Ploiești, România, oferind suport tehnic pentru 13 locații din România, Kazahstan și Bulgaria. Activitatea de peste hotare a fost puternic influențată de colaborarea dintre filiala Kazahstan a Rompetrol Well Services si KMG E&P pentru operațiunile upstream din regiunile kazahe vestice Mangistau și Atyrau.

Servicii Industriale

Rominserv

Rominserv este prima companie românească care integrează serviciile industriale de mentenanță, management de proiecte industriale, precum și de dezvoltare tehnică și tehnologică. Pe baza experienței pe platforma Petromidia, Rominserv oferă servicii de consultanță și celor trei rafinării din Kazahstan. De asemenea, în 2013, Rominserv a semnat un contract de EPC pentru reconstrucția uneia dintre cele trei rafinării, uzina petrochimică Pavlodar. Contractul depășește 1 miliard USD - cel mai mare contract pe care compania l-a semnat în afara României. 

Palplast Sibiu

Membru al KMG International din 1996, este unul dintre producătorii de top de țevi și fitinguri din polietilenă de înaltă densitate (HDPE).

Rominserv Valves IAIFO

Rominserv Valves Iaifo este cel mai mare producător de armături industriale din fontă și oțel din România, localizat în nordul țării, la Zalau, Sălaj. Grupul Rompetrol a achiziționat platforma industrială Iaifo Zalău în 2004, redenumind-o Rominserv Valves Iaifo. Încă de la înființare, în anul 1969, compania s-a specializat în proiectarea, fabricarea și comercializarea unei game largi de armături din fontă și oțel, cu utilizări în industria de petrol și gaze, rafinării, petrochimie, transport apă și abur, precum și în alte domenii specifice (inclusiv cel nuclear).

Rompetrol Quality Control

Divizia de laboratoare a KMG International, Rompetrol Quality Control - RQC, este una dintre companiile de top pe piața națională a analizelor de laborator. Încă de la înființarea sa în anul 2004, RQC a susținut constant eforturile clienților săi (atât companii din cadrul KMG International, cât și clienți externi) de identificare și implementare a celor mai sigure și eficiente metode de protecție a mediului înconjurător și asigurarea calității produselor.

KMG International brands[modificare | modificare sursă]

Marcă de retail

Rompetrol este marca principală a companiei și unul dintre cele mai cunoscute și populare branduri de origine româneasca la nivel internațional. Valorile brandului Rompetrol sunt asociate cu istoria sa indelungata de peste 40 de ani,  fiind inițial reprezentantul industriei românești de petrol și gaze la nivel internațional, dezvoltându-se ulterior într-o companie petrolierムcomplexăƒ, cu operațiuni în 15 țăƒri. Deși numele Grupului Rompetrol a fost schimbat în KMG Internațional în 2014, brandul Rompetrol va fi folosit în continuare în cadrul segmentului de distribuție, acesta fiind un brand puternic și recunoscut atât pe plan local, cât și internațional.

Mărci de carburanți

Efix este cea mai avansată gamă de carburanți KMG International care oferă proprietăți de protecție deosebite. Produsele au fost proiectate cu o combinație optimă de aditivi și compuși activi care asigură nu numai curățarea supapelor și injectoarelor, dar și reducerea consumului de combustibil și o creștere a performanțelor motorului.

EfixS este gama premium de carburanți special concepută pentru șoferii care își doresc performanța maximă a autovehiculului lor și, în același timp, funcționarea optimă a acestuia. Carburanții Efix au fost testați în Germania, la Laboratorul de testare a carburanților și lubrifianților din cadrul Centrului de Competență, validând din nou proprietățile lor deosebite. Carburanții Efix sunt disponibili în patru țări: România, Bulgaria, Republica Moldova și Georgia.

Mărci de servicii

Fill&Go reprezintă un concept nou și inovator de servicii de plată la pompă. Fill & Go oferă clienților posibilitatea de a cumpăra combustibili și alte produse pentru uz personal sau pentru compania pentru care lucrează. În momentul de față, serviciul este utilizat în cadrul subsidiarelor Rompetrol din 4 țări: România, Franța, Georgia și Bulgaria.

