Julius Jacob von Haynau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Haynau.jpg

Julius Jacob von Haynau (n. 14 octombrie 1786, Kassel, Principatul Hessen-Kassel –d. 14 martie 1853, Viena) a fost un general austriac, baron, fiu natural al principelui elector (germ. Kurfürst) Wilhelm I de Hessen-Cassel.

Numele lui se leagă cu revoluția maghiară din 1848-49 și lupta pentru independență, urmând o lupta de răzbunare nemiloasa impotriva ungariei, a și executat 13 generali la Arad.

Și-a început cariera în armata austriacă, a luat parte în războiul lui Napoleon, dusmania lui s-a simțit către revoluția maghiară, era un om fanatic, în 1847 a intrat la pensie, dar la revoluția maghiara s-a intors ca comandantul suprem ai forțelor austriece, mai înainte s-a luptat în Italia, între 1813 și 1814 a pornit lupta impotriva revoluției italiene pentru independență, cu o cruzime deosebită, avea un temperament violent, la spitalul din Brescia erau internați soldați ai armatei austriece care s-au rănit în revoluția italiană, a executat femei (masacru) si soldați austrieci, ca era scos din armata, opinia internațională era revoltată, în 30 mai 1849 Radetzky l-a desemnat pe Haynau in locul lui Welden ca comandantul armatei al cezarului în afara Italiei. Din cauza cruzimii, austriecii l-au demisionat.

Creatorul terorului anti-revoluționar-maghiar[modificare | modificare sursă]

Dupa înfringerea revoluției maghiare din 1849 a dictat statul maghiar în mod opresiv. În 6 octombrie 1849 la Arad a executat pe cei 13 generali unguri, tot în aceași zi l-a executat pe Lajos Batthyány (prim ministru ai ungariei) iar toți soldații unguri erau luați și concentrați în armata germană și italiană. A fost demis din cauza cruzimii sale în 1850 de austrieci.

Decorații[modificare | modificare sursă]

După campania din ungaria a fost avansat ca comandantul suprem al armatei austriece, pe 14 martie 1853 la Viena a murit în urma unui stop cardiac, a primit o serie de decoratii : 1849, decorația : Crucea militara ordinea Maria Terezia, 1850 marea cruce ordinea regele Ștefan I al Ungariei, și ordinea coroanei de fier prima clasă. Decorația crucea de comandant ordinea Leopold. etc