Portal:Europa/Articol/4

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Drapelul României

România este o țară situată în sud-estul Europe Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre. Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Deltei Dunării și partea sudică și centrală a Munților Carpați. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord și Republica Moldova la est, iar țărmul Mării Negre se găsește la sud-est.

De-a lungul istoriei, diferite porțiuni ale teritoriul de astăzi al României au fost în componența sau sub administrația Daciei, Imperiului Roman, Imperiului Otoman sau a celui Austriac. Ca stat suveran, România a apărut în 1859 prin unirea dintre Țara Românească și Moldova condusă de Alexandru Ioan Cuza și a fost recunoscută independentă 19 ani mai târziu. În 1918, României i s-au alipit Transilvania, Bucovina și Basarabia, însă România Mare a fost distrusă la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, atunci când U.R.S.S. a ocupat Basarabia și Bucovina de nord, iar România a semnat Pactul de la Varșovia. La momentul destrămării Uniunii Sovietice și a înlăturării regimului comunist instalat în România (1989), țara a inițiat o serie de reforme economice și politice. După un deceniu de probleme economice, România a introdus noi reforme economice de ordin general (precum cota unică de impozitare, în 2005) și a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

România este un stat semi-prezidențial. Este a noua țară după suprafața teritoriului (238 391 km²) și a șaptea după numărul populației (peste 22 milioane oameni) dintre statele membre ale Uniunii Europene. Capitala țării, București, este și cel mai mare oraș al ei și al șaselea oraș din UE după populație (1,9 milioane oameni). În 2007, orașul Sibiu a fost ales Capitală Europeană a Culturii. România este membru al NATO din 29 martie 2004), al Uniunii Latine, al Francofoniei și al OSCE.