Hei este primul concept de restaurant disponibil în benzinăriile locale. Acest concept inovator, lansat în 2009, oferă clienților un format de magazin conectat la tendințele moderne, facilități moderne, produse și servicii de calitate, un sistem multimedia, atât la pompă cât și în magazine.

Activitățile de CSR[modificare | modificare sursă]

CSR este o direcție de dezvoltare strategică, asigurând succesul afacerii prin acțiuni responsabile continue și susținute la locul de muncă, în piață, în cadrul comunității și față de mediul înconjurător. Abordarea grupului față de activitățile sale de CSR se concentrează atât pe activități interne cât și externe de CSR.

CSR Intern

  • Sănătatea în muncă
  • Siguranța muncii
  • Instruirea personalului
  • Politica de personal
  • Managementul calității

CSR Extern

Protecția mediului

KMG International respectă toate standardele de protecție a mediului, în conformitate cu legislația în vigoare emisă la nivel național sau de către Uniunea Europeană. Grupul a adoptat o serie de măsuri menite să mențină și să îmbunătățească impactul asupra mediului din vecinătatea rafinăriei Petromidia, situată în apropierea unor zone de interes: Marea Neagră, Lacul Siutghiol, Delta Dunării, orașele Năvodari și Constanța și satul Corbu. Unul din proiectele Rompetrol Rafinare ce urmăresc conservarea biosferei Deltei Dunării constă în reabilitarea sistemului de drenare, protejând astfel apa subterană, Lacul Siutghiol și Marea Neagră.

Din 2008 KMG International este membru CONCAWE (Conservarea Aerului și Apei Curate în Europa), organizație internațională fondată în 1963, care cercetează multiplele aspecte legate de protecția mediului în domeniul produselor petroliere. În urma acestei afilieri, toate companiile care fac parte din KMG International beneficiază de asistență pentru conformarea la Directiva europeană REACH (Înregistrare, Evaluare, Autorizare și Restricție a Substanțelor Chimice). Toate companiile membre KMG International și-au menținut certificările Germanischer Lloyd pentru sistemele de management integrat (ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 și OHSAS 18001:2007).

Programe și parteneriate de CSR

Programul Național "Împreună pentru Fiecare"

Pentru a asigura susținere și suport financiar sectoarelor vulnerabile ale societății, KMG International a lansat în luna mai 2009 platforma de CSR “Energia vine din suflet”, care include programul național “Împreună pentru fiecare” și proiecte punctuale din domeniile sănătate și protecția mediului, cele două direcții pe care grupul a ales să le susțină. Prin programul național "Împreună pentru fiecare” compania a oferit din 2009 suport financiar de peste 1.500.000 USD către 101 comunități din România și Republica Moldova în vederea îmbunătățirii condițiilor de asistență medicală sau de mediu la nivel local. Fiind o companie responsabilă, KMG International se implică în parteneriate sociale, proiecte și programe comune sau evenimente caritabile în colaborare cu diferite ONG-uri:

Parteneriat cu SMURD și Inspectoratul General de Aviație, început în 2010, pentru susținerea intervențiilor de urgență pe cale aeriană, a deplasării personalului medical și transportarea victimelor.

Parteneriat cu Asociația Ovidiu Ro, din 2005,  pentru sprijinirea campaniei naționale „Fiecare copil în Grădiniță”

Festivalul Internațional George Enescu - În ultimii 5 ani, Grupul a susținut și va continua să susțină prestigiosul Festival Internațional precum și competiția George Enescu, ce are loc în luna septembrie în mai multe orașe din țară. Această asociere a KMG International cu un eveniment de asemenea anvergură a avut ca scop consolidarea poziției internaționale a celor două branduri și a produselor acestora – combustibili și muzică de calitate.

Gala Societății Civile - Grupul Rompetrol este partener din 2003 și sponsor principal al competiției ce premiază cele mai bune proiecte sociale ale anului, proiecte inițiate de organizații non-guvernamentale, sindicate, persoane fizice etc.

