FC Universitatea Craiova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol se referă la echipa de fotbal Universitatea Craiova. Pentru instituția de învățământ, vedeți Universitatea din Craiova.
FC "U" Craiova
U craiova.png
Informații generale
Nume complet Fotbal Club Universitatea Craiova
Poreclă Alb-Albaștrii
Leii din Bănie
Studenții
Buchisorii
Știința
Nume precedent(e) CSU Craiova
Știința Craiova
Data fondării 1948
Data desființării -
Culori         
Stadion Stadionul "Ion Oblemenco" , Craiova
(29.000 locuri)
Campionat Liga a II-a
Finanțator România Adrian Mititelu
Președinte România Marcel Iancu
Antrenor România Dragoș Bon
Site web www.fcuniversitatea.ro
Palmares
Național Liga I (4)
Liga II (2)
Liga III(1)
Cupa României (6)
Echipament
Kit body chelsea1314h.png
Kit body.svg
Kit right arm chelsea1314h.png
Kit right arm.svg
Kit shorts chelsea1314h.png
Kit shorts.svg
Kit socks color 3 stripes blue.png
Kit socks long.svg
Acasă


Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul actual vedeți:
Liga a II-a 2013–2014

Universitatea Craiova a fost unul dintre cele mai titrate cluburi de fotbal din România fiind și prima echipă românească de fotbal ajunsă în semifinalele Cupei UEFA.

Înființată în 1948, s-a numit inițial Clubul Sportiv Universitar Craiova (CSU Craiova) și a aparținut Asociației Naționale a Studenților din România (ANSR). În 1950 a fost redenumită Știința Craiova, nume rămas și astăzi drag multora dintre suporterii Universității Craiova. Din 1966 până în prezent clubul se numește Universitatea Craiova.

A fost prima echipă din România care s-a calificat într-o semifinală de Cupa Europeana la fotbal, în sezonul 1982-1983 și prima echipă din România calificată în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, în sezonul 1981-1982; de asemenea a fost prima echipă din România care a eliminat formații din Germania (Kaiserslautern) și Anglia (Leeds United).

În sezonul 2004-2005 a retrogradat, după 41 de ani de prezență în prima divizie, dar a revenit numai după un an de exil în divizia secundă.

Este supranumită "campioana unei mari iubiri", nume care reflectă popularitatea echipei. Această titulatură, devenită notorie, i-a fost dată de către Adrian Păunescu[1] ("Cântec pentru Oltenia").

Echipa joacă pe stadionul Ion Oblemenco din anul 1966, atunci fiind construit, inițial numindu-se stadionul Central. După moartea celui mai iubit dintre jucătorii echipei, Ion Oblemenco, s-a luat hotărârea ca stadionul să preia numele idolului din Bănie.

Clubul a fost dezafiliat în 2011 de la FRF, astfel că în sezoanele 2011-2012 și 2012-2013 nu a participat în nicio competiție.[2] În 2013, au fost înființate în același oraș două cluburi care se revendică drept continuatoare a FC Universitatea Craiova: FC Universitatea Craiova deținut de Adrian Mititelu, și CS Universitatea Craiova, deținut de Primăria Municipiului.

Culori și stemă[modificare | modificare sursă]

Culorile clubului Universitatea Craiova sunt alb-albastru. Cu toate acestea, echipamentul purtat de fotbaliștii olteni a avut de-a lungul timpului și alte culori decât cele tradiționale, cum ar fi: portocaliu, negru sau bleu. Furnizorul de echipament al Universității Craiova este firma germană Adidas.[3]

„Figura” centrală a acestei steme este un leu - însemn al puterii, simbol ce se află și pe stema județului Dolj - care privește cu multă siguranță înainte și ține autoritar, sub unul din picioarele din spate, o minge. Noul și atât de sugestivul însemn al clubului este încadrat de litera „U” (inițiala Universității), repetat aconcentric de 5 ori, semnificând cele 5 continente pe care au evoluat sportivii craioveni, dar și cele 5 secții ale clubului: fotbal, atletism, volei, tenis de masa și handbal. Pe umerii inițialei „U” este înscris, cu caractere mari, numele municipiului Craiova.[4]

Performanțe interne[modificare | modificare sursă]

De-a lungul timpului[modificare | modificare sursă]

  • 46 de ani (41 consecutivi) pe prima scenă fotbalistică
  • locul 4 în clasamentul tuturor timpurilor al Diviziei A

Liga I[modificare | modificare sursă]

Liga II[modificare | modificare sursă]

Liga III[modificare | modificare sursă]

Cupa României[modificare | modificare sursă]

1975, 1985, 1994, 1998, 2000.

Performanțe externe[modificare | modificare sursă]

De-a lungul timpului[modificare | modificare sursă]

Stadioane[modificare | modificare sursă]

Universitatea Craiova și-a disputat de-a lugul timpului partidele de pe teren propriu pe două stadioane: „Tineretului” și „Central” (mai târziu redenumit „Ion Oblemenco”).

Stadionul "Ion Oblemenco", la meciul "U" Craiova - Dinamo

Până în 1967 echipa a jucat pe Stadionul Tineretului, situat în centrul orașului. Pe acest stadion suporterii Universității Craiova au sărbătorit în 1955 și 1958 promovările în Divizia B, dar și prima promovare în Divizia A, în 1964. În urma acestei performanțe s-a proiectat și realizat construcția celui mai mare stadion din provincie la acea vreme. Arena se numea „Central” și a fost inaugurată la 29 octombrie 1967, cu ocazia meciului echipelor de tineret ale României și Poloniei (2-2).[5] Odată cu dispariția celui mai mare fotbalist din istoria Craiovei în anul 1996, Stadionul Central a primit numele „Ion Oblemenco”.[6]

Sezonul 2002-2003 rămâne întipărit cu majuscule în istoria stadionului. 28 noiembrie 2002 este ziua în care s-a efectuat primul antrenament al Universității la lumina reflectoarelor, antrenament la care au asistat circa 2.000 de spectatori. Pe 29 noiembrie 2002 a avut loc inaugurarea oficială a nocturnei în fața a 15.000 de spectatori, iar pe 30 noiembrie 2002 s-a jucat primul meci în nocturnă: Universitatea Craiova - Ceahlăul Piatra-Neamț (0-0), partidă la care au asistat 40.000 de spectatori.[5] La începutul sezonului 2007-2008 tribuna oficială și vestiarele stadionului au fost renovate. În returul aceluiași sezon s-au demarat alte lucrări de modernizare a arenei ce constau în achiziționarea și montarea a 25.000 de scaune noi, achiziționarea și montarea unei tabele ultramoderne, dar și înlocuirea gazonului.[7]

Pe Stadionul Ion Oblemenco a evoluat de mai multe ori echipa națională a României: în 1972 România-Austria (1-1), în 1979 România-Spania (2-2), în 1984 România-Grecia (2-0), în 1985 România-Turcia (3-0), în 2003: România-Bosnia (2-0) iar în 2004 România-Macedonia (2-1).[5] Câteva din cele mai importante echipe de club ale europei care au jucat împotriva Universității Craiova pe acest stadion sunt: ACF Fiorentina, Steaua Roșie Belgrad, Leeds United, Inter Milan, Bayern München, Real Betis, Olympiakos Pireu AS Monaco, Galatasaray SK și Borussia Dortmund. Cel mai important meci disputat pe Stadionul Ion Oblemenco ramâne semifinala Cupei UEFA din 1983, Universitatea Craiova - Benfica Lisabona (1-1).

Imn

Ținem cu echipa noastră
Și la bine și la greu,
O iubire alb-albastră
La Craiova e mereu,
O iubire alb-albastră
La Craiova e mereu.

Cântați și voi, cântați cu noi
Să-i încurajam într-una
Pe cei buni și întotdeauna
Alb-albaștrii să fie cei buni,
Să-i încurajam într-una
Pe cei buni și întotdeauna
Alb-albaștrii să fie cei buni.

Refren
Hai Craiova, Hai studenții
Suntem toți cu voi până la sfârșit,
Hai Craiova, Hai băieții
Cu oltenii nu e de glumit.

Râde soarele-n fereastră
Duce vântul din Craiova,
O iubire alb-albastră
Spre Ardeal și spre Moldova.
O iubire alb-albastră
Spre Ardeal și spre Moldova.

Ținem cu echipa noastră
Și la bine și la greu,
O iubire alb-albastră
La Craiova e mereu,
O iubire alb-albastră
La Craiova e mereu.

Refren


Muzica: Tudor Gheorghe

Suporteri[modificare | modificare sursă]

FC Universitatea Craiova este una dintre cele mai populare și mai urmărite echipe de fotbal din România.[necesită citare] Suporterii sunt considerați unii dintre cei mai fanatici din România, ei deținând recordul numărului de oameni care au mers alături de echipa lor într-o deplasare. În anul 1998, la finala Cupei României, disputată pe Stadionul Național contra echipei Rapid București, 25.000 de suporteri ai Universității au mers în capitala României pentru a fi alături de fotbaliști. Două garnituri de tren destinate exclusiv suporterilor au pornit spre București. Pentru a evita îmbulzeala din cele două garnituri speciale, alți suporteri au preferat să ia cu asalt trenurile normale de călători, sau au format coloane de mașini care se întindeau pe mai mulți kilometri. A fost cea mai numeroasă galerie deplasată vreodată de o echipă românească într-un alt oraș decât cel de reședință, un record absolut pentru România.[necesită citare] Cea mai mare deplasare din istoria fotbalului românesc (1998) avea să fie urmată de o alta, de aproape aceleași dimensiuni, doi ani mai târziu, pentru finala cu Dinamo.[8]

Galeria Universității Craiova are o veche tradiție. Așezați acum câteva decenii la Tribuna a II-a a Stadionului Ion Oblemenco, susținătorii echipei sunt acum împărțiți în toate colțurile arenei. În prezent[Când?], Universitatea este încurajată la partidele de pe teren propriu de trei galerii distincte, aflate la Peluza Sud, la Peluza Nord și la Tribuna a II-a.

Singura galerie din România cu care ultrașii craioveni au o relație de prietenie este cea a echipei FC Timișoara.[necesită citare] De fiecare dată când cele două echipe se întâlnesc, ambele galerii fac oficiile de gazdă pentru fanii celeilalte echipe, oaspeții venind, de fiecare dată, în număr mare, ba chiar suporterii olteni au mers în Banat pentru meciul lui FC Timișoara cu Steaua, iar mai târziu, bănățenii au venit la Craiova pentru derbiul Universității Craiovei cu Dinamo.[9]

Ultimul lot 2014[modificare | modificare sursă]

Nr. Poziție Jucător
3 România F Daniel Bălașa
9 România A Ovidiu Stoianof
20 România M Petre Goge
23 România F Gabriel Cruceru
93 România A Robert Căle
99 România A Adrian Mititelu Jr
Nr. Poziție Jucător
?? România F Lucian Condrea
?? România M Dorel Stoica
?? Brazilia M Jorginho
?? România M Nelu Nicolae
?? România A Cătălin Crăciun
?? România A Alin Lițu
?? România A Florentin Șerban

Jucători importanți[modificare | modificare sursă]

Portari

     

Fundași

     

Mijlocași

     

Atacanți

     

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]