Istoric[modificare | modificare sursă]

  • 1974 - Se înființează Rompetrol, ca operator internațional al industriei petroliere românești.
  • 1993 - Compania este privatizată prin metoda MEBO și cifra de afaceri scade sub 6 milioane de dolari până în 1998.
  • 1998 - Controlul companiei este preluat de către un grup de investitori local, care majorează capitalul companiei, contribuind la o creștere substanțială a cifrei de afaceri.
  • 1999 - Se înființează holdingul The Rompetrol Group NV ("TRG"), cu sediul în Olanda. Prima achiziție majoră: Rafinăria Vega - situată în Ploiești, care își dublează veniturile în primele nouă luni de la preluare.
  • 2000 - Rompetrol preia Petros - la acea vreme operatorul petrolier principal din România. Compania a fost redenumită ulterior Rompetrol Well Services. Cea mai mare achiziție a Grupului, Petromidia SA, este, de asemenea, cea mai mare și mai sofisticată rafinărie din România. Rompetrol s-a angajat la un proces de modernizare susținut pentru a transforma Petromidia în cea mai modernă rafinărie din Europa Centrală și de Est.
  • 2001 - Rompetrol creează Rominserv SA, prima companie EPCM din România, cu accent pe industria petrolieră.
  • 2002 - Rafinăria Petromidia își reia producția petrochimică, prin noua companie înființată, Rompetrol Petrochemicals.
  • 2002 - Rompetrol deschide filiale în țările vecine, Republica Moldova (Rompetrol Moldova) și Bulgaria (Rompetrol Bulgaria).
  • 2003 - Rompetrol implementează un program global de extindere a rețelei sale de benzinării în România. Ca parte a strategiei sale, compania a unificat standardele de calitate pentru întreaga sa rețea de benzinării. Pentru a extinde rețeaua și a face mai ușor procesul de distribuție a combustibilului, Rompetrol a creat o rețea de depozite petroliere în diferite regiuni ale țării (Arad, Craiova, Șimleul Silvaniei, Zărnești, Vatra Dornei, Constanța, Onesti, Mogoșoaia).
  • 2004 - Rompetrol Rafinare SA este listată la Bursa de Valori București (BVB).
  • 2004 - Este înființată compania KMG Trading AG (anterior Vector Energy AG), specializată în comerțul cu petrol și produse petroliere.
  • 2005 - Cele mai însemnate rezultate din primul semestru al Grupului, cu un profit net ajungând la 43 milioane dolari. Rompetrol începe operațiunile în Georgia.
  • 2005 - The Rompetrol Group NV anunță achiziția a 100% din compania franceză Dyneff SA.
  • 2006 - Rompetrol deschide o filială în Ucraina - Rompetrol Ucraina.
  • 2007 - În luna august 2007, compania kazahă KazMunayGas achiziționează 75% din acțiunile Rompetrol de la Rompetrol Holding Elveția.[1]
  • 2008 - Rompetrol și KazMunayGas inaugurează Terminalul Maritim Midia pentru țiței în portul Midia de la Marea Neagră.
  • 2009 - KMG preia restul de 25% din acțiunile Rompetrol.
  • 2009 - În august 2009, Rompetrol deschide primele două benzinării, pe autostrada A2 din România, concepute ca noua marcă premium a grupului.
  • 2011 - TRG PETROL TICARET ANONIM ȘIRKETI a fost înființată în Turcia în 2011, cu scopul de a extinde operațiunile și de a pătrunde pe noi piețe cu un potențial ridicat.
  • 2012 - Finalizarea procesului de modernizare a rafinăriei Petromidia în urma unei investiții de 380 de milioane de dolari.
  • 2013 - Lansarea noului concept de benzinărie. Noul concept de stație de alimentare include un design modern care combină elemente 3D cu scheme de culori pentru a crea un concept minimalist, aerisit și cald.
  • 2014 - Consiliul de administrație adoptă rezoluția prin care grupul este redenumit în KMG International NV.

Companie de Stat

Înființată de către autoritățile centrale, în momentul de glorie al comerțului extern românesc, compania Rompetrol a fost concepută ca un vehicul pentru transferul de know-how din domeniul petrolier românesc înspre clienți internaționali, jucând un rol semnificativ în dezvoltarea mai multor proiecte majore în Orientul Mijlociu . De-a lungul celor aproape patru decenii de existență, compania a deservit clienți în mai mult de 25 de țări, din patru continente. Numai în Irak, divizia de foraj a Rompetrol a creat peste 500 de sonde din 1974. Mai mult de o sută de proiecte suplimentare au fost finalizate în Africa de Nord și Europa, variind de la foraj la servicii la sondă și de reparații capitale. O primă încercare nereușită de a privatiza societatea a implicat metoda MEBO în 1993, ca urmare a pierderii piețelor sale principale de distribuție în Orientul Mijlociu. Compania a trecut apoi printr-o perioadă dificilă în care cifra de afaceri realizată a scăzut la doar câteva de milioane de dolari, înainte ca Dinu Patriciu și o echipă de investitori locali să achiziționeze pachetul majoritar în cadrul companiei, majorând capitalul și contribuind la o creștere substanțială a cifrei de afaceri.

Grupul Rompetrol

Privatizarea finală a venit în 1998, sub forma unui buyout al investitorilor efectuat de către un consorțiu condus de omul de afaceri Dan Costache Patriciu. El a integrat vechiul Rompetrol SA în noul înființat The Rompetrol Group NV. Prima achiziție, în 1999, a fost a micii rafinării Vega din Ploiești, ale cărei venituri s-au dublat în primele nouă luni de la preluare. Grupul continuă să se dezvolte prin preluarea Petros SA (care a devenit mai târziu Rompetrol Well Services). În 2001 grupul a făcut cea mai importantă achiziție, Rafinăria Petromidia. Rafinăria a devenit ulterior o parte a Rompetrol Rafinare SA. Programul de modernizare a acesteia a devenit cel mai notabil succes tehnologic al companiei. Proiectul lansat în 2006 și finalizat în 2013, sporind capacitatea anuală a rafinăriei la 5 milioane de tone, avea în vedere îmbunătățirea calității produselor sale pentru a îndeplini cerințele Euro 5, adaptarea randamentului si tipului de produse conform cerințelor pieței, și sporirea siguranței pentru a îndeplini cerințele de mediu și de siguranță aplicabile pe platforme petroliere. De-a lungul următorii ani, grupul s-a extins, deschizând filiale în Republica Moldova, Bulgaria, Franța și Spania, Ucraina, Georgia.

Preluarea de către KazMunayGas

În 2007, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas, a achiziționat 75% din acțiunile The Rompetrol Group. Prin această tranzacție KazMunayGas si-a securizat accesul la două rafinării și o rețea de distribuție extinsă de produse petroliere în Uniunea Europeană. Aproximativ în același timp, Rompetrol a început modernizarea completă a rafinăriei Petromidia, care a fost finalizată în 2013. În urma efortului depus, rafinăria Petromidia este acum una dintre cele mai moderne rafinării din regiune, beneficiind de tehnologii în conformitate cu standardele HSE europene și producătoare de combustibili euro-5. În toamna anului 2008, Rompetrol și KazMunayGas au lansat Terminalul Maritim Midia pentru țiței în portul Midia de la Marea Neagră. După finalizarea proiectului, navelor descarcă petrol utilizând sisteme de descărcare în larg, prin conducte submarine, și pe uscat, conectate la rezervoarele de țiței și rafinăria Petromidia. Față de traseul prin portul Constanța, proiectul a contribuit la reducerea lungimii conductelor de petrol dintre rezervor și rafinărie cu 33 km. În iunie 2009, compania națională kazahă KazMunayGas a finalizat achiziționarea unui pachet de 25% din Rompetrol Group NV. Ca urmare a acestei tranzacții KazMunayGas a devenit unic proprietar al100% din TRG. În 2014, Consiliul de Administrație a adoptat o rezoluție prin care Rompetrol Group a fost redenumit KMG International. Schimbarea numelui companiei face parte din strategia de dezvoltare a brandului - KazMunayGas, dar si de valorificare a activităților sale. Brandul “umbrela” este o condiție prealabilă pentru consolidarea poziției pe piață a grupului de firme sub marca KMG atât în România, cât și pentru intrarea cu succes pe alte piețe externe. KMG International va continua extinderea pe piețele principale, va optimiza în continuare activitatea curentă, cu scopul de a dezvolta brandul Rompetrol pe piața europeană; de asemenea, va continua să reprezinte cea mai importantă investiție a statului kazah pe piața internațională. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „KazMunayGas si Rompetrol Holding SA anunță achiziția de către KazMunayGas a 75% din The Rompetrol Group NV”. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Rețea: